emrahk arkadaşımızın "Ek sınav ve üniversite kayıtları" konusnu okudum ve internette epey bir araştırma yaptım.. Ve özellikle emrahk arkadaşımızın açıklamaları ve yorumları beni rahatlatmıştı.. Ama bugün şöyle birşey oldu..
Bende herkes gibi sabah gidip ATM'den 20 lira yatırdım ve kordinatör bir liseye gidip kayıt yenilememi yaptım.. Eve geldim dersleri seçtim ve 147 yi aradım ve soracağım konuyu özetleyip gerçekten yetkili ve bilen birisini istedim.. Sağolsunlar yetkili bir abiye yönlendirdi telefondaki bayan.. Bende herkesin dilinde ve aklında olan sorunu anlattım..
"Merhaba, ben üniversiteyi kazandım ama 3 Eylül ve 7 Eylül arası üniversite kayıtları var fakat bizim ek sınavımız 8 Eylül' de ve 15 Eylül'de açıklanacak. 3 Eylül'den önce açıköğretim lisesi bir duyuru yapacakmış bu duyuruda bir belge alabileceğimizi söyleyecekmiş. Bu duyuruda, "ek sınav sonucu mezun olacağım taahhüdünü veriyorum." diye bir belge olacakmış böyle birşey var mı" diye sordum.
Benimle konuşan kişi "Böyle birşey söz konusu değil, kredinizi tamamlayıp mezun olmadan mezuniyete dair bir belge veremeyiz, ancak ve ancak mezun olduktan kredinizi tamamladıktan sonra size hemen mezuniyet belgesi ya da çıkma belgesi temin edebiliriz" dedi..
Bende " Peki açıköğretim lisesi bu ek sınavları üniversiteyi kazanıp mezun olamayan insanlar için mağdur olunmaması için yapmıyor mu" diye sordum. "Elbette" dedi..
"Peki nasıl çözecez bu sorunu herkes bunu merak ediyor mağdur olunmaması için yapılan sınav var ortada fakat hala öğrenciler mağdur olacakmış gibi düşünüyorlar" dedim..
Adam da "Bunu kazandığınız üniversite ile görüşmeniz gerekiyor onlarda iş bitiyor" dedi..
Daha sonra kazandığım üniversiteyi aradım.. ilk birine anlattım sonra o başkasına yönlendirdi ona anlattım daha sonra başkasına yönlendirdiler ve ona anlattım..
"Böyle böyle sorunum var 15 eylülde sınav sonuçları açıklanacak fakat 3 ve 7 Eylül arasında üniversite kayıt tarihleri diye geçiyor ben 16 Eylül gelsem kayıt yaptırabilir miyim? Açıköğretim lisesini aradığımda kazandığınız üniversite ile görüşmeniz gerekiyor dendi" dedim..
Adam bana kısa ve net cevap verdi;
"Olay YÖK' de bitiyor YÖK bizden öğrenci listesini 16 sından önce isterse iş bitmiştir istesekte kayıt yapamayız fakat istemezse gelin yaparız" dedi.
Ben de " Yani YÖK öğrenci listesini istemediği takdir de ben istediğim zaman gelip kayıt olabilir miyim? " dedim..
"Aynen öyle YÖK öğrenci listesini isteyene kadar ne zaman isterseniz kayıt yaparız" dedi..
Olay bu arkadaşlar.. Bunu bilginiz olsun diye anlattım. Herşey YÖK ' de bitiyor.. Benim tahminim YÖK öğrenci listesini istemeyecek ve bizde kayıt olabileceğiz.. emrahk arkadaşımızın dediği gibi YÖK ve MEB sürekli irtibat halindeler. Ve elbette ki YÖK bizim ek sınava gireceğimizi biliyordur ve öğrenci listelerini istemeyecektir diye düşünüyorum..

Ama yinede üniversiteyi kazanan arkadaşlarında kazandığı üniversiteyi arayıp benim gibi anlatıp bilgi almasında fayda var..