Muaf Olma Karışıklığı

Diploma ve Mezuniyet Hakkında Her Türlü Soru ve Cevaplarınızı Bu bölümde Paylaşabilirsiniz
Katay Han

Muaf Olma Karışıklığı

Mesaj gönderen Katay Han » 23 Tem 2013, 01:34

Selamlar.
Ben açık liseye geçtiğimde, kayıt işlemlerinin yapıldığı yerdeki kişi bana sadece krediden söz etmişti. Dolayısıyla ben de krediyi tamamlarsam mezunum sanıyordum ve krediyi tamamlamak için istediğim dersleri seçiyordum.

1. dönemi atlattım güzelce. 2. dönemde kayıt yenileme yine yapılmalıymış. Bilmiyordum. Kaçırdım.
3. dönemde yine kayıt yaptırdım ve o sırada öğrendim ki ortak denilen derslerden başarılı veya muaf olunmalıymış mezuniyet için.
Dolayısıyla 3. dönemde ortak tüm dersleri seçtim.

Ancak matematik sınavımı büyük olasılıkla veremeyeceğim. 1 eğitim yılında da toplam sadece 1 dönem girmiş oldum matematikten. Ancak o bir dönemde 2 matematik sınavına (mat 1 ve mat 2) girdim. Bunlar tek ders sayılıp, ek ders olursa ve onda da geçemezsem muaf olur muyum? Yoksa örneğin bunlar ayrı da, tek başına mat 1'den 3 ker başarısız olmam mı gerek? Mat 2, verilmesi gereken bundan ayrı bir ders olarak mı görünüyor.

Eğer ayrıysa, şimdi bunlardan başarısız olursam 1 kez başarısız sayılıyorum sanırım. Başka dönem de kalmadı ki 3 kez başarısız olayım. Ek sınav çıkarsa da başarısızlık 2 olacak en fazla. Dolayısıyla mezun olma şansım bitti mi benim?

O adam sırf bana krediden söz edip de ortak dersleri geçme zorunluluğundan söz etmediği için kalacak mıyım yani?
Öyle olursa üni tercihlerimi de boşuna yapmış oluyorum sanırım...

Kullanıcı avatarı
Doçent
Forum Moderatörü

Re: Muaf Olma Karışıklığı

Mesaj gönderen Doçent » 23 Tem 2013, 04:46

üzüldüm senin adına keşke sanaldan bir araştırma yapsaydın mutlaka forumumuza ulaşır böyle bilgi eksikliği yaşamazdın :? ortak dersleri muaf olarak verebilirsin dil anlatım hariç ortak dersleri bitirmeden mezun olma şansın yok istersen kredin 200 olsun
Gerek yok her sözü laf ile beyana. Bir bakış bin söz eder, bakıştan anlayana.

Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye

Mesaj gönderen kripton » 23 Tem 2013, 06:32

Maalesef bu bilgi eksikliği yüzünden bir çok arkadaşımız mağdur ediliyor. Mutlaka yetkililer öğrenciye söylemeli.

Mat- 1 den ve mat-2 den ayrı ayrı 3 er kez girmelisin. İkisi farklı yani.

Sen daha önce örgün eğitimde mi okudun. Eğer örgünde matematikden sınava girip kalmışsan onu da hesap ediyorlar bildiğim kadarıyla. Sen ek sınavda mutlaka muaf olmak istediğin dersleri seç. Bakarsın 2. ek sınav felan olur şansına.

İnşallah tercih ettiğin üniversiteye gidebilirsin.

Bu forumu da takip etmeyi ihmal etme. Biz ne öğrendiysek bu forumda öğrendik arkadaşlar sağolsun. Yetkililere kalsa işimiz zordu :wink:
Resim

Katay Han

Mesaj gönderen Katay Han » 23 Tem 2013, 07:43

Evet. Son sınıfa kadar bi anadolu lisesinde okuyordum. Son yılımı açık öğretimden bitirmek istedim. Ancak sonuç da bu oldu...

Dediğinizden anladığım kadarıyla o küçük ihtimalle 2. ek sınav gelirse yırtıyorum. Eğer gelmezse de üniversiteye falan başlayamıyorum değil mi? :/

Örgünde okurken de hiç kalmadım derslerden. Bilsem kalırdım :D

Of ama ya

Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye

Mesaj gönderen kripton » 24 Tem 2013, 12:10

Toplamda 3 kez girmeniz lazım muaf olmak istediğiniz dersin sınavına ve başarısız olmanız gerek.

Siz lise 1'de matematik sınavına hiç mi girmediniz. Yani mantıken girmiş olmanız ve kalmanız ya da geçmeniz lazım. Ben mi anlamadım bilmiyorum

Eğer örgünde matematik sınavına girmedi iseniz açık lisede her ikisinden toplamda 3 kez girip muaf olmanız lazım. Eğer şu ana kadar birer kez girmişseniz 2 tane ek sınav olması lazım ki muaf olup mezun olabilesiniz.
Resim

Katay Han

Mesaj gönderen Katay Han » 24 Tem 2013, 12:45

Örgünde ilk 3 yıl mat sınavına girdim tabi ki. Ama örgünde bi yolunu bulup geçiyorduk sınavı illa ki :)

Açık'ta işte mattan 1 tane başarısız sınavım olacak sonuçlar açıklanınca. Sonra da 2 ek sınav çıkması sanırım imkansız gibi birşey. Yanılıyor muyum?

Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye

Mesaj gönderen kripton » 25 Tem 2013, 02:29

Katay Han yazdı:Örgünde ilk 3 yıl mat sınavına girdim tabi ki. Ama örgünde bi yolunu bulup geçiyorduk sınavı illa ki :)

Açık'ta işte mattan 1 tane başarısız sınavım olacak sonuçlar açıklanınca. Sonra da 2 ek sınav çıkması sanırım imkansız gibi birşey. Yanılıyor muyum?
Arkadaşım kusura bakma ben mi anlamıyorum acaba konuyu çözemedim.

Açık lisede eğer alansız okuyorsan sadece lise 1 matematiği zorunlu. Yani mat-1 ve mat-2 dersleri. Şimdi sen örgün eğitimde bir şekilde dersi geçtim diyorsun o zaman neden açık lisede karşına tekrar çıkıyor bu ders onu anlamadım.

Yok eğer alanlı okuyorsan mat-3-4-5-6-7-8 senin alan dersin olması lazım.

Geçmiş yıllarda 2 kez ek sınav olduğu olmuştu. Yani kesin olur diyemem ama imkansız da değil.
Resim

Katay Han

Mesaj gönderen Katay Han » 25 Tem 2013, 02:48

Özür dilerim, benim geçtimden kastım, sınıfı geçmeme engel olmayacak şekildeydi karnem. Ancak lise 1'de matematiğim 1, diğer yıllarda ise 2-2 diye geldi.

Bir de şu iletinizle anladım ki açık liseye geçtiğimde baştan okumak gibi oluyormuş sanırım. Ben, 3 yıl anadolu lisesinde okudum, kalan son yılı da oradan tamamlıyorum sanıyordum... Neyse bunun konuyla ilgisi yok sanırım.

Dediğim gibi lise 1'de matematik notlarım iki dönem de 1 idi. O zaman benim şimdi açıkta girdiğim sınav, 3. başarısız olan sınav mı sayılıyor? Bi umutlandım :D

Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye

Mesaj gönderen kripton » 25 Tem 2013, 23:36

Katay Han yazdı:Özür dilerim, benim geçtimden kastım, sınıfı geçmeme engel olmayacak şekildeydi karnem. Ancak lise 1'de matematiğim 1, diğer yıllarda ise 2-2 diye geldi.

Bir de şu iletinizle anladım ki açık liseye geçtiğimde baştan okumak gibi oluyormuş sanırım. Ben, 3 yıl anadolu lisesinde okudum, kalan son yılı da oradan tamamlıyorum sanıyordum... Neyse bunun konuyla ilgisi yok sanırım.

Dediğim gibi lise 1'de matematik notlarım iki dönem de 1 idi. O zaman benim şimdi açıkta girdiğim sınav, 3. başarısız olan sınav mı sayılıyor? Bi umutlandım :D
Açık liseye örgünden geçiş yapmak sıfırdan başlamak gibi olmaz asla. Size baştan düzgün bilgi verilmiş olsa çok rahat biterdi belkide. Açık liseye geçtiğiniz zaman örgünde geçmiş olduğunuz tüm derslerin kredisini alıp başlarsınız ve bir daha onları görme zorunluluğunuz olmaz. Sizin geçtiğiniz dersler açık lisede karşınıza zorunlu ders olarak çıkmamıştır. Sadece geçer not alamadığınız dersler çıkmıştır. Bir de üst sınıfın dersleri olur.

Normalde örgün de 3 yıl okuyan ve derslerinden geçer not alan kişi 2 dönem açık lisede okuyup mezun olabilir.

%100 emin olmamakla birlikte, büyük ihtimalle sizin lise 1 de girmiş olduğunuz sınavlar 1 sayılır. Yani hem mat-1 den hem de mat-2 den 1 er kez sınava girmiş sayarlar. Üstüne açık lisede de 1 er kez daha seçmiş iseniz 2 olur. Ek sınav ile mat-1 ve mat-2 yi 3. kez seçerseniz muaf olursunuz.

İnşallah mezun olabilir ve kazandığınız üniversite hakkınızı kaybetmezsiniz. Ek sınavı mutlaka takip edin. Ek sınav için de belirlenen tarihler içerisinde bankaya para yatırıp kayıt yenileme işlemi yaptırmanız gerekiyor. Aman kaçırmayın. Hatta bu derslere çalışıp da geçmek de mümkün
Resim

Katay Han

Mesaj gönderen Katay Han » 25 Tem 2013, 23:58

Yok ben zaten başta o 3 yılın devamı olarak düşünüyordum ama sondan bi önceki yorumunuz beni sanki sıfırdan başlamışım gibi düşündürttü.

Son yazdığınız iletiyle çok umutladnım. Umarım dediğiniz gibi olur. Üniversiteli olabilecekken 1 yıl zaman kaybetmek çok canımı sıkar.

Bilgiler için çok çok sağ olun

Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye

Mesaj gönderen kripton » 26 Tem 2013, 00:37

Açık lisede sınıf geçme değil ders geçme olayı var. Yani siz örgünde bi şekilde dersi geçmeden sınıfı geçebiliyorsunuz. Açık lisede ise mantık ders geçme üzerine olduğu için kalmış olduğunuz dersler çıkıyor tekrardan karşınıza.

Buna rağmen siz ilk geçişte düzgün bilgilendirilmiş olsaydınız mezuniyetinizi erkene çekebilirdiniz.

Aslında açık lisenin sistemi çok güzel ve avantajlı. Ama ihmal etmeyip sürekli takip etmek gerekiyor.

Bir önceki mesajımda da yazdığım gibi siz ek sınavda kalan tüm zorunlu derslerinizi mutlaka seçin. Kendinizi kalmaya değil geçmeye odaklayın. Bu mat-1 ve 2 geçilemeyecek dersler değil. Konulara biraz yoğunlaşın. Ben üniversiteye hazırlık kitaplarının konu anlatımından da faydalanmıştım. Bir de ekol hoca sitesinden. Tabi açık lise kitabı ile eş zamanlı olarak.

Konuları bitirdikten sonra da son 3-4 sınavın çıkmış sorularını çözün. Bu şekilde geçebilirsiniz. Ben tecrübe ettim ki kafa almasa bile bazı konuları, meseleye odaklanıp zorlayınca olabiliyor.

Çıkmış sorulara bakmak isterseniz şu linki tıklayın http://www.aciklise.net/genel/acik-lise-soru-arsivi.html
Resim

Katay Han

Mesaj gönderen Katay Han » 26 Tem 2013, 00:42

Sağ olun uğraş için ancak matematik benim işim değil. Yıllardır barışamadım. Sonra da arkadaşlarımdan anlatımla , özel dersler, internetteki kaynaklarla falan zorladım ama olmuyor. Mantığı kimse bana anlatamıyor ya da ben anlamıyorum.

Olmuyo işte deyip kolaya kaçanlardan değilim. Gerçekten olmuyor. Yapamıyorum

Katay Han

Mesaj gönderen Katay Han » 19 Ağu 2013, 00:48

Yeniden selamlar. Aol hesap sayfamda ek sınav hakkınaa tıklayınca bunu görüyorum http://i.imgur.com/f9X8HBF.png

Bu, tüm şanslarımın bittiği anlamına mı geliyor?

Katay Han

Mesaj gönderen Katay Han » 19 Ağu 2013, 00:50

kredi bilgileri de böyle http://i.imgur.com/ALjtbaJ.png

merve havva

Mesaj gönderen merve havva » 19 Ağu 2013, 00:54

selam katay han benım sınava gırıs hakkım war donemım 12 nasıl ıs bu anlamadım ama ben sınava gıremeyecegım. sekız donem altı olanlar ve alansız okuyanlar acıkogretıme yenı baslayanlar gıremezler ek sınava dıye bılıyorum.

“Diploma ve Mezuniyet” sayfasına dön