starlee yazdı:
Öncelikle cevabın için teşekkür ederim yani senin söylediğine göre 30 kredinin tamamını lise 4 derslerinden seçmem gerekli öyle değil mi mesela fizik 7 kimya 7 gibi değil mi ama alttan kalan dersim yok ama benim mat 3 um cok iyidir mesela fizik 7 yerine bunu seçersem bir şey olur mu yada kimya 7 yerine biyoloji 2 gibi o zaman mezun olamaz mıyım?? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. ..
Arkadaşım tam anlatamadım sanırım. Bir daha yazayım umarım güzel anlatabilirim.
1) 30 kredinin tamamını da lise 4 derslerinden seçme zorunluluğun yok.
2) Dikkat etmen gereken en önemli nokta, önceliği yanında "ortak" yazan derslerden yana yapman.
3) Eğer sen lise 3 boyunca tüm derslerden geçmiş isen alt sınıflardan zorunlu dersin olmaz büyük ihtimalle. Ama kalmış olduğun ders varsa onlarda zorunlu(ortak) ders olarak çıkar ve seçebilirsin.
4) Alansız olarak okuyacağını farzederek yazıyorum: Alansız sistemde fizik 7 ve kimya 7 ortak(zorunlu) ders değildir. Yani seçme zorunluluğun olmaz. Muhtemelen senin fizik 7 ve mat 3 dersleri seçmeli olarak yazar ve sen bunlardan istediğini seçip seçmemekte özgürsün.
5) Seni mezun etmezler dediğim konu zorunlu(ortak) derslerle ilgili. Seçmeliyi seçip geçme gibi bir zorunluluğun yok. İsteğe bağlıdır. Ortak(zorunlu) bir dersi ya geçeceksin ya da 3 kez sınava girip muaf olacaksın. (sadece dil anlatım dersinden muaf olma hakkı yok mutlaka geçilmeli) Zorunlu ders listende 1 tane bile ortak ders kalsa mezun olamazsın. O yüzden ders seçiminde önceliği ortaklardan yana yap sonra istersen lise 1 in 2 nin 3 ün derslerini seç ( geçtiğin lise 1-2-3 dersi seçmeli olarak çıkar karşına zaten)
6) Şu linke bir bak orada alanlara göre ortak ve seçmeli ders listeleri var.
http://www.aciklise.net/genel/okutulan-dersler.html
7) Son olarak sen kayıt yaptırdığın zaman büyük ihtimalle "toplam dönemin" 7 olur. O zaman ocak 2014 sınavı için 7. dönem ve alt dönem derslerinden seçme şansın olur. 8. dönem derslerini seçemezsin. Ocak sınavından sonra ise "toplam dönem" in 8 olacağı için mayıs sınavı için de 8. dönem ve alt dönemlerden istediğin dersleri seçebilirsin.
Biraz sana karışık gelmiş olabilir ama aslında sistem çok kolay. Geçiş yap dönemini kredini bilirsek cevaplarımız daha net olur.