Açık Liseye Geçip Alan Değiştirme

Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme Hakkında Her Türlü Soru ve Cevaplarını Paylaşabileceğiniz Bölüm
verser

Açık Liseye Geçip Alan Değiştirme

Mesaj gönderen verser » 06 Tem 2014, 11:53

Merhabalar. Fen alanında lise 3. sınıfı bitirdim. Açık liseye kayıt yaptırmak istiyorum. Ancak TM bölümü seçmek istiyorum.

1- Bunu kayıt olurken talep edebilir miyim? Yoksa kayıt olduktan sonra kendim mi değiştiririm?
2- Alanın TM'de olsa MF'de olsa bildiğim kadarıyla üniversite sınav puanlarında hiçbir değişiklik yaratmıyor? (ek puan manasında)
3-Ders saydırmayı nasıl hesaplıyor açık lise. Yani ben edebiyat 1'i lise 1 de aldıysam onu aldığım kredi ile mi sayıyor?
4- Son sene alan değiştirmem bana açık lisede ek ders yükü getirir mi?

Şimdiden teşekkürler herkese.

emrahk
Onursal Üye

Re: Açık Liseye Geçip Alan Değiştirme

Mesaj gönderen emrahk » 06 Tem 2014, 13:37

Merhaba, liselerde alanlar kaldırıldı. Yeni sisteme göre her öğrenci "alansız" sistemde eğitim görüyor. Dolayısıyla siz bıraktığınız lisede Fen alanında bile okusanız, açık liseye kaydolduğunuzda "alan yok" öğrencisi olacaksınız. Alanınızı da bir daha hiç değiştiremeyeceksiniz.

Alansız sistemde ortak dersler dışında size seçmeli ders seçenekleri sunulur. Siz de ister sözel, ister sayısal dersleri kendi isteğiniz doğrultuda seçebilirsiniz. Katsayılar kalktığı için alanlı veya alansız mezun olmak üniversite sınavlarında hiçbir fark yaratmaz.

Edebiyat 1 dersinin açık lisede kredi karşılığı 3'tür. dolayısıyla tasdiknameniz ile vereceğiniz transkriptinize geçmiş olduğunuz tüm derslerin AÖL'de kredi karşılıkları toplanacak ve size bir "toplam kredi" verilecek. Siz de o krediyi 192'ye tamamlayıp mezun olacaksınız. Açık lise dönemlik sisteme sahiptir. Örgün lisede bir ders, açık lisede iki dönem demektir. Mesela örgünde Edebiyat 1, açık lisede Edebiyat 1 ve Edebiyat 2 anlamına gelir. Dolayısıyla Edebiyat 1'i örgünde geçmişseniz 3+3 toplam 6 krediniz olur. Kayıt olacağınız sistemin ders programı: http://www.aol.meb.gov.tr/upload/genel/ ... ersler.pdf
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

verser

Mesaj gönderen verser » 07 Tem 2014, 00:20

Emrah Bey Öncelikle tüm sorularımı cevapladığınız için teşekkür ederim. İki sorum daha olacak vaktiniz olursa cevaplarsanız çok sevinirim.

1- Örneğin kredilerim lise 3 sonu itibari ile hesaplandı ve diyelim ki 180 oldu ve mezuniyete 12 kredim kaldı. ben ortalamamı yükseltmek için fazladan ders alsam (12 krediden fazla) ve onlardan da çalışamayıp kalsam mezuniyet etkilenir mi? (192 krediyi topluyorum sonuçta)
2- Üniversite sınavınde bir ek 0,06 çarpanlı puan var, bu puan sadece açık meslek liselerine mi yoksa tüm açık liselilere mi?

Teşekkürler.

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 07 Tem 2014, 08:59

Rica ederim. Örneğinizdeki gibi 12 kredi eksiğiniz kalsa ama siz 30 kredilik dersin sınavına girseniz (dönem başı 30 kredilik ders seçilebiliyor en fazla) 12 kredi dışındakilerden kalsanız da 192 tamamlarsanız mezun olursunuz. Sorun olmaz.

Düz açık liseliler sadece OBP puanı denilen Ortaöğretim Başarı Puanı alırken, meslek liseliler kendi alanlarında bir lisans programı tercih ederlerse, OBP'ye ek olarak 0,06 katsayısıyla ayrıca ek puan alıyorlar...
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

“Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme” sayfasına dön