Temel Dini Bilgiler 2 Ders Notalarım
- Dersatatürk
- Uzman Doktor
Temel Dini Bilgiler 2 Ders Notalarım
Harezmi :
- Cebir ile ilgili ''Cebr ve I-Mukabele'' isimli eseri vardır .
- 0 (sıfır'ı) bulan ilk bilim adamı .
- Logaritma çetvelini ilk oluşturan kişi .
Hüsnühat Sanatı : Kur'an-ın etkisinde geliştiği öne sürülür .
Fıkıh : En geniş anlamı ile ''kişinin , hak , yetki ve sorumluluklarının bilincinde olması '' anlamına gelir .
İbn-i Sİna : ''El- Kanun-fi't Tıp'' adlı eseri Avrupa'da uzun yullarca okutulan ''Avicenna'' ismi ile tanınmıl ünlü Müslüman filazof .
* ''Bizi aldatan bizden değildir'' Hadis'i Tüketici hakkı ile ilgilendirilmektedir '' Böyle saçma soru görmedim o yüzden açıklamasını yazmak istedim diğer şıklar ile çok yakın gelirse dikkat edin lütfen ''
Fetanet : Peygamberlerin üstün bir zekaya sahip olmalarını ifade eder .
* Akabe Biatları hicretten önce gerçekleşmiştir . Hz Muhammed 620 yılında medinedeki bir grupla buluşarak onlara İslam' teblig etmiştir .
* Mescid - i Nebi Hz Muhammed 'in hicretten sonra Medineye yaptırdığı Mescid .
* Kur'an'da şeytanın sıfatı olarak önce çıkan davranış ''kibirlenmek''tir .
* Sözcük olarak mujde anlamına gelen ilahi kitap İncil'dir .
Tesfir : Kur'an-ı Kerim'de kastedilen anlamları en doğru bir şekilde ortaya çıkarmayı hedefleyen bilim dalı .
Dinaver : ''Kitabu'n - Nebat (Bitkiler Kitabı) isimli kitabı yazan müslüman alim .
Ebu Bekir Zekiriya er-Razi : Kitabu' l Havi adlı yirmi ciltlik tıp eserşnş yazan , Orta Çağın tanınımış Müslüman hekimi .
* Kur-an'ı Kerim Hz .Ebu Bekir zamanında iki kapak arasında toplanıp kitap haline gelmiştir .
Dirayet Tesfiri : Kur'an-ı Kerim 'i sadece rivayetlerle yetinmeyip dil , edebiyat , dinler tarihi gibi bilimlerden yararlanarak açıklayan tesfir çeşidi .
* Mekkeli Müsriklerin baskısına dayanamayan müslümanlar ilk olarak Habeşistan'a hicret etmişlerdir .
Fetret-i Vahiy :
- Mekke dönemin'de gerçekleşmiştir .
- Vahiy'in kesintiye ugramasıdır .
- Yaklaşık üç yıl sürmüştür .
Arap Toplumunun Cahiliye Dönemi :
- Puta Tapmak
- Kabeyi tavaf etmek
- Kız cocuklarını diri diri toprağa gömmek .
Hendek Savaşı : Mekkeli müşriklerin Uhud savaşından sonra müslümanları yok etmek için onbin kişilik orduyla Medineyi kuşatıp başarısız oldukları savaş .
* Kuran* Kerimde toplam 25 peygamberden söz edilmektedir .
Hz Muhammed'in Cocukları : Kasım , Zeynep , Rukiye .
Nebi : Kendisine yeni bir kitap verilmeyen peygamber anlamına gelir .
* Hz Muhammed 'in amcası Ebu Talib'in vefatı peygamber olmasından sonra gerçekleşti .
* Kerem merhamet anlamına gelen sözcüktür .
Kelam : İslam dinin inanç esaslarından bahseden insana özgür ve sorumlu bir valık olduğunu Kur'an-ın iman ve bilgi anlayısını ögretmeyi hedefleyen bilim dalı .Temel kaynakları ise Kur'a-n ve akıldır .
Tasvvuf : İbadet , zikir ve fikir gibi şeylerle nefsi terbiye edip manevi hastalıklardan temizleme yolunu gösteren ilim dalı .
Sünnet :
-Sözlükte yol , adet , gidişat , tavır , davranış anlamına gelir. İslam'ın kurandan sonra ikinci kaynağıdır . Kuranda hükmü bulunmayan konuları açıklar .
* Kuran' Kerim in indirilmesi yaklaşık 23 yıl sürmüştür .
* Hz.Davut'a indirilen Zebur , Tevrat, Ahd-i Atik in içersinde Mezmurlar ismi ile yer alır .
* Peygamber kelimesinin anlamı Haberci 'dir .
* Peygamberimizin amcası Hz.Hamza Uhud savaşında şehit olmustur .
* Kendinden önce gelen peygamberlerin şeriatını uygulamakla görevli peygamberlere Nebi denir .
* Kuran'ı Kerim 'in kitap haline getirilmesi için kurulan komisyona Zeyd Bin Sait başkanlık yapımıştır.
Geçenlerde paylaşmıştım yalnız site saldırıya uğradığı için silinmiş tekrardan paylaştım umarım işinize yarar . Tamımını paylaşamadım bu dönem ki sınavdan devamı'da gelicek .