PARAGRAF SORULARI İÇİN 10 ALTIN KURAL !!
- rüfeyde
- Doçent
PARAGRAF SORULARI İÇİN 10 ALTIN KURAL !!
PARAGRAF SORULARI İÇİN 10 ALTIN KURAL
1. Öncelikle soru cümlesi anlayarak okunmalı, sonra paragrafa geçilmelidir. Böyle yapmazsak paragrafı, neye dikkat edeceğimizi bilmeden okur, soru cümlesini okuduktan sonra paragrafı yeniden okumak zorunda kalırız.
2. Soru cümlesindeki soru kökünün altının çizili olup olmadığına dikkat ediniz. Altı çizilmiş soru kökleri olumsuzdur.
3. Soruyu paragrafta anlatılanlara göre çözmeliyiz. Paragrafta anlatılanlara kendi fikirlerimizi katmamalıyız. Paragrafta anlatılanlara katılıp katılmamamızın hiçbir önemi yoktur. Önemli olan paragrafta yazılandır.
4. Seçenekleri okuduktan sonra bu seçenekle ilgili düşüncemizi seçeneğin yanına “kesinlikle yanlış, doğru olabilir” gibi kısa ifadelerle yazalım. Böylece seçeneklerin tamamını tekrar okumamız gerekmez.
5. Paragrafla ilgili (konu, ana düşünce, yardımcı düşünce, tamamlama vb.) bütün soruların doğru olarak çözülmesi en başta “Paragrafta Yapı” konusunun iyice kavranmasına bağlıdır
6. Bir paragrafın en önemli cümlesi giriş cümlesidir. Çünkü bir paragrafın konusu çoğunlukla giriş cümlesinde belli olur. Bundan dolayı paragrafın giriş cümlesi iyice anlaşılmalıdır. Paragraf göz gezdirilerek okunmamalı, giriş cümlesi ve paragrafı oluşturan diğer cümleler iyice anlaşılmadan geçilmemelidir.
7. Paragraftaki cümleleri doğru bir biçimde anlamak için okuduğumuz cümleyi kendi sözcüklerimizle tekrar etmeliyiz.
8. Paragraflardan anladıklarımızı aklımızda tutmak için çevremizden örnekler düşünerek, anlamı somutlaştırmalıyız.
9. Paragrafı okurken parmak çıtlatmak, kalemle oynamak gibi eylemlerde bulunmamalı, dudaklarımızı ve dilimizi hareket ettirmeden sadece gözlerimizle okumalıyız.
10. Sözcük dağarcığımızı geliştirmek, uzun paragraf sorularını sıkılmadan okumak, anlama gücümüzü artırmak için kitap okumalı, kültür sanat dergilerini takip etmeli ve bolca paragraf sorusu çözmeliyiz.
1. Öncelikle soru cümlesi anlayarak okunmalı, sonra paragrafa geçilmelidir. Böyle yapmazsak paragrafı, neye dikkat edeceğimizi bilmeden okur, soru cümlesini okuduktan sonra paragrafı yeniden okumak zorunda kalırız.
2. Soru cümlesindeki soru kökünün altının çizili olup olmadığına dikkat ediniz. Altı çizilmiş soru kökleri olumsuzdur.
3. Soruyu paragrafta anlatılanlara göre çözmeliyiz. Paragrafta anlatılanlara kendi fikirlerimizi katmamalıyız. Paragrafta anlatılanlara katılıp katılmamamızın hiçbir önemi yoktur. Önemli olan paragrafta yazılandır.
4. Seçenekleri okuduktan sonra bu seçenekle ilgili düşüncemizi seçeneğin yanına “kesinlikle yanlış, doğru olabilir” gibi kısa ifadelerle yazalım. Böylece seçeneklerin tamamını tekrar okumamız gerekmez.
5. Paragrafla ilgili (konu, ana düşünce, yardımcı düşünce, tamamlama vb.) bütün soruların doğru olarak çözülmesi en başta “Paragrafta Yapı” konusunun iyice kavranmasına bağlıdır
6. Bir paragrafın en önemli cümlesi giriş cümlesidir. Çünkü bir paragrafın konusu çoğunlukla giriş cümlesinde belli olur. Bundan dolayı paragrafın giriş cümlesi iyice anlaşılmalıdır. Paragraf göz gezdirilerek okunmamalı, giriş cümlesi ve paragrafı oluşturan diğer cümleler iyice anlaşılmadan geçilmemelidir.
7. Paragraftaki cümleleri doğru bir biçimde anlamak için okuduğumuz cümleyi kendi sözcüklerimizle tekrar etmeliyiz.
8. Paragraflardan anladıklarımızı aklımızda tutmak için çevremizden örnekler düşünerek, anlamı somutlaştırmalıyız.
9. Paragrafı okurken parmak çıtlatmak, kalemle oynamak gibi eylemlerde bulunmamalı, dudaklarımızı ve dilimizi hareket ettirmeden sadece gözlerimizle okumalıyız.
10. Sözcük dağarcığımızı geliştirmek, uzun paragraf sorularını sıkılmadan okumak, anlama gücümüzü artırmak için kitap okumalı, kültür sanat dergilerini takip etmeli ve bolca paragraf sorusu çözmeliyiz.
Gülene neden gülüyorsun diye sorulmaz; ama ağlayana neden ağladığı sorulur.
Sen de dualarında ağla ki, Rabbin sebebini sorsun!
- Köylü Kızı
- Onursal Üye
Re: PARAGRAF SORULARI İÇİN 10 ALTIN KURAL !!
çok güzel ablacım çok sağol paylaşımın için
tayfunu çağırın buraya
- rüfeyde
- Doçent
rica ederim canım bana mantıklı geldi paylaşmak istedimhtc-directioner yazdı:çok güzel ablacım çok sağol paylaşımın için

Bugün denemeye girdim abi o ne denemedir ya nasıl bir Türkçe koymuş 18 satır paragraf mı olur ya
Etrafında ki kurt görünümlü kuzulara değil kuzu görünümlü kurtlara dikkat et
tayfun bu mesajını oda arkadaşıma da okudum beraber güldüktayfun29 yazdı:
Bugün denemeye girdim abi o ne denemedir ya nasıl bir Türkçe koymuş 18 satır paragraf mı olur ya

dostum ben ygs hazırladığımda farklı bir kaynakta 1 sayfa paragraf görmüştüm.

Çözmedim sayfayı atladım
Abi bendede var sıradışı analiz kitabında öyle ama o bi nevi aşina olmak için ancak bu YGS sınavı sayılır süre tuttukları birşey bu kadar uzun tutmaları çok saçma yani.Körfezin denemesiydi sence nasıl Körfez ?Rehber yazdı:tayfun bu mesajını oda arkadaşıma da okudum beraber güldüktayfun29 yazdı:
Bugün denemeye girdim abi o ne denemedir ya nasıl bir Türkçe koymuş 18 satır paragraf mı olur ya![]()
dostum ben ygs hazırladığımda farklı bir kaynakta 1 sayfa paragraf görmüştüm.
Çözmedim sayfayı atladım
Körfez dil bilgisi cozmustum cd vardı icinde anlamadgm yerleri cd izliyordum tavsiye ederim
Ygs de çok uzun paragraf soracaklarini sanmıyorum ogrenciyi o kadar kasmazlar
Rehber yazdı:Körfez dil bilgisi cozmustum cd vardı icinde anlamadgm yerleri cd izliyordum tavsiye ederim

Hatırlamanın ve unutmanın erdemlerinden söz etmek tuhaf gelebilir. Neyi hatırlayıp neyi unutacağımız bizim elimizde olmadığı için hatırlamak ve unutmak bir tercih meselesi, erdem ya da erdemsizlik meselesi sayılabilir mi? Bu itiraz doğru olmakla birlikte bir bellek kültüründen söz etmek ne mümkün! Unutmak ve hatırlamak son kertede elimizde değildir : Geçmişle nasıl bir ilişki kurduğumuz da büyük ölçüde dünyaya nasıl baktığımıza bağlıdır.
Noklama işaretlerinden hangisi yanlıştır?
İki nokta mı ?
Bide Öyle bir noktaya çıkıyoruz ki krater bacasının kenarında olduğumuzu fark ediyoruz.Burada çıkıyoruz ki ve ya fark ediyoruz da yazım yanlışlığı varmı?
- rüfeyde
- Doçent
bence de iki nokta :stayfun29 yazdı:Rehber yazdı:Körfez dil bilgisi cozmustum cd vardı icinde anlamadgm yerleri cd izliyordum tavsiye ederim
Ygs de çok uzun paragraf soracaklarini sanmıyorum ogrenciyi o kadar kasmazlarBu zaman denemesi abi 1 hafta sonra açıklanıyor sonuçları ustasından şu çözümleri alabilirmiyiz
![]()
Hatırlamanın ve unutmanın erdemlerinden söz etmek tuhaf gelebilir. Neyi hatırlayıp neyi unutacağımız bizim elimizde olmadığı için hatırlamak ve unutmak bir tercih meselesi, erdem ya da erdemsizlik meselesi sayılabilir mi? Bu itiraz doğru olmakla birlikte bir bellek kültüründen söz etmek ne mümkün! Unutmak ve hatırlamak son kertede elimizde değildir : Geçmişle nasıl bir ilişki kurduğumuz da büyük ölçüde dünyaya nasıl baktığımıza bağlıdır.
İki nokta mı ?
Bide Öyle bir noktaya çıkıyoruz ki krater bacasının kenarında olduğumuzu fark ediyoruz.Burada çıkıyoruz ki ve ya fark ediyoruz da yazım yanlışlığı varmı?
Siz bir de ALES sınavına girseniz kim bilir ne kadar şaşırırsınız. 1 sayfa kaplayan paragraf sorularını oku oku canım çıkmıştı. Dünyada 2,5 saatin göz açıp kapayıncaya kadar geçtiği başka bir durum yoktur ALES'ten başka. Zamanın göreceliliği bir kez daha ispatlanıyor o sınavda... 

..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."
Mustafa Kemal Atatürk
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."
Mustafa Kemal Atatürk
-
Teşekkürler
- rüfeyde
- Doçent
Ygs türkçe ve matematik soru bankaları önerilerinizi alabilirmiyiz emrahkemrahk yazdı:Siz bir de ALES sınavına girseniz kim bilir ne kadar şaşırırsınız. 1 sayfa kaplayan paragraf sorularını oku oku canım çıkmıştı. Dünyada 2,5 saatin göz açıp kapayıncaya kadar geçtiği başka bir durum yoktur ALES'ten başka. Zamanın göreceliliği bir kez daha ispatlanıyor o sınavda...

cevap 2 nokta üst üste olanı yanlış yerde kullanılmıştır. (:) işareti konuşma yazısından önce kullanılır. Oraya nokta konulacaktı. Çünkü o paragrafta konuşma çizgisi olmadığı için cevabı rüfeyde abla benden önce davranarak vermiştir.tayfun29 yazdı:Rehber yazdı:Körfez dil bilgisi cozmustum cd vardı icinde anlamadgm yerleri cd izliyordum tavsiye ederim
Ygs de çok uzun paragraf soracaklarini sanmıyorum ogrenciyi o kadar kasmazlarBu zaman denemesi abi 1 hafta sonra açıklanıyor sonuçları ustasından şu çözümleri alabilirmiyiz
![]()
İki nokta mı ?
Pek fazla yardımcı olamayacağım ama FEM Yayınları veya Yargı Yayınları'nın çözümlemeli YGS kitapları işe yarar diye düşünüyorum...rüfeyde yazdı:Ygs türkçe ve matematik soru bankaları önerilerinizi alabilirmiyiz emrahkemrahk yazdı:Siz bir de ALES sınavına girseniz kim bilir ne kadar şaşırırsınız. 1 sayfa kaplayan paragraf sorularını oku oku canım çıkmıştı. Dünyada 2,5 saatin göz açıp kapayıncaya kadar geçtiği başka bir durum yoktur ALES'ten başka. Zamanın göreceliliği bir kez daha ispatlanıyor o sınavda...şimdiden teşekkürler
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk