KREDİ HESAPLAMA

Her Konuda Tartışabilirsiniz
Kullanıcı avatarı
admin
Site Admin
Mesajlar: 82
Kayıt: 16 Kas 2006, 19:14

KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen admin » 07 Şub 2015, 18:17

Örgün eğitim düz liseden Açık Öğretim Lisesine geçtiğinizde, Örgün eğitimde geçtiğiniz derslerin haftalık ders saati toplamı kadar kredi alırsınız. Hesaplama işlemi, her dönem ve her ders için ayrı ayrı olmak üzere haftalık ders saatine göre hesaplanmaktadır. Örneklendirmek istersek;

Örnek 1: Örgün eğitim 9. Sınıfın 1. Döneminde Haftalık ders saati 6 saat olan Matematik dersinden geçer not aldıysak, bu dersten 6 kredi almış oluruz. 2 döneminde de geçer not alırsak, ayrıca 6 kredi daha almış oluruz. Özetle, 9. Sınıfın Matematik dersinin 1. ve 2 döneminden, 6+6=12 kredi almış oluruz.

Örnek 2: Örgün eğitim 9. Sınıfın 1. Döneminde Haftalık ders saati 6 saat olan Matematik dersinden geçer not aldıysak, bu dersten 1. Dönem için 6 kredi almış oluruz. 2 döneminden geçer not alamayıp ortalama ile geçmiş bile olsak 2. dönemden kredi alamayız. Özetle 9. Sınıfın 1. ve 2 döneminden, 6+0=6 kredi almış oluruz.

Örnek 3: Örgün eğitim 9. Sınıfın 1. Döneminde Haftalık ders saati 6 saat olan Matematik dersinden geçer not alamadıysak, bu dersten 1. Dönem için 0 kredi almış oluruz. 2 döneminden geçer not aldıysak, 2. dönemden 6 kredi alırız. Özetle 9. Sınıfın 1. ve 2 döneminden, bu ders için 0+6=6 kredi almış oluruz.

Örnek 4: Örgün eğitim 9. Sınıfın 1. Döneminde Haftalık ders saati 6 saat olan Matematik dersinden hem 1. Dönem hem de 2. Dönem geçer not alamadıysak, bu dersten 1. Dönem ve 2. Dönem için hiç kredi alamayız. Özetle 9. Sınıfın 1. ve 2 döneminden, bu dersten 0+0=0 kredi almış oluruz.

Not:
1. Örgün lisede okuduğunuz resim ve beden eğitim vs. gibi derslerin, AÖL’nde karşılığı olmadığı için bu derslerin kredisini alamazsınız.
2. Örgün Melek Liselerinden yâda MAÖL’den AÖL’ne geçtiğinizde, geçtiğiniz alan derslerin kredisi AÖL’ne aktarılmaz.



ready
Mesajlar: 11
Kayıt: 29 Ara 2014, 15:34

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen ready » 18 Şub 2015, 13:15

"Not: 1. Örgün lisede okuduğunuz resim ve beden eğitim vs. gibi derslerin, AÖL’nde karşılığı olmadığı için bu derslerin kredisini alamazsınız."


Merhaba,

Aşağıda linkini verdiğim "Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetimi Sistemi Kullanım Kılavuzu" dosyada; Beden Eğitimi dersinin girişi yapılırken kullanılacak kodları ve kredileri verilmiş. Kılavuz 2012 yılına ait ama bu konuda değişiklik yok gibi görünüyor. Şu durumda örgünde alınan Beden Eğitimi ve Müzik derslerinin kredileri sayılıyor diye düşünüyorum.
http://www.aol.meb.gov.tr/upload/2011/a ... apilir.pdf

Resim

Şöyle ki, oğlum bu dönem Açık Liseye geçiş yaptı. Örgünde 7 dönem okudu. her dönem 30 kredi almıştı.
Lise 1 de Beden eğitimi(2 kredi), Müzik(1 Kredi) ve Rehberlik(1 Kredi) vardı.
Lise 2 de Beden eğitimi(2 kredi), Müzik(1 Kredi), Rehberlik(1 Kredi) ve seçmeli sosyal etkinlik(1 Kredi) vardı.
Lise 3 te Beden eğitimi(2 kredi), Müzik(1 Kredi), Rehberlik(1 Kredi) ve seçmeli Proje hazırlama (1 Kredi) vardı.
Lise 4 birinci dönem Beden eğitimi(2 kredi) ve Müzik(1 Kredi) vardı.

Beden Eğitimi 14 kredi
Müzik 7 kredi
Rehberlik 7 Kredi
Sosyal etkinlik 2 kredi
Proje hazırlama 2 kredi
Toplam 32 kredi yapıyor.

7 Dönemde toplam 210 kredi almış, bu toplamdan 32 kredi çıkardığımızda 178 kredi yapıyor. Yani Açık öğretim lisesine geçiş yaptığında toplam kredisinin 178 olması gerekiyordu.
Ancak AÖL sistemine giriş yaptığımızda toplam kredisinin 199 olduğu ve 5 tane zorunlu dersinin kaldığı görülüyor.

Resim

Yani 210 krediden 11 kredi sayılmamış. Tabloya baktığımda 7 Rehberlik kredisi+2 sosyal etkinlik kredisi ve 2 proje hazırlama kredisi (toplam 11 kredi) sayılmamış.

Sonuç itibariyle Beden Eğitimi ve Müzik derslerinin kredi olarak sayıldığını düşünüyorum. Resim dersi hakkında bilgim yok, çünkü hiç almamış. Yine de arayıp sormak mantıklı yanlış giriş yaptılarsa; seçmeli derslerden de alarak kredisini tamamlaması gerekiyor.

ready
Mesajlar: 11
Kayıt: 29 Ara 2014, 15:34

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen ready » 18 Şub 2015, 21:50

Sanırım mesajı düzenleyemiyoruz. Bu yüzden peşpeşe iki mesaj atmış oldum kusura bakmayın.


Bir önceki mesajımda belirttiğim durumu netliğe kavuşturmak için 147 yi aradım. Bir hanım çıktı önce dedi ki, örgün lisede almış olduğunuz tüm derslerin kredileri AOL ye geçtiğinizde kredi olarak yansıtılacaktır. Beden eğitimi de buna dahil. Ancak şöyle bir açık duyuru yapıldı. Denildi ki AOL de karşılığı olmayan derslerin kredileri yansıtılmaz.

Dedim ki iyi de şimdi ne yapalım, benim hesaplarıma göre yansıtılan krediler içinde 14 kredilik Beden eğitimi ve 7 kredilik müzik te var. İncelemek istedi, hesabıma girip inceledi ve dedi ki yanlışlık olmuştur. Yansıtılmaması lazımdı.

Daha sonra Çankaya Halk Eğitim merkezine gittim, öğrenci işlerindeki görevliye sordum. Dedi ki ya bırak 147 yi, zaten hiç birşey bilmiyorlar. O da hesabıma girdi baktı dedi, biz aldığın dersleri sisteme girmişiz sistem de o derslerin kredilerini yansıtmış size, doğal olarak bir yanlış yok, hem nerden biliyormuş 147 sizin hangi derse kaç kredi geldiğini. Dedim, transkripte görülüyor. Dedi onlar ders saatleri. Dedim ders saatleri kredi demek zaten. Sonra bana çıkıştı. Zaten çok biliyorsunuz. Ders saati ayrı kredi ayrı, size kim öğretiyor böyle şeyleri.

Halk Eğitime mail attım ilk mesajımda yazdığım sorunu ayrıntılı bir şekilde anlattım. Ve sonunda hangi derslerin kredilerinin dahil edilmediğini özellikle beden eğitimi, resim ve müzik derslerini sordum. Gelen yanıt şu "Uygulamalı olanlar ve Mesleki dersler"

Neyse, dedim ya rabbi nasıl bir ülkede yaşıyoruz ki, neyin kredi olduğunu bile bilmeyen insanları, bir cümleyi tamamlayamayan kişileri yetkili diye atamışlar. Tekrar buraya sormak durumunda kaldım.

Bir önceki mesajımda hesapladığım gibi, 7 Dönemde toplam 210 krediden 32 kredi eksik olması gerekiyor 147 nin söylediğine göre. Ve bizim toplam kredimiz 199 değil, 178 olmalıydı. 5 tane zorunlu ders toplam 9 kredi de buna eklenince 187 kredi yapıyor. Ve 5 krediye daha ihtiyacımız oluyor. İlerde hata yapılmış henüz mezun olamazsınız 5 krediniz eksik deme ihtimallerine karşı, zorunlu olan yabancı dilin seçmelisini (4 kredi) ve zorunlu olan dil anlatımın seçmelisini (3 kredi) de ders seçimine ekleyerek, bizim yaptığımız hesaba göre kredimiz 194 oluyor. Sistemin yaptığı hesaba göre ise 215 kredi tamamlamış oluyoruz.

- Şimdi arkadaşlar, fazla kredi aldık diye bir sorun olur mu? Yani fazla kredi alabiliyor muyuz?
- Diyelim onların yaptığı sistem doğru ve beden eğitimi vs yi de hesapladılar. Ancak bu seçtiğimiz derslerden zorunluları verdik ve seçmelilerden kaldık diyelim. Vermemiz gereken zorunlu ders yok, kredimiz tamamlanmış ama seçmeli derslerin sınavından geçemediğimiz için mezun olamıyor muyuz?
- Zorunlu ders ve aynı dersin seçmelisinin soruları aynı kitaptan soruluyormuş, yönetici arkadaşlardan biri açıklamıştı. Şimdi Mesela yabancı dil 2 kredi ama seçmelisi 4 kredi. Bu fark neden? Seçmelide daha mı zor soruluyor? Bu farkın espirisini anlamadım.

Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Ve sorularıma cevap verirseniz memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim.

emrahk
Onursal Üye
Mesajlar: 4871
Kayıt: 26 May 2009, 12:26
Konum: İstanbul

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen emrahk » 18 Şub 2015, 22:16

Sizle uzun uzun konuştuk ve doğru olan şu ki; Beden, Müzik gibi derslerin kredisinin AÖL'ye yansıtılmaması gerekiyor. Bu saatten sonra 199 kredinizi düşürürler mi bilinmez ama riske atmayın ve hazır 35 kredilik ders seçim hakkı varken, kolay ve oğlunuzun rahat başarabileceği seçmeli dersleri gözünüze kestirip onları da seçin. 9 kredilik zorunlu dersin yanında tabi ki 35 kredi dolana kadar istediğiniz kadar ders seçebilirsiniz, hiçbir şey olmaz. Böylece ileride muhtemel kredi düşmesini, bu dönem alacağı krediler sayesinden dengeleyip yine mezun olur oğlunuz...
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."


Mustafa Kemal Atatürk

ready
Mesajlar: 11
Kayıt: 29 Ara 2014, 15:34

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen ready » 18 Şub 2015, 22:27

emrahk yazdı:Sizle uzun uzun konuştuk ve doğru olan şu ki; Beden, Müzik gibi derslerin kredisinin AÖL'ye yansıtılmaması gerekiyor. Bu saatten sonra 199 kredinizi düşürürler mi bilinmez ama riske atmayın ve hazır 35 kredilik ders seçim hakkı varken, kolay ve oğlunuzun rahat başarabileceği seçmeli dersleri gözünüze kestirip onları da seçin. 9 kredilik zorunlu dersin yanında tabi ki 35 kredi dolana kadar istediğiniz kadar ders seçebilirsiniz, hiçbir şey olmaz. Böylece ileride muhtemel kredi düşmesini, bu dönem alacağı krediler sayesinden dengeleyip yine mezun olur oğlunuz...

Hocam çok teşekkür ederim. Her zaman yardımsever ve çok açıklayıcı oldunuz.

emrahk
Onursal Üye
Mesajlar: 4871
Kayıt: 26 May 2009, 12:26
Konum: İstanbul

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen emrahk » 18 Şub 2015, 22:30

Rica ederim. Ben oğlunuzla bu kadar ilgili olmanızı çok takdir ediyorum. İnşallah kazandığı üniversite istediği bir yer olur ve burada onu da paylaşırsınız... :)
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."


Mustafa Kemal Atatürk

ready
Mesajlar: 11
Kayıt: 29 Ara 2014, 15:34

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen ready » 18 Şub 2015, 22:36

emrahk yazdı:Rica ederim. Ben oğlunuzla bu kadar ilgili olmanızı çok takdir ediyorum. İnşallah kazandığı üniversite istediği bir yer olur ve burada onu da paylaşırsınız... :)

İnşallah hocam. Dualarım onunla, sizinle ve diğer tüm genç kardeşlerimle. Allah hepinizin gönlünden geçen güzel hayırlı şeyleri nasip eder inşaallah.

dreams35
Mesajlar: 11
Kayıt: 24 Şub 2015, 17:01

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen dreams35 » 24 Şub 2015, 20:42

Kardeş bu dediğin kesin mi yani ? Eğer böyle olursa bana iyi bi kredi geliyor ayrıca beden,müzik,proje hazırlama gibi bu derslerden de kredi geliyor mu ? yardımcı olursan sevinirim

Kullanıcı avatarı
Köylü Kızı
Onursal Üye
Mesajlar: 4323
Kayıt: 15 May 2014, 15:43

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen Köylü Kızı » 24 Şub 2015, 23:53

dreams35 yazdı:Kardeş bu dediğin kesin mi yani ? Eğer böyle olursa bana iyi bi kredi geliyor ayrıca beden,müzik,proje hazırlama gibi bu derslerden de kredi geliyor mu ? yardımcı olursan sevinirim
hayır o derslerin kredisi gelmez(müzik, resim, beden....

ready
Mesajlar: 11
Kayıt: 29 Ara 2014, 15:34

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen ready » 02 Mar 2015, 11:51

dreams35 yazdı:Kardeş bu dediğin kesin mi yani ? Eğer böyle olursa bana iyi bi kredi geliyor ayrıca beden,müzik,proje hazırlama gibi bu derslerden de kredi geliyor mu ? yardımcı olursan sevinirim
Yukarıda uzun uzun yazdım, anlamaya çalıştım. 147 yi aradım beden eğitimine önce başarılı olduğunuz tüm derslerin kredisi verilir diye bir kanun var, doğal olarak kredisi hesaplanır dedi, sonra Acik lisede karşılığı olmayan derslerin kredileri hesaplanmaz diye de bir kanı var dedi.

Halk eğitim merkezine gittim durumu anlattım, ne bilir 147 dedi, biz burada sizin derslerinizi sisteme giriyoruz. Sistem size kredi tanımlaması yapıyor. Eğer sistem beden eğitimi karşılığında kredi verdiyse vermiştir, dedi. Rahat olamadım. Ve aciklise@meb.gov.tr e mail attım durumu anlatan. Yukarıda da yazmıştım: "Halk Eğitime mail attım ilk mesajımda yazdığım sorunu ayrıntılı bir şekilde anlattım. Ve sonunda hangi derslerin kredilerinin dahil edilmediğini özellikle beden eğitimi, resim ve müzik derslerini sordum. Gelen yanıt şu "Uygulamalı olanlar ve Mesleki dersler""

Sonra bir mail daha attım "Beden egitimi ve muzik uygulamali bir dersse, sistemde hata var ve ogrencilerin kredilerini fazla yansitiyor. Ama onceki mailimde gonderdigim klavuzda da ve resimde de beden egitimi icn 2 kredi verildigi yaziyor. İleride magduriyet yasanmamasi icin bu konunun cozulmesi iyi olacaktir. "

Şu şekilde cevap vermiş: Konu Olan uygulamalı dersler Atelye- Teknik Resim-Tefsir-Hitabet gibi uygulamaya yönelik derslerdir değerlendirilmeyen dersler arasındadır. Değerlendirmeye alınmayan dersler sisteme işlenemez.

Sonuç itibariyle, benim bizzat tanıdığım 4-5 öğrencinin beden eğitimi ve müzik kredileri verilmiş. Geçen hafta bu forumda yine bir öğrenci soruyordu. Yeni kayıt yaptırdım 197 ya da ona yakın puan vermişler, 5 tane zorunlu dersim kalmış, sadece onları mı seçeceğim diye. Beden eğitimi, müzik vs sayılmamış olmaydı, o arkadaşın da 197 civarı puanı gelemezdi diye düşünüyorum.

Şimdi tüm bunları yazdım ama, belli ki bu konuda tam olarak şöyledir böyledir demek yanlış olacak. İlerde sorun yaşamamak için; Biz, beden eğiti, müzik, proje hazırlama, sosyal etkinlik, Rehberlik gibi derslerin kredilerini hesaplayarak toplam krediden düştük. 5 tane zorunlu ders var diyor sistem. O zorunlu derslerden biri dil anlatım diğeri yabancı dil. Bunların da seçmelileri var ki, aynı kitaptan aynı konulardan soruyorlarmış. 9 kredi zorunlu 5 ders, iki dersin seçmelisi de sanırım 7 kredi toplam 16 ediyor. Müzik, beden eğitimi gibi kredileri çıkardığımızda bu 16 kredi eklenince 192 oluyor ki mezun olunabiliyor.

aysenurr
Mesajlar: 1
Kayıt: 11 Haz 2015, 01:18

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen aysenurr » 11 Haz 2015, 01:25

Selam.ben suan genel lisede 10.sinif ogrencisiyim.karnemi almadim ama sinifi geciyorum.ben bundan sonra acik liseden devam etmeyi dusunuyorum.ama aklimda bazi soru isaretleri var.
Ben liseyi uc yil okudum.9.sinifi okudum ve sinifta kaldim.daha sonra 9.sinifi tekrar okuyup 10.sinifa gectim.10.sinifta bitti.benim kredi hesaplamamda sinifta kaldigim yilin krediside kredilerime dahil edilcekmidir ?

Kullanıcı avatarı
foundreform
Doçent
Mesajlar: 1132
Kayıt: 04 Oca 2015, 22:01

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen foundreform » 11 Haz 2015, 01:43

aysenurr yazdı:Selam.ben suan genel lisede 10.sinif ogrencisiyim.karnemi almadim ama sinifi geciyorum.ben bundan sonra acik liseden devam etmeyi dusunuyorum.ama aklimda bazi soru isaretleri var.
Ben liseyi uc yil okudum.9.sinifi okudum ve sinifta kaldim.daha sonra 9.sinifi tekrar okuyup 10.sinifa gectim.10.sinifta bitti.benim kredi hesaplamamda sinifta kaldigim yilin krediside kredilerime dahil edilcekmidir ?
Sınıfta kalmış olduğunuz yıl sadece karnede geçmiş olduğunuz derslerin kredisini alabilirsiniz.Eğer devamsızlık yüzünden kaldıysanız,kredi ve dönemi alamazsınız...
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ - 4 YILLIK / ALAN YOK
TOPLAM KREDİ : 204 / MEZUN
MEZUNİYET TARİHİ : 10/08/2015

Iriss19
Mesajlar: 1
Kayıt: 30 Ağu 2015, 16:53

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen Iriss19 » 30 Ağu 2015, 17:05

meslek lisesinde lise 1 lise 2 ve lise 3 e kadar okudum lise 3 te 1. Donemi bitirdim 2. Dönemi okumadım ve simdi acık ögretime yazilıcam kredimi hesapladm beden ve resim ve m3sleki derslerin kredisi sayiliyorsa 179 kredim b3den ve resim saylmyrsa 167 kredi meslekt3n acık liseye düze gecince meslek derslerim saylmıyrsa 117 kredi ve eger meslekten yine m3sleki acık liseye gecıyorsam toplam 164 kredim oluyr sorum su beden ve resim kredileri sayilmıyor mu ve ben mesleki acık ögretime gecersem okulda ders gormek yada staj görmek zorundamym birde mart aynda ygs var sinaca lise son ögrencileri girebiliyr ben 164 krediyle mart ayindaki ygs sinavina girebilirmiyim biliyorsunuz subatta sinav var 30 kredi alsamm mezun saylrm yani sorun yasamam değil mi 3n onemlisi ben bu eylul ayinda acik ögretime gecisimi yapicam meslek okudugum icn mesleki acik liseye yazlsam okulda ders ve staj gorurmuym

Kullanıcı avatarı
foundreform
Doçent
Mesajlar: 1132
Kayıt: 04 Oca 2015, 22:01

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen foundreform » 30 Ağu 2015, 19:56

Iriss19 yazdı:meslek lisesinde lise 1 lise 2 ve lise 3 e kadar okudum lise 3 te 1. Donemi bitirdim 2. Dönemi okumadım ve simdi acık ögretime yazilıcam kredimi hesapladm beden ve resim ve m3sleki derslerin kredisi sayiliyorsa 179 kredim b3den ve resim saylmyrsa 167 kredi meslekt3n acık liseye düze gecince meslek derslerim saylmıyrsa 117 kredi ve eger meslekten yine m3sleki acık liseye gecıyorsam toplam 164 kredim oluyr sorum su beden ve resim kredileri sayilmıyor mu ve ben mesleki acık ögretime gecersem okulda ders gormek yada staj görmek zorundamym birde mart aynda ygs var sinaca lise son ögrencileri girebiliyr ben 164 krediyle mart ayindaki ygs sinavina girebilirmiyim biliyorsunuz subatta sinav var 30 kredi alsamm mezun saylrm yani sorun yasamam değil mi 3n onemlisi ben bu eylul ayinda acik ögretime gecisimi yapicam meslek okudugum icn mesleki acik liseye yazlsam okulda ders ve staj gorurmuym
Açık liseye geçersen meslek derslerin sayılmaz.
Mesleki açık liseye geçersen okula gitmen gerekecek ve staj görmen gerekecek.
Ygs'ye girebilirsin.
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ - 4 YILLIK / ALAN YOK
TOPLAM KREDİ : 204 / MEZUN
MEZUNİYET TARİHİ : 10/08/2015

Seyit Burak
Mesajlar: 2
Kayıt: 21 Eyl 2015, 00:36

Re: KREDİ HESAPLAMA

Mesaj gönderen Seyit Burak » 21 Eyl 2015, 03:10

LİSE 1 VE LİSE 2 SINIFLARI ANADOLU LİSESİNDEN OKUDUM BU SENE AÇIK LİSEYE GEÇTİM KALDIĞIM DERS YOK KAÇ KREDİYLE BAŞLARIM ACABA

Cevapla

“Tartışma Bölümü” sayfasına dön