OKUL AİLE BİRLİĞİNE VERİLEN 5 LİRA

Yukarıdaki Başlıkların Dışında Kalan Her Türlü Soru ve Cevaplarınızı Bu bölümde Paylaşabilirsiniz
keysone

OKUL AİLE BİRLİĞİNE VERİLEN 5 LİRA

Mesaj gönderen keysone » 09 Şub 2015, 20:56

Merhabalar arkadaşlar. yeni kayıt yaparken ve kayıt yenilemede okul aile birliği adı altında toplanan 5 TL bize ne olarak geri dönüyor? sonuç olarak biz örgün okumuyoruz açıktan kendi imkanlarımızla sınavlara giriyoruz ki ayrıca dönem başına zaten 20 lira (bence fazla bir ücret) veriyoruz. bu konu hakkında bilgilendirebilecek arkadaşlar varsa şimdiden teşekkür ederim.

keysone

Re: OKUL AİLE BİRLİĞİNE VERİLEN 5 LİRA

Mesaj gönderen keysone » 09 Şub 2015, 21:38

Sizlerde içinizden ; " aman uğraştığın şeye bak 5 liradan ne olacak okul bitsin yeterki " diyorsunuz eminim.
Fakat arkadaşlar hakikaten 5 milyona ( eski parayla 5 trilyon ) yakın bir paranın bize geri dönüşü nasıl oluyor merak etmekteyim.
işin siyasi boyutuna girmek istemiyorum. bana tek bir mantıklı açıklama yapan olursa çok mutlu olucam. soyuluyoruz resmen.

Resim

2014-2015 Aktif olan öğrenci sayısı = 945.390 x 5tl = 4.726.950tl

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 09 Şub 2015, 21:47

Merhaba, AÖL'nin aldığı 20TL ile hem yüzbinlerce kitap basılıyor, hem sınav kağıtları, optik formlar basılıyor hem de sınav merkezlerinden sınav materyallerinin kargo ile merkeze ulaştırılması sağlanıyor. Ayrıca sınavdaki gözetmenlerin ücretleri de var.

2007'ye kadar AÖL kayıt ücreti 70TL, 2011'e kadar da 45TL idi, devlet daha sonra bu fiyatı sembolik bir miktara, 20 liraya çekti. Artık daha çok öğrenci kayıt yaptırıyor. Sonuçta 20TL bile olmayabilir ama bence gayet makul bir rakam.

Ayrıca alınan 5TL'ye gelirsek, o da Halk Eğitim Merkezlerinin ve MAÖL için lise idaresinin kırtasiye masrafları adı altında alınıyor. Mesela HEM'e gidip öğrenci belgesi aldığında, askerlik tecil belgesi hazırlattığında ve şuan aklıma gelmeyen birçok işlemce kullanılan baskı ve kağıt materyali için ödenmiş oluyor bu ücret.

Açık Öğretim Fakültesi'nin dönem başı aldığı 205TL'nin yanında aynı şekilde hem sınav yapıp hem de kitap veren AÖL'nin aldığı onda birlik ücretin hikayesi bu...
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

keysone

Mesaj gönderen keysone » 09 Şub 2015, 21:54

emrahk yazdı:Merhaba, AÖL'nin aldığı 20TL ile hem yüzbinlerce kitap basılıyor, hem sınav kağıtları, optik formlar basılıyor hem de sınav merkezlerinden sınav materyallerinin kargo ile merkeze ulaştırılması sağlanıyor. Ayrıca sınavdaki gözetmenlerin ücretleri de var.

2007'ye kadar AÖL kayıt ücreti 70TL, 2011'e kadar da 45TL idi, devlet daha sonra bu fiyatı sembolik bir miktara, 20 liraya çekti. Artık daha çok öğrenci kayıt yaptırıyor. Sonuçta 20TL bile olmayabilir ama bence gayet makul bir rakam.

Ayrıca alınan 5TL'ye gelirsek, o da Halk Eğitim Merkezlerinin ve MAÖL için lise idaresinin kırtasiye masrafları adı altında alınıyor. Mesela HEM'e gidip öğrenci belgesi aldığında, askerlik tecil belgesi hazırlattığında ve şuan aklıma gelmeyen birçok işlemce kullanılan baskı ve kağıt materyali için ödenmiş oluyor bu ücret.

Açık Öğretim Fakültesi'nin dönem başı aldığı 205TL'nin yanında aynı şekilde hem sınav yapıp hem de kitap veren AÖL'nin aldığı onda birlik ücretin hikayesi bu...
cevabın için teşekkür ederim. fakat elma ve armudu birbirine karıştırmışsın.
senin 5 lira için söylediğin gerekçeleri zaten 20 lira kapsar.
ki ayrıca ilgili linkteki meb'in okul aile birliği mevzuatını da sonuna kadar okudum.
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/okulaile ... laile.html
tamamen örgün öğrenime yönelik bir ugulamayı açık öğretim lisesinin yapıyor olması mantık sınırlarını zorlar.

Ebu Bekir
Yardımcı Asistan

Mesaj gönderen Ebu Bekir » 09 Şub 2015, 21:57

keysone yazdı:Sizlerde içinizden ; " aman uğraştığın şeye bak 5 liradan ne olacak okul bitsin yeterki " diyorsunuz eminim.
Fakat arkadaşlar hakikaten 5 milyona ( eski parayla 5 trilyon ) yakın bir paranın bize geri dönüşü nasıl oluyor merak etmekteyim.
işin siyasi boyutuna girmek istemiyorum. bana tek bir mantıklı açıklama yapan olursa çok mutlu olucam. soyuluyoruz resmen.

Resim

2014-2015 Aktif olan öğrenci sayısı = 945.390 x 5tl = 4.726.950tl
Hocam kimsenin savunmasını yapmak açısından söylemiyorum ama bildiklerimide söylemek isterim.

Küçük bir hesap yapalım yüzeysel olarak Türkiye'de ki her ilde 10 tane aöl bürosu olsa 810 tane yapar.Her birinde 3 kişi çalışsa (müdür ve 2 tane vezne görevlisi) bizim oralarda daha fazla olanlarda var 2430 tane görevli yapar hadi bunlar 1300 TL de maaş alsa ki sigortası,yemeği yer kirası vs. hesaba katmadan 3.150.000 TL yapar.E bu yerlerin kirası var verilen kitaplar var buralarda çalışan müdürler vs 1300 tl maaşada çalışmaz.Ayrıyetten çağrı merkezinde çalışanlar var.Ayrıyetten sınav günleri her sınıfta 2 gözlemci öğretmen oluyor onlara para ödeniyor.Bunun kargosu var okullara yollanması için,diploma hazırlaması var vergisi var.Yani bu işten fazla bi kazanç sağladıklarını sanmıyorum AÖL'ün.Allah razı olsun diyorum AÖL yetkililerinden yinede bize bu hizmeti sağladıkları için.

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 09 Şub 2015, 22:01

keysone yazdı:
emrahk yazdı:Merhaba, AÖL'nin aldığı 20TL ile hem yüzbinlerce kitap basılıyor, hem sınav kağıtları, optik formlar basılıyor hem de sınav merkezlerinden sınav materyallerinin kargo ile merkeze ulaştırılması sağlanıyor. Ayrıca sınavdaki gözetmenlerin ücretleri de var.

ki ayrıca ilgili linkteki meb'in okul aile birliği mevzuatını da sonuna kadar okudum.
tamamen örgün öğrenime yönelik bir ugulamayı açık öğretim lisesinin yapıyor olması mantık sınırlarını zorlar.
Hayır, 20TL AÖL'nin Ankara'daki Müdürlüğüne giderken, 5TL'ler HEM ve okul idarelerinin hesabına gidiyor. AÖL, 20TL ile sınav işlerini ve kitap basımı hallederken, 5TL alan HEM'ler kendi işlemlerini hallediyorlar.

Ayrıca verdiğin 5TL'ye çok kafa takıyorsan sana söyleyeyim; Türkiye'de bürokratik işlemlere ödediğin en ucuz para bu olacak hayatında. Buna gelene kadar takacak çok mesele var, muhtarların gereksizce aldığı belge başı 5TL bunlardan en basiti.
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

keysone

Mesaj gönderen keysone » 09 Şub 2015, 22:09

emrahk yazdı:
keysone yazdı:

Hayır, 20TL AÖL'nin Ankara'daki Müdürlüğüne giderken, 5TL'ler HEM ve okul idarelerinin hesabına gidiyor. AÖL, 20TL ile sınav işlerini ve kitap basımı hallederken, 5TL alan HEM'ler kendi işlemlerini hallediyorlar.

Ayrıca verdiğin 5TL'ye çok kafa takıyorsan sana söyleyeyim; Türkiye'de bürokratik işlemlere ödediğin en ucuz para bu olacak hayatında. Buna gelene kadar takacak çok mesele var, muhtarların gereksizce aldığı belge başı 5TL bunlardan en basiti.
Ben zaten hayatımın bu evresine kadar devlete vergimi verdim. sen şimdi neden muhtardan kasaptan manavdan bahsediyorsunki?
ben verdiğim paranın hesabını elbette kafama takıp sorucam nereye gidiyor diye. hiç bir şekilde araştırmayıp giderse gitsin diyerek koyun gibi mi yaşayalım? işte sen ve senin zihniyetindeki adamlar verdikleri paranın hesabını sormadıkları için durumumuz bu.

Kullanıcı avatarı
Köylü Kızı
Onursal Üye

Mesaj gönderen Köylü Kızı » 09 Şub 2015, 22:27

kardeşim bence fiyat iyi sonuçta babalarının hayrına yapmıyorlar, onlarında kazançları olması lazım, eve para götürecekler,
zaten verdiğimiz yine bize dönüyor; sınav kitapçıkları, ders notları, belge falan vs.
yani boşuna değil bu paralar

kurt cobain
Asistan

Mesaj gönderen kurt cobain » 09 Şub 2015, 22:29

Arkadaşlar güzelce izah etmiş sen anlamak istemiyorsun. tartışma ortamı yaratmak peşindesin. hükümet yalakası değilim ama açık lisenin bize sağladığı imkanların yanında bu 20+5 lira hiç bir şey.

keysone

Mesaj gönderen keysone » 09 Şub 2015, 22:31

Arkadaşlar anlatamıyorum ben size heralde.. 20tl'ye birşey demiyorum zaten. sorun şu; okul aile birliği adı altında alınan 5tl. Halk eğitim merkezleri ve meb'te çalışanlar devlet memuru. maaşlarını zaten bizim vermiş olduğumuz vergilerden alıyorlar. sizin söylediğiniz sınava gelen gözetmenler, verilen belgeler vs. zaten 20tl nin içinde hepsini kapsıyor. neyse sıkıntınız yoksa vermeye devam edin merak etmeden araştırmadan.

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 09 Şub 2015, 22:38

Keystone, beni bilenler biliyor. Hak nasıl savunulur gayet iyi bilirim. Ayrıca bir gün bana da birisi hükümet yanlısı muamelesi yapıp "koyun" diyeceğini hiç düşünmemiştim. :mrgreen:

Sana paralar nereye gidiyor izah ettik. Verdiğin 20TL ne kitapların basımını ne de sınavların uygulanışını karşılayacak ücretler değil. Bu sadece sembolik bir ücret ve emin ol çok az bir kısmını karşılıyordur giderlerin. Keza HEM'lerin giderleri ile 5TL alımlarını mukayese bile etmeye gerek yok. Verdiğiniz 20TL'nin HEM'leri de kapsadığı falan yok, o para Ankara'ya gidiyor diyoruz. Kaldı ki AÖL direkt 25TL'yi kendisi alıp, HEM'lerin hesabına 5 lirayı yine kendisi yatırabilir ve senin de ruhun bile duymayabilirdi. Bunun yerine böyle bir düzeni seçmişler.

Arkadaşların dediği gibi tartışma yaratmak için şartlanmış bir halin var ama yanlış adamlarla tartışıyorsun. Ücret alınmasını istemiyorsan bir dava açarsın, gerekçeni belirtirsin bakarsın mahkeme seni haklı görür ve bu dava emsal oluşturur. Zamanla bir bakmışız ki hem AÖL hem de AÖF'nin harçları kaldırılmış...

Mustafa Kemal Atatürk

Kullanıcı avatarı
Köylü Kızı
Onursal Üye

Mesaj gönderen Köylü Kızı » 09 Şub 2015, 22:46

emrahk yazdı:Keystone, beni bilenler biliyor. Hak nasıl savunulur gayet iyi bilirim. Ayrıca bir gün bana da birisi hükümet yanlısı muamelesi yapıp "koyun" diyeceğini hiç düşünmemiştim. :mrgreen:

Sana paralar nereye gidiyor izah ettik. Verdiğin 20TL ne kitapların basımını ne de sınavların uygulanışını karşılayacak ücretler değil. Bu sadece sembolik bir ücret ve emin ol çok az bir kısmını karşılıyordur giderlerin. Keza HEM'lerin giderleri ile 5TL alımlarını mukayese bile etmeye gerek yok. Verdiğiniz 20TL'nin HEM'leri de kapsadığı falan yok, o para Ankara'ya gidiyor diyoruz. Kaldı ki AÖL direkt 25TL'yi kendisi alıp, HEM'lerin hesabına 5 lirayı yine kendisi yatırabilir ve senin de ruhun bile duymayabilirdi. Bunun yerine böyle bir düzeni seçmişler.

Arkadaşların dediği gibi tartışma yaratmak için şartlanmış bir halin var ama yanlış adamlarla tartışıyorsun. Ücret alınmasını istemiyorsan bir dava açarsın, gerekçeni belirtirsin bakarsın mahkeme seni haklı görür ve bu dava emsal oluşturur. Zamanla bir bakmışız ki hem AÖL hem de AÖF'nin harçları kaldırılmış...
çok doğru bence en iyi şekilde izah ettin emrah abi :34:

keysone

Mesaj gönderen keysone » 09 Şub 2015, 22:48

emrahk yazdı:Keystone, beni bilenler biliyor. Hak nasıl savunulur gayet iyi bilirim. Ayrıca bir gün bana da birisi hükümet yanlısı muamelesi yapıp "koyun" diyeceğini hiç düşünmemiştim. :mrgreen:

Sana paralar nereye gidiyor izah ettik. Verdiğin 20TL ne kitapların basımını ne de sınavların uygulanışını karşılayacak ücretler değil. Bu sadece sembolik bir ücret ve emin ol çok az bir kısmını karşılıyordur giderlerin. Keza HEM'lerin giderleri ile 5TL alımlarını mukayese bile etmeye gerek yok. Verdiğiniz 20TL'nin HEM'leri de kapsadığı falan yok, o para Ankara'ya gidiyor diyoruz.

1. si sana koyun demedim ve seni hükümet yanlısıda görmedimi
2. si sen bana 20tl yi izah ettin ki ben forumda onu sormadım konu gayet net.
3. sü ben 5tl Halk eğitim merkezini kapsıyor yada kapsamıyor demedim, alınan 5tl nin okul aile birliği adı altında alındığını ve bize geri dönüşünün ne yönde olduğunu sordum.
sembolik bir ücret olup olmaması önemli değil, okul aile birliği için alınıyor demiş olmaları. okul aile birliği mevzuatını üst mesajlarda paylaştım zaman ayırıp okursan belki sende anlayabilirsin sorumu ve o şekilde bana mantıklı cevap verebilirsin.
Ve son olarakta burda kimseyle tartışmak için falan bulunmuyorum, sadece benim kafamı kurcaladı bu durum rahatsız oldum ve belirttim belki aynı durumdan rahatsızlık duyan başka birileri vardır diyerek bunu sorarak paylaştım.
her ne kadar olayı başka taraflara çekip soruma cevap veremesen de, zaman ayırıp görüşlerini aktardığın için teşekkür ederim.

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 09 Şub 2015, 22:51

Cevap vermedik mi? Tamam pes ettim. İyi akşamlar... :shock:

Mustafa Kemal Atatürk

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 09 Şub 2015, 22:58

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; Okul Aile Birliği adı altında ücret alınmıyor, o sadece Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin HEM'le işi olmadığı için ve okul idarelerinden hizmet aldıkları için, dolayısıyla okulun da aile birliği adı altında banka hesapları bulunduğu için ilgili hesaba aktarılıyor. O paraların aile birliği ile ilgili mevzuatla ilgisi yok kısaca.

Düz açık lise öğrencilerinden Halk Eğitimi Merkezlerinin aldığı 5TL ise direkt HEM hesaplarına yatırılıyor. Kavramları birbirine karıştırmamak gerek...

Mustafa Kemal Atatürk

“Diğer Konular Hakkında Sorularınız” sayfasına dön