Yeni Siteme Göre Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Hesaplama

Yükseköğretim / YKS (TYT, AYT, YDT) Hakkında Herşey
emrahk
Onursal Üye

Re: Yeni Siteme Göre Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Hesaplam

Mesaj gönderen emrahk » 21 Tem 2012, 20:35

aysegul11 yazdı:tesekkürller..........................
Son kararla yine AOBP geri geldi. Senin 89 diploma notuna 500 tam AOBP gelecektir. Üstteki yazdığım yazı eski karara göreydi...

..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

aysegul11

Mesaj gönderen aysegul11 » 21 Tem 2012, 22:58

lys sonuçları acıklandı diplomadan tam puan aldım ts1 puanım 457 basarı sıra 963 ts 2 de463 basarı sıra 1124 deyim cooook mutluyum bütün acıkliselilerde iyi puanlar alabilir....................................................................................................................................................................................................................................................

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 22 Tem 2012, 00:59

Çok güzel bir sıralama yapmışsın, tebrik ederim. İstediğin her bölüm gelir aşağı yukarı. Hangi bölümü tercih etmeyi düşünüyorsun peki?..
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

aysegul11

Mesaj gönderen aysegul11 » 22 Tem 2012, 02:26

coğrafya öğr marmara yada gazi

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 22 Tem 2012, 22:07

aysegul11 yazdı:coğrafya öğr marmara yada gazi
Marmara'nın eğitimi güzel, sıralamanla kesin tutar. Eğitim Fakültesi'ne bağlı Coğrafya'yı tercih etmeyi unutma. Fen Edebiyat Fakültelerinin de Coğrafya bölümleri var ama artık onlardan öğretmen olunamıyor...

Mustafa Kemal Atatürk

Optimized
Acemi

Mesaj gönderen Optimized » 25 Eki 2013, 18:59

Şimdi ben şunu anlamadım OBP mi geçerli AOBP mi ? Bir de ben diğerleri gibi "bu dersten geçiyim de gerekirse 50 ile geçiyim yeter ki kredi alıyım çabucak mezun olayım,zaten üniversite okumayacağım" kafasında değilim. Benim üniversite sınavından en az 180 Puan almam lazım Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü için,bir de yetenek sınavlarından geçip çok başarılı olmam lazım bu konuda kendime güvenim tam hedefimi belirledim ben. Tabii ki puan hedefim en yüksek puanı alabilmek zaten maol'den mezun olacağım için kendi bölümüm ile ilgili "Bilgisayar bölümü" yerleşme ihtimalim de olsun yani işi sağlama alacağım en yüksek hangi puan ise YGS'de 500 se 500 - 700'se 700 en yüksek puana çok yakın puanlar hedefim. Bir de katsayı kaldırıldı fakat yine de bölümün dışında bir seçim yaparsan örneğin Tiyatro vesaire gibi çok mu puan kırılıyor ? Ayrıca atıyorum bu dönem bazı sebeplerden ötürü çalışamayacağım,yüksek puan alabileceğime inandığım fakat kendime o bazı sepeblerden dolayı güvenemediğimden (örneğin sağlık sebepleri anti depresan'ın ders çalışmama engel olması içtiğimden hemen sonra etkisi süresince sürekli uyku vermesi gibi fakat bu ilaçları atıyorum 2.dönem kullanmama gerek kalmayacak doktor kesecek diğer dönem bu sorunlar olmayacağı için acaba ya geçemezsem ya kötü puan alıp da geçersem (50 benim için kötü puan) şeklinde korktuğum dersleri diğer dönem seçip geçerim, dilediğim puanı da alırım diyorum kendime) o dönem o dersten geçebilmem hakkında kuşku duyduğum dersleri seçip de OBP puanımı riske sokmak istemiyorum o dersten alabileceğim en yüksek puanı almak yerine çabucak liseyi bitiriyim kafasıyla en düşük puanı alıp geçmek OBP'ımı etkiler değil mi ? Korkuyorum yani OBP'mı etkiler felan sonra da YGS'ye kötü etkisi olur diye alabileceğim en yüksek puanı alıp da o dersin kredisini alıp geçme stratejisini uyguluyorum bu durumda ben boşa mı uğraşmış oluyorum bundan böyle ?

Bir de LYS var ona da OBP'nının etkisi oluyor mu çok teşekkür ediyorum yardımlarınızı bekliyorum..

Optimized
Acemi

Mesaj gönderen Optimized » 26 Eki 2013, 00:16

Optimized yazdı:Şimdi ben şunu anlamadım OBP mi geçerli AOBP mi ? Bir de ben diğerleri gibi "bu dersten geçiyim de gerekirse 50 ile geçiyim yeter ki kredi alıyım çabucak mezun olayım,zaten üniversite okumayacağım" kafasında değilim. Benim üniversite sınavından en az 180 Puan almam lazım Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü için,bir de yetenek sınavlarından geçip çok başarılı olmam lazım bu konuda kendime güvenim tam hedefimi belirledim ben. Tabii ki puan hedefim en yüksek puanı alabilmek zaten maol'den mezun olacağım için kendi bölümüm ile ilgili "Bilgisayar bölümü" yerleşme ihtimalim de olsun yani işi sağlama alacağım en yüksek hangi puan ise YGS'de 500 se 500 - 700'se 700 en yüksek puana çok yakın puanlar hedefim. Bir de katsayı kaldırıldı fakat yine de bölümün dışında bir seçim yaparsan örneğin Tiyatro vesaire gibi çok mu puan kırılıyor ? Ayrıca atıyorum bu dönem bazı sebeplerden ötürü çalışamayacağım,yüksek puan alabileceğime inandığım fakat kendime o bazı sepeblerden dolayı güvenemediğimden (örneğin sağlık sebepleri anti depresan'ın ders çalışmama engel olması içtiğimden hemen sonra etkisi süresince sürekli uyku vermesi gibi fakat bu ilaçları atıyorum 2.dönem kullanmama gerek kalmayacak doktor kesecek diğer dönem bu sorunlar olmayacağı için acaba ya geçemezsem ya kötü puan alıp da geçersem (50 benim için kötü puan) şeklinde korktuğum dersleri diğer dönem seçip geçerim, dilediğim puanı da alırım diyorum kendime) o dönem o dersten geçebilmem hakkında kuşku duyduğum dersleri seçip de OBP puanımı riske sokmak istemiyorum o dersten alabileceğim en yüksek puanı almak yerine çabucak liseyi bitiriyim kafasıyla en düşük puanı alıp geçmek OBP'ımı etkiler değil mi ? Korkuyorum yani OBP'mı etkiler felan sonra da YGS'ye kötü etkisi olur diye alabileceğim en yüksek puanı alıp da o dersin kredisini alıp geçme stratejisini uyguluyorum bu durumda ben boşa mı uğraşmış oluyorum bundan böyle ?

Bir de LYS var ona da OBP'nının etkisi oluyor mu çok teşekkür ediyorum yardımlarınızı bekliyorum..
Lütfen bir kişi cevaplayabilir mi acaba ders seçiminde son gün bugün o yüzden..

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 26 Eki 2013, 01:51

Optimized yazdı:Şimdi ben şunu anlamadım OBP mi geçerli AOBP mi ? Bir de ben diğerleri gibi "bu dersten geçiyim de gerekirse 50 ile geçiyim yeter ki kredi alıyım çabucak mezun olayım,zaten üniversite okumayacağım" kafasında değilim. Benim üniversite sınavından en az 180 Puan almam lazım Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü için,bir de yetenek sınavlarından geçip çok başarılı olmam lazım bu konuda kendime güvenim tam hedefimi belirledim ben. Tabii ki puan hedefim en yüksek puanı alabilmek zaten maol'den mezun olacağım için kendi bölümüm ile ilgili "Bilgisayar bölümü" yerleşme ihtimalim de olsun yani işi sağlama alacağım en yüksek hangi puan ise YGS'de 500 se 500 - 700'se 700 en yüksek puana çok yakın puanlar hedefim. Bir de katsayı kaldırıldı fakat yine de bölümün dışında bir seçim yaparsan örneğin Tiyatro vesaire gibi çok mu puan kırılıyor ? Ayrıca atıyorum bu dönem bazı sebeplerden ötürü çalışamayacağım,yüksek puan alabileceğime inandığım fakat kendime o bazı sepeblerden dolayı güvenemediğimden (örneğin sağlık sebepleri anti depresan'ın ders çalışmama engel olması içtiğimden hemen sonra etkisi süresince sürekli uyku vermesi gibi fakat bu ilaçları atıyorum 2.dönem kullanmama gerek kalmayacak doktor kesecek diğer dönem bu sorunlar olmayacağı için acaba ya geçemezsem ya kötü puan alıp da geçersem (50 benim için kötü puan) şeklinde korktuğum dersleri diğer dönem seçip geçerim, dilediğim puanı da alırım diyorum kendime) o dönem o dersten geçebilmem hakkında kuşku duyduğum dersleri seçip de OBP puanımı riske sokmak istemiyorum o dersten alabileceğim en yüksek puanı almak yerine çabucak liseyi bitiriyim kafasıyla en düşük puanı alıp geçmek OBP'ımı etkiler değil mi ? Korkuyorum yani OBP'mı etkiler felan sonra da YGS'ye kötü etkisi olur diye alabileceğim en yüksek puanı alıp da o dersin kredisini alıp geçme stratejisini uyguluyorum bu durumda ben boşa mı uğraşmış oluyorum bundan böyle ?

Açtığım bu konu geçen seneye ait; o zamanlar sürekli yeni sistem çıkıyor, mahkeme iptal ediyordu. Ama sonunda OBP uygulamasına karar verildi ve 2013 ÖSYS'de uygulamaya koyuldu. Şimdi okuldan mezun olunca diploma notun kaç ise 0.6 çarpılacak ve OBP puanın belli olacak. En düşük diploma notu olan 50 puana 30, en yüksek olan 100 diploma notuna da 60 puan OBP gelecek. Yani en düşük diploma notu ile mezun bile olsan 30 puan sınavlarda alacağın ham puana etki edecektir.

Diploma notunu yüksek tutmanın püf noktası çok fazla kredi ile mezun olmak değildir. Seçtiğin dersleri ne kadar yüksek notla geçersen o kadar yüksek bir diploma notu kazanacaksın. Yani tam 240 kredi ile mezun olsan da, notların yüksek ise diploma notun yüksek olacaktır 300 kredi ile mezun olan MAÖL öğrencisine göre.

Katsayılar kalktığı için ister mesleğinle ilgili bir bölüme git, ister alakasız bir bölüme fark etmeden puanın kırılmayacak ve OBP puanına katsayı uygulanmadan ham puanlarına etki edecek. Ayrıca MAÖL öğrencisi olduğun için mezun olduğun alanla ilgili bir yükseköğretim bölümü tercih etmek istersen OBP'ye ek olarak "ek puan" da ham puanına eklenerek yerleştirme puanın oluşacak.

OBP, YGS'ye eklenecek ama YGS ve LYS'nin ortalamasıyla hesaplanacak LYS'lere de eklenecektir. Ama YGS'ye eklenip, sonra LYS'de ayrıca eklenmeyecek. LYS'nin puan hesaplanması YGS'nin ve LYS'lerin ham puanlarıyla hesaplanır; bu ham puanın üstüne OBP eklenince de senin yerleştirme puanın ortaya çıkar...

Mustafa Kemal Atatürk

Optimized
Acemi

Mesaj gönderen Optimized » 26 Eki 2013, 03:49

emrahk yazdı:

Açtığım bu konu geçen seneye ait; o zamanlar sürekli yeni sistem çıkıyor, mahkeme iptal ediyordu. Ama sonunda OBP uygulamasına karar verildi ve 2013 ÖSYS'de uygulamaya koyuldu. Şimdi okuldan mezun olunca diploma notun kaç ise 0.6 çarpılacak ve OBP puanın belli olacak. En düşük diploma notu olan 50 puana 30, en yüksek olan 100 diploma notuna da 60 puan OBP gelecek. Yani en düşük diploma notu ile mezun bile olsan 30 puan sınavlarda alacağın ham puana etki edecektir.

Diploma notunu yüksek tutmanın püf noktası çok fazla kredi ile mezun olmak değildir. Seçtiğin dersleri ne kadar yüksek notla geçersen o kadar yüksek bir diploma notu kazanacaksın. Yani tam 240 kredi ile mezun olsan da, notların yüksek ise diploma notun yüksek olacaktır 300 kredi ile mezun olan MAÖL öğrencisine göre.

Katsayılar kalktığı için ister mesleğinle ilgili bir bölüme git, ister alakasız bir bölüme fark etmeden puanın kırılmayacak ve OBP puanına katsayı uygulanmadan ham puanlarına etki edecek. Ayrıca MAÖL öğrencisi olduğun için mezun olduğun alanla ilgili bir yükseköğretim bölümü tercih etmek istersen OBP'ye ek olarak "ek puan" da ham puanına eklenerek yerleştirme puanın oluşacak.

OBP, YGS'ye eklenecek ama YGS ve LYS'nin ortalamasıyla hesaplanacak LYS'lere de eklenecektir. Ama YGS'ye eklenip, sonra LYS'de ayrıca eklenmeyecek. LYS'nin puan hesaplanması YGS'nin ve LYS'lerin ham puanlarıyla hesaplanır; bu ham puanın üstüne OBP eklenince de senin yerleştirme puanın ortaya çıkar...
Yani derslerimden yüksek not(puan) alma stratejisini uygulamakla doğru yoldayım bu arada ham puan nedir ?
Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim sevgili emrahk bu arada...

Bir de atıyorum 4 yıllık tiyatro bölümünü seçtim diyelik yüksek öğretimde. Peki bu bölümden mezun olduktan sonra bir kez daha bu sefer kendi mesleğimle ilgili bölüm okuma imkanım var mı ya da mesleğimle ilgili bölümü tiyatro bölümü ile aynı anda okuyabilir miyim ? Çünkü AÖF olarak ve örgün olarak okuyanlar var onun için soruyorum 2.üniversite bölümü imkanı var mı yani? Veya ilk girdiğim bölümden mezun olduktan sonra bir dört sene daha mesleki bölümümle ilgili bölümü okuma imkanım ?

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 26 Eki 2013, 04:39

Evet, derslerinden yüksek not almaya çalışırsan diploma notun da yüksek gelecektir. Ham puan, üniversite sınavından yaptığın netlerden aldığın puana denir. Bu ham puan OBP'den kazandığın puan ile toplandığı zaman ona da "yerleştirme puanı" denir.

Tiyatro bölümünü okuyup, mezun olursan; yeniden üniversite sınavına girip tabi ki meslek lisesi alanınla ilgili bir bölüm kazanabilirsin. Tiyatro ile aynı anda meslek lisesinden mezun olduğun alanın fakültesini okuyamazsın; çünkü o bölümlerin AÖF'de karşılığı yok. Hepsi örgün fakülteler olduğu için dediğim gibi tiyatroyu bitirip, sınavla yeniden kazanabilirsen okursun. Tiyatro bölümü okurken, AÖF'nin "ikinci üniversite" kapsamında eğitim veren herhangi bir bölümünü de aynı anda okuyabilirsin...

Mustafa Kemal Atatürk

“Yükseköğretim / YKS (TYT, AYT, YDT)” sayfasına dön