
1.ÜNİTE : PSİKOLOJİYE GİRİŞ
1. PSİKOLOJİNİN KONUSU
.Psikoloji, insan davranışlarını inceleyen bir bilimdir. İnsan merak eden , öğrenme ihtiyacında olan bir varlıktır. ''insan nedir'' sorusuna cevap arar.
İnsan, felsefenin, dinlerin, antropoloji, etnoloji, biyoloji, sosyoloji gibiçeşitli alanların konusu olmuştur, insanı inceleyen alanlardan biri de psikolojidir.
Psikoloji insanın neden , niçin ve nasıl davrandığını araştırır.
PSİKOLOJİNİN TANIMI
Psikoloji psyche (nefes, ruh, zihin) ve logos (düzenli söz, bilgi) kelimelerin birleşmesinden meydana gelmiştir.Kelime anlamı ''ruh bilgisidir''dir. Ancak değişik tanımlar verilmesine rağmen o en genel anlamda ''organizmanın davranışlarını inceleyen pozitif bir bilimdir.''
*Organizma : Geniş anlamıyla her türlü canlıdır. Psikolojinin organizma teriminden anladığı hayvan ve insandır. Psikolojinin asıl amacı insanı incelemektir.
*Davranış : Organizmanın doğrudan veya dolaylı olarak gözlenebilen tüm etkinliklerdir. Yürümek, koşmak, ağlamak, gülmek, konuşmak gibi birer davranıştır. Bu davranışlar doğrudan doğruya gözlenebilir. Rüya görmek, öğrenmek, hayal kurmak, düşünmek gibi bazı davranışlarda dolaylı olarak gözlenebilir.
*Bilim : Belirli bir alanda bilimsel yöntemlerle yapılan çalışmalar sonucu elde edilen organize bilgiler kümesi, düzenli bilgiler elde etme sürecidir.
(((BİLGİ : Suje-Obje ilşkisinin sonucudur.
Suje : Bilen varlık. Obje : Bilginin konusu olabilen herşey.))))
Belirli alanda elde edilen her bilgi, bilim değildir. Bbilgilerin bilim olabilmeleri için bazı koşullarauygun olması gerekir.
*Her bilimin kendisine has bir konusu vardır.
*Her bilim bilimsel yöntemlerle araştırmasını gerçekleştirir.
*Bilim, objektiftir. Elde edilen bilgiler, başka araştırmacılar tarafından test edildiğinde de aynı sonuçlara varılır.
*Bilim, olayların neden-sonuç ilişkisini araştırır.
*Bilim genellemelere varmayı amaçlar. Bu genellemeler, bilimsel yasa veya bilimsel teori olarak ifade edilirler.
Fizik, kimya, biyoloji, psikoloji, sosyoloji gibi olgulara dayanan, olguları deneysel yöntemlere açıklayan bilimlere pozitif bilim denir.
2. PSİKOLOJİNİN AMAÇLARI
*Her bilim daimin bir amacı vardır.
*Her bilim daimin belirli bir çalışma alanı vardır.
*İnsan bir canlı olarak çevresine uyum sağlamak ister.
3. PSİKOLOJİDE EKOLLER VE YAKLAŞIMLAR
1879 da Alman psikolog WİLHELM WUNDT tarafından Leipzig'de kurulan psikoloji laboratuarı ile psikoloji deneysel bilim dalı olma unvanını kazanmıştır. İlk psikoloji deneyleri burada yapılmıştır.
EKOL

YAKLAŞIM : (Approach) incelenen konuya bakış biçimleriyle birbirinden ayrılan ana doğrultulardan her biri.
Psikolojinin günümüzdeki durumunu daha iyi anlamamız için ekol ve yaklaşımları kısaca gözden geçirelim:
**Strukturalizm (Yapısalcılık)
Yapı : Structur.
Yapısalcılık : Structuralizm
1879 da Wilhelm Wundt'un psikoloji laboratuvarını kurması ile deneysel psikolojinin temelleri atılmiştır. Wundt, ilk çalışmalarında duyum ve imgeleri araştırdı. O ve izleyenler karmaşık zihinsel yaşantıların yapışını incelemeye çalışmışlardır. Bu nedenle bu ekole yapısalcılık denir, örnek aldıkları bilim dalı kimyadır.
Yapısalcıların arştırmalarında kullandıkları yöntem, içgözlem (introspection) ve deney (experiment)dir. Temsilcileri Wundt ve Titchner'dir.
**Fonksiyonalizm (İşlevselcilik)
William James, James B. Angeli ve John Dewey gibi Amerikan filozoflarının ve eğitimcilerinin oluşturduğu ekoldür.
Fonksiyoncular, yöntem olarak içgözlem ve gözlemi kullanmışlardır.
**Behaviorism (Davranişçılık)
Birnci Dünya Şavaşı sırasında behaviorist denilen bir grup Amerikan psikoloğu, yapısalcılığa ve işlevselciliğe karşı çıkmışlardır.
Davranışçıların önde gelen temsilcileri Watson, Pavlov ve Dashiel'dir. Davranışçılara uyaran (stimulus) tepki (response) psikologları denir.
Objektif bilgi (Nesnel bilgi) : Konusuna uygun bilgi örn. '2' çift sayıdır, objektif bilgidir. '2' uğursuz sayıdır, subjektif bilgidir.
Uyaran : Dış çevreden gelip organizmayı etkileyen herşey.
Tepki : Uyarıcı etkisi ile organizma da meydana gelen değişme.
Davranişçılar gözlem ve deney yöntemini kullanırlar.
**Psikodinamik Yaklaşım (Psikoanalitik psikoloji)
19. yüzyılın sonunda Sigmund Freud'un öncülüğü ile bir grup hekim , akıl ve ruh hastalıklarını psikolojik açıdan incelemeye çalışmışlardır. S. Freud, akıl hastalıklarının psikolojik nedenlerini incelerken ''Bilinçaltı'' keşfetmiştir.
Freud'a göre içsel yaşantılar bilinçlilik bakımından birbirinden farklı üç düzeyde bulunurlar. Tam bilinç, bulanık bilinç(Bilinç öncesi) ve Bilinçaltı'dır.
Freud ayrıcakişilik konusunda da yeni bir görüş getirmiştir, insanın id-ego-süperego denilen üç yanını ve bunların etkileşimini incelemiştir.
İd : İnsanın biyolojik yanı.
Ego : İnsanın psikolojik yanı.
Süperego : İnsanın toplumsal yanı.
Özet olarak şunu söyleyebiliriz: Psikanalitik psikologlar (Freud, Adler ve Jung) akıl hastalıklarını ve bilinç altını klinik yöntemlere ve gözleme başvurarak incelemişlerdir. Psikolojinin bulgularını hekimlik alanında kullanmışlardır.
**Gestatçı yaklaşım (Bütünlük psikolojisi)
Max Wertheimer, Kurt Kofka, Kurt Lewin gibi Alman psikologlarından oluşan psikoloji ekolüdür.
Algı ve bellek konusunda incelemeler yapmışlardır. İçgözlem, gözlem, ve deney yönteminden yararlanmışlardır. Görüşleri özellikle eğitim alanında kullanılmıştır.
Gestalt (geştalt) :Bütün, biçim, yapı, anlımına gelir.
Biçim (gestalt) :Oluşturduğu parçalar ve ilişkilerin toplamı ile açıklanamayan ve bunun üstünde bir bütünlüğü olan görünüm yada yapı.
**Hümanistik (insancı) yaklaşım
Çağdaş bir psikoloji akımıdır. Kurucuları Geştaltlardan etkilenmiştir. Varoluşçu (existentialist) felsefe akımının görüşlerini benimsemişlerdir. Bu yaklaşımın öncü ve temsilcileri Rogers, Maslow, Sartre,Charolette Bühler, Frankl, Binswagner'dir.
Yordalama : Bilimsel bilgiye oluşmak üzere yapılan gözlem ve çözümlemelerde başvurulan kurallı işlemler sistemi.
**Bilişsel ( Cognitive) yaklaşım
Biliş : bilme olayı ile ilgili bir süreç, insanın bir nesne ya da olayın varlığına ilişkin bilgi ve bilinçli duruma gelme süreci.
Gelişme Psikolojisi : Birey ya da birey gruplarını psikolojik gelişim açısından çeşitli aşamalarda gösterdikleri davranışların özelliklerini inceleyen psikoloji dalı.
**Biyolojik yaklaşım
Buna psikobiyolojik ya da biyopsikolojik yaklaşım da denilebilir. A.B.D.'li psikiyatr Adolf Meyer'in öncülüğünü yaptığı Psikiyatri Okulunun yaklaşımıdır.
4. ÇAĞDAŞ PSİKOLOJİDE UZMANLIK ALANLARI
Çağdaş Psikolojide uzmanlık alanları ''Deneysel Alanlar'' ve ''Uygulamalı Alanları'' olarak sınıflandırabiliriz. Deneysel alanlar, daha çok akademik araştırmaları içerir. Uygulamalı alanlarda da akademik çalışmalarla elde edilen bilgilerpratik hayata uygulanır. Bu uygulamalardan çeşitli psikoloji alanları doğmuştur.
a) Deneysel Alanlar
Deneysel alanlarda, psikolojinin amacı çok teoriktir. Bilmek için araştırmak, bilimsel amaç esastır. Buna Akademik Psikoloji de denilmektedir. Bunlar;
Genel Psikoloji : Psikoloji ile ilgili prensipleri ve davranışın temellerini araştıran, psikolojinin temel kavramlarınaanlam kazandıran psikoloji dalıdır.
Genetik Psikoloji : Davranışların ortaya çıkmasından itibaren gelişmesini, gelişme dönemlerini araştıran psikolojidir.
Deneysel Psikoloji : Laboratuvar deneylerinin yapıldığı, hipotezlerin gerçeklenmesi ile ilgili deneysel araştırmaların sürdürüldüğü ve davranışların açıklandığı psikoloji dalıdır.
Sosyal Psikoloji : Bireyin toplumla ilişkilerini ve toplum bireyi etkilemesi ile ilgili olaylar üzerinde araştırmalarını sürdüren psikolojidir.
Çocukluk, Gençlik, Yetişkinlik Psikolojisi : Çocukluk psikolojisi, bebeklikten ergenlik dönemine kadar olan davranışlarda, gençlik psilkolojisi, 12-20 yaşlar arasındaki davranışlarda, yetişkinlik psikolojisi ise 20 yaştan itibaren meydana gelen davranış değişmelerini ve gelişmelerini araştıran psikoloji alanıdır.
Fizyolojik psikoloji : İnsanın anatomik yapısı, sinir sistemi, salgı bezleri v.b fizyolojik olayların davranışlarla ilişkisini araştıran psikoloji dalıdır.
Karşılaştırmalı Psikoloji : Farklı cinslerde görülen davranışların karşılaştırılmasını ve farklılıklarını inceleyen psikoloji dalıdır.
Ayrıca insan davranışlarını inceleyen ''insan psikolojisi'', hayvan davranışlarını inceleyen ''hayvan psikolojisi'' başlıca uzmanlık alanları olarak sıralanabilir.
b) Uygulamalı Alanlar
Uygulamalı Psikoloji ise deneysel alanlarda elde edilen bulguların günlük yaşamda karşılaşılan sorunların tanısını, belirlenmesi, çözümlenmesini kolaylaştırmak amacıyla kullanıldığı alanlardır. Başlıcaları;
Eğitim Psikolojisi : Psikolojinin; algılama, öğrenme, düşünme,motivasyon, heyecan, zeka ve kişilik, çevre-insan etkileşimini araştıran alanlarındaki bulguların eğitime uygulanması ile gelişmiş bir alandır.
Klinik Psikolojisi : İnsanların zeka, kişilik, ruh hastalıkları gibi çeşitli konulardaki problemlerinin teşhis edilmeleri ile ilgili olarak geliştirilen teknikler üzerindeki çalışılan uygulamalı psikoloji dalıdır.
Psikolog : Psikoloji eğitimi gören kişi. Özel anlamda, kliniklerde uyum bozukluklarının teşhisinde, terapinin uygulanmasında, çeşitli yöntemlerin uygulanıp değerlendirilmesi konusunca psikiyatriste yardımcı olan kişi.
Psikiyatrist : Tıp eğitimi görmüş ve psikiyatri konusunda uzmanlık yapmış doktor.
Endüstri Psikolojisi : Psikolojinin verilerinden yararlanarak endüstriyel alanlarda işe göre eleman seçme, üretilen araç ve gereçleri insan yapısına uygun olarak düzenleme, çalışanların psikolojik problemlerini çözme amacıyla araştırmalar yapan bir daldır.
Hukuk Psikolojisi : Hukukta psikolojinin teorik bilgilerinden yaralanan psikoloji dalıdır. Sanık ve tanığın psikolojik durumları, sorgulanması, yargılanması ve yasalar karşısında insanların tutum ve tavırlarını araştıran alanlardan biridir.
5) PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Psikoloji de diğer bilimlerin kullandığı yöntemlerin çoğunu kendi konusuna kullanır. Bunların başlıcaları betimleyici ve tanımlayıcı yöntemler, korelasyonel yöntemler, deneysel yöntemlerdir.
Betimleme : Bir durum, olay ve sürecin, bir evrenin özelliklerini sayıp dökme.
Betimleyici araştırma : İlişki kurucu, varsayım sınayıcı ilk gözlemlerden hareket ederek olgulara eşlik eden özellikleri belirlemeyi amaçlayan sayım (istatistik) araştırmasıdır.
a) Betimleyici ve tanımlayıcı yöntemler
Betimleme ve tanımlama amacıyla tarama yöntemi, doğal gözlem, görüşme ve vaka incelemesi yöntemlerinden yararlanılır.
(1) Tarama yöntemi : Belirli sorunlarla ilgili olarak geniş kitlelerin görüşlerinin alınmasıdır. Tarama amacıyla test ve anketler uygulanabilir.
TEST : İnsanların zekalarnı, ilgilerini, yeteneklerini, tutumlarını, kişiliğini v.b. ölçmek amacıyla kullanılır.Testler, ölçtükleri konuya (zeka, yetenek, kişilik v.b), uygulama alanlarına (birey ya da grup uygulanması), uygulama biçimlerine (sözlü-sözsüz oluşu v.b.) göre sınıflandırılır.
ANKET : Bilgi verecek kişinin doğrudan kendisinin okuyarak cevaplandıracağı sorulardan oluşmuş soru kağıtları kullanarak yazılı cevaplar aracığıyla gözlemde bulunma işidir.
(2) Doğal fözlem : Olayların doğal durumda izlenmesidir. Güdümsüz gözlem de denilebilir.
(3) Görüşme : Görüşme, karşılıklı konuşmadır.
(4) Vaka (olay İncelemesi : Bazı durumlarda insan davranişini tanımak pek kolay olmaz.
b) Korelasyonel yöntemler
Korelasyon : Korelasyon pozitif(+) ve negatif(-) yönde olabilir. değişkenler aynı yönde değişme gösteriyorsa pozitif, ters yönde değişme gösteriyorsa negatif korelasyondan söz edilir.
c) Deneysel yöntemler
Doğal gözlem, gözlem, varsayım (hipotez) ve deneyleme aşamalarından geçer.
1. Doğal gözlem : Olayların akışına gözlemcilerin karışmadığı gözlem biçimidir.
2. Varsayım : Olaylar ve olgular arasında neden-sonuç ilişkisi kuran ve gözlem yolu ile test eidlecek öngörüdür.
3. Gözlem : Olayın başından sonuna kadar izlenerek görülenlerin kaydedilmesidir.Deneysel yöntemde, bu aşamada kastedilen, doğal olmayan (güdümlü) gözlemdr.
Güdümlü gözlem : olayların yeri, zamanı ve koşullarının gözlemci tarafından hazırlandığı gözlem biçimidir.
Deney (Experiment) : Bir değişkenin etkilerini gözlemek üzere koşulları hazırlanmış gözlem yada deneyleme sürecinin ürünüdür.
DENEK : Derinde deney yapılan organizma.
d) Araştırmalarda ahlaki ilkeler
Her bilim gib psikoloji de kötü amaçlar için kullanılabilir. ''Bilinçaltı güdülenme''; ''araçlı şartlanma''; ''psikobiyoloji'' alanındaki araştırmalar kötü amaçlarla kullanılabilecek özellikler taşırlar
6.PSİKOLOJİNİN DİĞER BİLİMLERLE İLŞKİSİ
Psikoloji - Antropoloji : Antropoloji, insanı inceleyen bilim dalıdır. İnsanın gelişim sürecini, ırkları inceler. Elde ettiği sonuçlar günümüz psikolojisine ışık tutar.
Antropoloji : İnsan bilimi.
Psikoloji - Etnoloji : Etnoloji, insan toplumlarının günümüzde ya da tarih öncesi dönemlerde yaşayan ilkel toplulukların kültürlerini inceler, insanın kişiliği, algıları, kanıları üzerinde içinde yaşadğı kültürün etkisi oldukça çoktur. Bu nedenle etnoloji çalışmaları psikolojiye yardımcı olur.
Etnoloji : Toplumların kültürel yapılarını inceleyen bilim dalı.
Psikoloji - sosyoloji : Sosyoloji toplum bilimidir. Toplumun yapısını, toplumsal sistemleri inceler.
Sosyoloji : Toplum bilim. toplumun yapısını, işleyişini ve toplumsal sistemleri inceler.
Kültür : Ekin. İnsanın ürünü olan, insanın yarattığı araç, gereçten, dil, sanata kadar herşey.