MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ
2018-2019
EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN
UYGULANACAK
HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNE AİT
AÇIKLAMALAR
VE
SEÇMELİ DERSLER TABLOSU
- Haftalık ders çizelgelerinde yer alan ortak ve seçmeli derslerin öğretim programları tüm sınıflar düzeyinde, alan/dal dersleri ise 3. dönem (10. sınıf )’den başlamak üzere kademeli olarak uygulanacaktır.
- Haftalık ders çizelgelerinde “Ortak Dersler”, “Alan/Dal Dersleri” ve “Seçmeli Dersler” bölümleri yer almaktadır.
- Ortak Dersler, tüm ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.
- Alan/dal dersleri, öğrenciyi hedeflediği mesleğe, iş alanlarına yönelten ve bu yönde gelişme imkânı sağlayan derslerdir.
- Seçmeli dersler, öğrencilerin ortak dersler ile tamamlayamadığı mezuniyet kredisine ulaşma imkânı sağlayan derslerdir.
- Haftalık ders çizelgelerinde belirtilen yıldızlı (*) dersler, mutlak başarılması gereken, muaf olunamayacak dersleri ifade eder. Ortak dersler içerisinde yıldızlı (*) muaf olunamayacak ders "Türk Dili ve Edebiyatı" dersidir. Alan/dal derslerinde ise yıldızlı (*) muaf olunamayacak dersler haftalık ders çizelgelerinde belirtilmiştir.
- Üç kez sınavına girilip başarısız olunan ortak derslerden ( yıldızlı (*) ders hariç ) muaf olunur. Öğrenci muaf olduğu dersin kredisini alamaz, sınavına girmek için isterse tekrar seçebilir.
- Yüz yüze eğitimde alan/dal derslerinde devamsızlık hariç nottan başarısız olunan derslerden ( yıldızlı (*) dersler hariç ) muaf olunur. Öğrenci muaf olunan dersin kredisini alamaz.
- Haftalık ders çizelgelerinde belirtilen alttan alınabilecek ders saati kadar devamsızlık veya başarısızlık durumuna göre varsa alt dönem alan/dal derslerinden seçebilir.
- Öğrenci yüz yüze eğitimde alan/dal derslerinden her dönem için haftalık ders çizelgelerinde belirtilen toplam kredi kadar ders alır.
- Yüz yüze eğitimde birbirinin devamı olan derslerde döneminde devamsızlıktan başarısız olunan dersler bir sonraki dönemde okutulamaz.
- Yüz yüze eğitimde 5. ve 6. dönemlerde okutulan dalın zorunlu (yıldızlı (*)) dersini almayan veya devamsızlıktan başarısız olan öğrenciler 7. ve 8. dönem İşletmelerde Mesleki Eğitim dersini alamaz.
- Dönemlere göre haftalık ders saati sayısı o dersin kredisidir. Dersi başaran öğrenci o dersin kredisini alır.
- Alan ortak dersleri ile başarılması zorunlu dal derslerinin ders saati süresi ve ders içeriğinde değişiklik yapılamaz.
- Yüz yüze eğitimde gruplar oluşturulurken Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre işlem yapılır.
- Yüz yüze eğitimde aşağıda sıralanan alan/dallarda belirtilen derslerle ilgili açıklamalara göre işlem yapılacaktır.
- KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANI - PROSES DALI
- Organik Kimya Dersi (Proses dalında İlaç Üretimi dersi için uygun laboratuvarı olmayan programlarda uygulanır.)
- İlaç Üretimi Dersi (Bu ders, Proses dalında farmasötik steril ürünlerin iyi imalat uygulamaları kılavuzunda en az C sınıfı olarak belirtilen hijyen kontrollü temiz alan ve laboratuvarların bulunması durumunda uygulanır.)
- METAL TEKNOLOJİSİ ALANI
METAL DOĞRAMA, KAYNAKÇILIK, ÇELİK KONSTRÜKSİYON, ISIL İŞLEM DALLARI- Bilgisayarda İki Boyutlu Çizim
- Bilgisayarda Katı Modelleme Dersleri
(Bu derslerden biri zümre öğretmenler kurulunca belirlenip okutulur.)
- MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI
OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK DALI- Alternatif Motorlar Ve Yakıt Sistemleri
- Otomotiv Motor Yenileştirme Dersleri
- Alternatif Motorlar Ve Yakıt Sistemleri
- Kaldırma Ve İletme Makineleri Dersleri
- TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI - İPLİK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DALI
- Pamuk İplik Üretimi
- Yün İplik Üretimi
- Yapay İplik Üretimi
- Fantezi İplik Üretimi Dersleri
- EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI
EL DOKUMA DALI- Yöresel Bez Dokumalar
- Yöresel Halı Dokumalar
- Yöresel Kilim Dokumalar Dersleri
- Giyim Aksesuarları
- .Örücülük
- Dekoratif Ürünlerde Bakım Ve Onarım
- Bitkisel Örücülük
- Keçecilik
- Gümüş Kazaz Örücülüğü
- Yöresel Taş Ve Ağaç İşlemeciliği Dersleri
- Oyuncak Üretimi
- Yorgan Üretimi Dersleri