Açık Öğretim Lisesinden Örgün Eğitim Veren Liselere Nasıl Geçiş Yapılır?

Bilindiği üzere Açık Öğretim Lisesinde kredili sistem uygulanmaktadır. Örgün eğitim(1) veren okullar ise sınıf geçme sistemini uygulamaktadırlar. Bu sebeple Açık Öğretim Lisesinde okuyan bir öğrenci,  örgün eğitim veren bir okula nakil yaptırmak istediklerinde, öncelikli olarak almış olduğu kredi miktarına göre sınıf seviyesinin belirlenmesi gerekmektedir.

Örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçişler 07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve 14.09.2023 tarihli ve 83907639 sayılı 2023/30 No’lu Genelge kapsamında yürütülmektedir.

Açık öğretim liselerine geçiş şartlarını taşıyan öğrencilerden;

1) Sınıf tekrarına kalanlardan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükümlerine göre öğrenim hakkı devam edenlerden bu yönde talepte bulunanlar,

2) İlköğretim okulu/ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olup herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar ile çeşitli nedenlerle dokuzuncu sınıfta özürsüz devamsızlık hakkını dolduranlar,

3) Örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybedenler, (2 defa sınıf tekrarına kalanlar, örgün eğitim dışına çıkarma disiplin cezası alanlar, evlenenler)

4) Örgün eğitim çağı dışındakiler,

Açık liseden düz (genel) liseye geçiş, yapabilmenin belirli şartları vardır. Şayet;
1- Örgün eğitimde okuma hakkını yitirmiş ise,
– Örgün eğitimde lise okurken iki defa sınıf tekrarına kalan öğrenci örgün eğitimin dışına çıkar.
– Örgün eğitimde lise okurken tasdikname ile okuldan uzaklaştırılan öğrenci örgün eğitimin dışına çıkar.
2- Örgün eğitimde öğrenim görmesini engelleyecek bir özrü var ise,
3- Öğrenci 19 yaş ve üstünde ise, örgün eğitime geçiş ya da nakil yapamaz.

orgun-egitim

Açık Öğretim Lisesinden örgün genel liselere gerekli şartları taşıyıp nakil yaptırmak isteyenlerden;

  • 48-95 kredisi bulunanların 10. sınıfa,
  • 96-143 kredisi bulunanların 11. sınıfa,
  • 144 ve üstü kredisi bulunanların 12. sınıfa kayıtlarının yapılması, okumadıkları ortak ve okudukları halde haftalık ders saati sayısı farkı (1) den fazla olan ortak derslerden sorumlu tutulmaları gerektiği değerlendirilmektedir.”  denilmektedir.
    Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının  28.09.2011 tarih 200 sayılı kararının tam metni için buraya tıklayınız.

Geçiş işlemi yaparken aşağıdaki hususlara lütfen dikkat ediniz;
1. Yukarıdaki açıklamaları dikkatlice okuyunuz.
2. Durumunuz örgün eğitime geçmeye uygun ise Açık Öğretim Lisesine tasdikname almak için dilekçe veriniz. Dilekçenin kim tarafından, ne zaman ve nereye verileceğiyle ilgili ayrıntılı açıklamalar  için buraya tıklayınız.
3. Tasdikname belgenizle birlikte, nakil için örgün eğitim veren kuruma kayıt takvimlerini de dikkate alarak başvurunuz.  Okullarda kaydınızı alacak olan bazı idareciler, yukarıda bahsi geçen  “Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının 28.09.2011 tarih ve 200 sayılı kararınından” haberdar olmayabilir.  Bu nedenle ilgili kararın bir örneğini yanınızda bulundurmanız yararınıza olacaktır.

(1) Örgün eğitim, düzenli bir biçimde yapılan, öğrencilerin belirlenen zaman ve mekanlarda derslere katılmasının gerektiği eğitim türüdür. Örgün öğretim açık öğretimden, derslerin verilmesi ve katılma zorunluluğu ile ayrılır. Örgün eğitimin yapıldığı yerler okul nitelikleri taşır.

 

Mesleki Açık Öğretim Lisesinden Açık Öğretim Lisesine Geçiş İşlemleri için tıklayınız.
Açık Öğretim Lisesinden Mesleki Açık Öğretim Lisesine Geçiş İşlemleri için tıklayınız.