Demokrasi ve İnsan Hakları 1

Tarih dersi hakkında sorularınızı, cevaplarınızı, bildiklerinizi paylaşabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
icerdekicsesi
Acemi
Mesajlar: 52
Kayıt: 20 Tem 2015, 15:58
Konum: 196 ile Mezun

Demokrasi ve İnsan Hakları 1

Mesaj gönderen icerdekicsesi » 09 Eyl 2015, 00:38

Özgürlük - Halk - Eşitlik : Kişinin başkalarına zarar vermeden düşündüğünü ve dilediğini yapabilmesidir. Bir şeyi yapmaya bir şeye sahip olmaya devletten yada diğer kişilerden bir şeyi istemeyle yetkili olmak demektir . Hiçbir ayrım gozetilmeksizin kişilerin eşit muamele görmesidir.

Insan Hakları nın Gelişmesi : Doğal haklar anlayışı . Humanizm düşüncesi . Kuvvetler ayrılığı prensebi.

Anayasa - Kanunlar -Tüzükler -Yönetmelikler : Pozitif hukuk normları genel ve somut olana doğru bir hiyerarşik sıra izler .

Seçme ve Seçilme Hakkı : Kişinin siyasal gücün kullanılmasına katılmasını sağlayan haklara katılma hakkı denir .

Devlet : Birlikte yaşamak üzere yerleşik bir topluluğun hukuksal ve siyasi açıdan örgütlenmesi sonucu oluşan tüzel kişiliğe ve egemenliğe sahip soyut varliklardir.

Bireylerin sosyal güvence altında olması 》sosyal devlet olmanın temel gereksinimleridir.

Rönesans : Akla eleştiri ve sorgulamaya dayalı yeni bir insan devlet ve evren anlayışı ortaya koyma cabasidir.

■Hukukun üstünlüğü ilkesinin gereklerinden bir kaçı : Yargının hür ve bağımsız olmasi . Kişilerin hukuk önünde eşit olması . Yasaların yasama yürütme ve yargı organlarını baglamasi.

1921. Anayasasında yer almıştır.
1945. Birleşmiş Milletler Örgütü kuruluş yılı .

Uluslar Arası Pen Kulübü : 1921 de kurulan ve özellikle düşünce ifade ve basın özgürlüğünün sağlanması için çaba harcayan uluslararası sivil toplum kuruluşu.

İnsan Hakları nin Gelişip Düzenlenmesine Karşın ; Teröre karşı uluslararası mücadele yürütülmesi. Bölgeler arası dengeli kalkınma. Insan hakları konusunda sivil toplum örgütlerinin varlığı ve etkinliği .

"Auguste Comte insanlığın gelişimi açısından üç evreden bahseder " Bunlar ; Metafizik evre, Teolojik evre, Pozitif evre.

Reform : Bir toplumda toplumsal yapının bütününe dokunmaksizin eskiyen güncelliğini kaybeden toplumun ihtiyaçlarına cevap veremeyen kurum ve kuralların duzeltilmesine ve iyilestirilmesine verilen ad.

■NOT : Ülkede yaşayan halkın eşit olması hiçbir kişi yada gruba ayrıcalık taninmamasi öncelikle Atatürk İnkılabının Halkcilik ilkesini ilgilendirir.

İnkilapcılık : Çağın ihtiyaçlarına cevap verebilen sürekli gelişmeye ve değişmeye elverişli bir toplum yapısının olusturabilmesini on gören Atatürk ilkesi.

Özgürlük : Kişilerin başkalarına zarar vermeden herhangi bir kisitlamaya tabi olmaksızın diledikleri gibi davranabilmesi.

Vatandaşlık Hakkı - Seçme ve seçilme hakkı - Kamu hizmetlerine girme hakkı : Kişinin siyasal gücün kullanılmasına katılmasını sağlayan haklara katılma hakkı denir .

Kuvvetler Ayrılığı : Devlet erkinin tek bir kişinin veya grubun eline geçmesini önlemek ve yargı bağımsızlığı nı sağlamak için 18.yy da yaşamış olan Montesquieu tarafından savunulan ilke.

Kısıtlı Oy : Seçmen olmanın vergi ödeme eğitim cinsiyet gibi bazı şartlara bağlandığı oy kullanma biçimi .

Şehir Site Devletlerin Özellikleri : Mesleki ve teknik is bölümünün yaygınlaşması. Toplumsal sınıfların ortaya çıkması. Askerlik yöneticilik mesleklerinin ortaya çıkması .

Hukuk Devleti Olmanın Gerekleri : Kuvvetler ayrımı . Kanun önünde eşitlik . İdarenin hukuka bağlılığı.

Sosyal Devlet : Ekonomik Kalkınma ve yoksullukla mücadele . Gelir adaleti ve Eşitlik . Fırsat eşitliği . Sosyal güvenlik.

♤ Anayasanın 68. Maddesine göre kurulan siyasal partiler kanuna göre siyasi partilere katılma ile ilgili :: Siyasi partinin kurulabilmesi için üye olma yeterliliğine sahip en az oyun Türk vatandaşı gereklidir . Bireyler usulüne göre partiye girme ve ayrılma hakkına sahiptir . Siyasi parti üyesi olmak için 18 yaşını doldurmuş olmasi gerekir .

Çoğulcu Demokrasi : Kültürel tekelciliği dışlar . Tek tip toplum oluşturma dayatması nı karşılar. Hoşgörü ve farklılıklara saygıyı gerektirir.

Islahat Fermanı : Batılı devletlerin baskı ve dayatmaları sonucunda 1856 da Gayrimüslimlerle Müslümanlar arasında bazı farklılıkları ortadan kaldırmak üzere yapılan düzenleme .

1961 : Kuvvetler ayrılığı ilkesi Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasasında ilk defa kabul edilmiştir .

Gelenek ve Goreneklere aşırı Bağlılık : Demokrasi ve İnsan haklarının gerçekleşmesin de karşılaşılan sorunlardır.

Birleşmiş Milletler Örgütü : Dünyada barışın sağlanması ve insan hakları ihlalinin önlenmesi amacıyla 1945 te kurulan uluslar arası örgüt .

Uluslararası insan hakları örgütlerinin insan hakları ihlallerinin onlenmesindeki katkıları : Insan haklarının eğitiminin önemi on plana çıkmıştır. Taraf devletler de demokratikleşme süreci hızlanmıştır. Taraf Devletleri insan hakları ihlalinin önlenmesi konusunda dikkatli davranmaya zorlanmistir.

Green Peace : insan haklarını korumak için faaliyet gösteren sivil toplum .

■ NOT: Izmir iktisat kongresinde özel teşebbüs ün önemi vurgulanmıştır özel teşebbüse her alanda destek olunacaği belirtilmiş ama özel teşebbüs gerekli atılımları basaramayınca Türkiye Cumhuriyeti Devletcilik ilke ile planlı ekonomiye geçiş yapmıştır .

■NOT: Halk iradesinin yönetimine yansıması için çoğulcu ve katılımcı bir demokrasi gereklidir.

İnkilapçılık : " Çağdaş topluma ayak uydurmayan bir millet yok olmaya mahkumdur." Sözü İnkilapçılık ilkesine bağlıdır.

Insan Haklarının düşüncesinin gelişmesinde etkili olan : Humanizm düşüncesi . Doğal haklar anlayışı. Kuvvetler ayrılığı prensibi.

Kuvvetler Ayrımı : Yasama, yürütme, yargı organlarının birbirinden bağımsız olması .

Hukuk: Toplumda kişilerin birbiriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen yazılı kurallar bütünüdür .

Aydınlanma : Bireylerin yada toplumların günlük yaşamı düzenleyen kuralları devletin işleyişine ilişkin yapıları akla özgür düşünceye eleştiriye ve sorgulamaya dayanarak oluşturulmalıdır.

Demokratik bir toplumda 》 Bireysel özgürlüğün korunması ve geliştirilmesi. Bireylerin düşüncelerini serbest ifade edebilmesi . Egemenliğin halka ait olması .

Demokrasi : Kavramının kelime anlamı Halk iktidarı.

J.J Rousseau : "Toplumsal sözleşme " anlayışını savunarak demokrasi fikirlerini geliştiren düşünceler ortaya koyan 18.yy da yaşamış Fransız Düşünürü .

Hür ve demokratik toplum düzeninin kurulması için gerekli olan unsurlar : Siyasi katılımı. hukukun üstünlüğü. sivil toplum örgütleri .

Çoğulculuk İlkesi: Toplumda sivil toplum örgütlerinin örgütlenmesine imkan tanınması . Toplumda azınlıkta kalanların taleplerinin dikkate alınması. Devletin farklılıklara eşit mesafe de olmasi .

1921 Anayasasi döneminde çıkarılan kanunlar : Halifeliğin kaldırılması. Tevhid -i Tedrisat Kanunu . TC. Devleti'nin yönetim biçiminin yönetim olması .

Avrupa Konseyi - Avrupa Birliği : Insan haklarının korunması için bölgesel düzeyde Faliyet gösteren uluslararası kuruluşlar.

Birleşmiş Milletler Örgütü Bünyesinde Yer Alanlar : kadınlara karşı ayrımcılığın kaldırılması komitesi . Ekonomik Sosyal ve kültürel haklar komitesi . Apartheid a karşı grup.

Atatürk İnkılabının Temel İlkeleri : Laiklik , Halkcilik, Cumhuriyetçilik.


■ NOT: Devletin resmi dilinin olmaması Laiklik ilkesinin gereklerindendir.



Cevapla

“Tarih” sayfasına dön