Seçmeli Felsefe 1

Tarih dersi hakkında sorularınızı, cevaplarınızı, bildiklerinizi paylaşabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
icerdekicsesi
Acemi
Mesajlar: 52
Kayıt: 20 Tem 2015, 15:58
Konum: 196 ile Mezun

Seçmeli Felsefe 1

Mesaj gönderen icerdekicsesi » 10 Ara 2015, 15:09

Dini Bilgi : Bilenle bilinen arasındaki bağın itikat ve inançla kurularak elde edildiğini savunan bilgi türü .

Doğa Bilimleri : Kimya ve Biyoloji dir .

Felsefi Bilgi Özellikleri : Varlığı ve yaşamı bir bütün olarak ele alır . Soran sorgulayan ve araştırma yapan eleştirel bir tavrın ürünüdür . İlerleme özelliğine sahip değildir .

Felsefe ve Sanatın Ortak Özelliği : Doğayı ve insanı konu edinir.

Rasyonalizmi Savunan bir filozof görüşü : Aklımız doğuştan bir takım ilkeler ve yetkilerle donatılmıştır. Doğru bilginin kaynağı akildir. Matematik ve mantık bilgileri akılsal olduğu için değişmeyen doğru bilgilerdir .

Bilgi Kuramı nın temel kavramları : Dogruluk-Gerceklik- Obje

Septisizm: İlk çağ Filozofları bilginin kaynağını sorgulamadan önce bilginin değeri yani doğru ve kesin bir bilginin olup olmadığını sorgulamislardir. Filozoflardan bazıları doğru bilginin ımkansizligini yani insanın gerçekliğin bilgisine erisemeyecegini savunmuslardir. Felsefe tarihinin bu görüşüne denir .

Aristoteles : Ona göre varlıkların bir "öz" ü birde "form" u (biçimi) vardır . Form Platon un idea dediği şeydir . Bu söylemiyle İdealarin varlığını kabul eder . Ancak idealari başka bir evrende değil nesnelerin içindeki "öz" de aramak gerekir diyen rasyonel ist filozof .


kritisizm: I. Kant tarafından temsil edilir . Rasyonalizm e emprizm akimlarinin bir sentezidir. Bilgilerimizin oluşmasında deney ve aklın bir arada olmasi gerektiğini savunan felsefe akımı .

Emprizm akımının temsilcisi olan John Locke a ait bir görüş : İnsan zihni dünyaya boş bir levha ( tabusa rasa) olarak gelir . Tüm bilgilerimizin kaynağı deney ve aliskanliklardir. Deneye dayanmayan bilgiler bir yanılgıdan ibarettir.

İlk Çağlarda Bilimsel Çalışmalarda ilgili olarak ; Bilimsel çalışmalar felsefenin içinde yapılmıştır . Astronomi, tıp , matematik gibi bilimlerin temeli atılmıştır. Bilimsel çalışmalar çin ve hint te başlamış daha sonra mısır ve Mezopotamya da devam etmiştir .

Bilim Felsefesi : Bilimin yapısını doğasını bilimsel kuramlarla gerçeklik arasındaki ilişkiyi ilkeleri ana kavramlarını ve bilimde yöntem problemini inceleyen felsefe .

Bilimin Nesnel Olması : Bilimin ürünü olan bilgi onu ortaya koyan bilim insanının inançlarından kişisel kanaatlerinden dünya görüşlerin den bağımsız bir bilgidir . Bilimsel bilgi kişiden kişiye ya da toplumdan topluma değişmez .

Thomas Kuhn: Bilimi bilim adamları topluluğunun bir etkinliği olarak gören ve bilimin ilerlemesini bilim öncesi dönem olağan bilim dönemi bunalimlar ve devrim olmak üzere dört aşamada açıklayan filozof .

Descoites : Varlığın madde ve düşünce olmak üzere birbirinden farklı iki Özden meydana geldiğini savunan düalist (ikizi) filozof.

Metafiziğin varlıkla ilgili soruları : Varlığın ana maddesi nedir ? Evren de bir düzen var mıdır ? Varlık değişken midir ?

Farabi: Islam felsefesinin kurucusu olarak kabul edilir . Aristoteles in görüşleri ile islam düşüncesini uzaklaştırma ya çalışmışlardir. Varlığı idea olarak kabul eden filozof.

İdealizm: Varlığın ana öğesinin düşünce olduğunu insan düşüncesinden bağımsız bir nesneler dünyasının var olmadığını savunan felsefi öğreti.

Bilgelik Sevgisi : Felsefenin sözcük anlamı .

Sanat Bilgisi : Amacı güzeli yakalamaktır. Yaratıcı insan aklının ürünüdür .

Metafizigin Ele Aldığı Konular : Tanrı ile ruhla ilgili problemler . Kozmolojik problemler . Ontolojik problemler .

Bilgi Kuramı nın temel kavramları : Temellendirme dir .

Bilgi Felsefesi : Doğru bilgiye ulaşmak mümkün müdür ? Bilgimiz kesin midir ? Doğru bilginin ölçütü nedir ?

Farabi : Aristoteles ve plotinus un görüşlerin den yararlanarak bilginin kaynağını duyu akıl ve nazar olarak belirler . Duyu ve aklın doğrudan nazaran ise dolaylı bilgiler verdiğini söyler . Islam dinini felsefi bir temele oturtturmaya çalışan bu düşünür .

J. Locke: Emprizm görüşünü savunan filozof .

Faydacılık: Var olan bilgilerimizle bozulan bilgisayarimizin tamir edemiyorsak bilgisayarı tamir ettiren bilgiler daha değerlidir . Düşüncesi .

Tümevarim : Bacon doğruya ulaşmanın yolunun tek tek olaylardan genel sonuçlara giden genellemelere ulaşmak olduğunu söyler . Bacona göre doğruya ulaşmada izlenen yöntem Tümevarim dir .

Bilim felsefesinin temel soruları : Bilimsel bilginin özellikleri nelerdir? Bilimsel bilginin değeri nedir ? Bilimin kavramları nelerdir ?

Ön Deyi: Olgular arası ilişkilerden ya da bilimsel açıklamalardan yararlanarak henüz olmamış bir olguyu önceden kestirme ye denir .

Platon : Ona göre birbirinden farklı dünya vardır . Nesneler dünyası ve idealler dünyası . Gerçekte var olan varlıklar ideallerdir. Nesneler dünyasındaki varlıklar ise idealarin görüşlerin den dir .

Materyalizm : Thomas Hobbes a göre gerçekte var olan yer kaplayan cisimlerdir. Herşey maddenin şekil almış hali olan cisimlerden meydana gelmiştir . Ona göre her varlık cisimdir.



Kullanıcı avatarı
Köylü Kızı
Onursal Üye
Mesajlar: 4321
Kayıt: 15 May 2014, 15:43

Re: Seçmeli Felsefe 1

Mesaj gönderen Köylü Kızı » 10 Ara 2015, 15:11

Felsefe-1 kitabı ile seçmeli Felsefe-1 kitabı aynı kitap, sadece sınavlarda farklı testten çözüyorsunuz...

Kullanıcı avatarı
icerdekicsesi
Acemi
Mesajlar: 52
Kayıt: 20 Tem 2015, 15:58
Konum: 196 ile Mezun

Re: Seçmeli Felsefe 1

Mesaj gönderen icerdekicsesi » 10 Ara 2015, 16:05

İlgin için Sağol biliyorum lakin test konu başlıkları farklı çıkıyor ve geçmiş sınavda çıkmış soru başlıklarını yayinladim.

Cevapla

“Tarih” sayfasına dön