Üniversitede de böyle önyargılarla öğrenci alınıyorsa çok kötü ne yapacağım ben

Cevaplarınızı bekliyorum,teşekkürler.
pskolog yazdı:böyle bir ayrımcılık olacağını sanmıyorum o arkadaşın abrtmış bencesen normal şartlarda ygs ve lys sınavlarına girip o istediğin üniler için puan aldıktan sonra seni almamaları gibi birşey olamaz sen yeterki o puanları tuttur
için rahat olsun
Çok teşekkür ederim sizlere içim tam olarak rahatladı şimdi emin olunca,vallahi bir an korktum demiyim de gerçekten bana saçma geldi ilk başta,hatta bana sen devlet memurluğuna yönel felan dedi belli ki arkadaş ya şehir efsanelerine inanıyor ya da birileri yanıltmaktan keyif alıyor hani öyle yakın arkadaşım felan da değil.. Çok teşekkür ederim iyi ki cevapladınız her ikinize de tekrar,iyi geceler...emrahk yazdı:Örgün lise, açık lise ve akşam liselerinin üniversite yerleştirmelerinde hiçbir ayrım yoktur. Yani aynı puana sahip örgün ve açık liseli iki öğrenci de Boğaziçi'ne yerleşebilir. Maalesef senin arkadaşın gibi toplumda "AÖL'ye ayrım yapılır, adam yerine konulmazlar" gibi kalıplaşmış inanışlar var. Gidip bir dersaneye, sıkı çalışan biri Tıp da okur, Mühendislik de, bunları görmemezlikten gel, çünkü hepsi asılsız iddia...
Daha doğrusu bana şöyle demişti mesela örgün öğretimli de açık liseli de aynı puanı tutturdu ama senin dosyana bakıyor sonra diğerinin örgün öğretimliyle onu alıyor (örgün öğretim mezununu) seni almıyor neymiş seni sorunlu görüyor dedi hiçbir şekilde örgün öğretimliyle öncelik tanıyan böyle bir ayrım da yok değil mi ?emrahk yazdı:Örgün lise, açık lise ve akşam liselerinin üniversite yerleştirmelerinde hiçbir ayrım yoktur. Yani aynı puana sahip örgün ve açık liseli iki öğrenci de Boğaziçi'ne yerleşebilir. Maalesef senin arkadaşın gibi toplumda "AÖL'ye ayrım yapılır, adam yerine konulmazlar" gibi kalıplaşmış inanışlar var. Gidip bir dersaneye, sıkı çalışan biri Tıp da okur, Mühendislik de, bunları görmemezlikten gel, çünkü hepsi asılsız iddia...
Aydınlatmanız için çok teşekkür ederim yaşımda fazla bir kayıp yok değil mi ? 17 yaşındayım da.. (18 e girdim ama daha bitirmedim)emrahk yazdı:ÖSYM yerleştirme yaparken kişinin ne okuduğuna bakmıyor dediğimiz gibi. Hatta puanlar sisteme girilince yerleştirmeler sanırım bilgisayar programlarındaki algoritmalar sayesinde otomatik yapılıyor. İki öğrenci Boğaziçi'ni tercih ediyor, bu öğrencilerin puanlarına ve diğer önceliklerine (yaşına, ek puanı vs var mı diye) bakılıyor ve bu şekilde daha avantajlı olan yerleştiriliyor. Burada kişinin ne lisesinden mezun olduğu dikkate alınmaz. Eskiden meslek liselilere katsayı engeli olduğu için "meslek mi, düz mü?" diye ayrım vardı, o da kalkınca artık yerleştirme sırası baş etmen...
Son bir soru ben mesleki açık liseli olduğum için üniversitede farklı alanları da okumak istiyorum.. Mesela müzik-konservatuar bölümü yetenek sınavı ile alıyor aynı şekilde tiyatro bölümü de doğru değil mi? Ben 2 senelik yatay geçiş yapmak istemiyorum direk 4 Senelik Bilgisayar programcılığı okumak istiyorum.Peki atıyorum Ben hem tiyatro hem müzik-konservatuar bölümü hem de bilgisayar programcılığını aynı anda okuyabilir miyim? Yani alttan ders olarak.. Bunun yanında son olarak bir de televizyonculuk-spikerlik okumak istiyorum bu derslerin hepsini okuma,mezun olma hakkım var mı acaba ? Bir de alan değişimi yaparken sınav puanı hesaplamada puan kırılıyormuş bu yüzden çok fazla puanım kırılır mı atıyorum Boğaziçi gibi üniversitelere girebilmeme engel teşkil eder mi yoksa çok az bir şey mi kırılıyor ?emrahk yazdı:ÖSYM yerleştirme yaparken kişinin ne okuduğuna bakmıyor dediğimiz gibi. Hatta puanlar sisteme girilince yerleştirmeler sanırım bilgisayar programlarındaki algoritmalar sayesinde otomatik yapılıyor. İki öğrenci Boğaziçi'ni tercih ediyor, bu öğrencilerin puanlarına ve diğer önceliklerine (yaşına, ek puanı vs var mı diye) bakılıyor ve bu şekilde daha avantajlı olan yerleştiriliyor. Burada kişinin ne lisesinden mezun olduğu dikkate alınmaz. Eskiden meslek liselilere katsayı engeli olduğu için "meslek mi, düz mü?" diye ayrım vardı, o da kalkınca artık yerleştirme sırası baş etmen...
Optimized yazdı:Son bir soru ben mesleki açık liseli olduğum için üniversitede farklı alanları da okumak istiyorum.. Mesela müzik-konservatuar bölümü yetenek sınavı ile alıyor aynı şekilde tiyatro bölümü de doğru değil mi? Ben 2 senelik yatay geçiş yapmak istemiyorum direk 4 Senelik Bilgisayar programcılığı okumak istiyorum.Peki atıyorum Ben hem tiyatro hem müzik-konservatuar bölümü hem de bilgisayar programcılığını aynı anda okuyabilir miyim? Yani alttan ders olarak.. Bunun yanında son olarak bir de televizyonculuk-spikerlik okumak istiyorum bu derslerin hepsini okuma,mezun olma hakkım var mı acaba ? Bir de alan değişimi yaparken sınav puanı hesaplamada puan kırılıyormuş bu yüzden çok fazla puanım kırılır mı atıyorum Boğaziçi gibi üniversitelere girebilmeme engel teşkil eder mi yoksa çok az bir şey mi kırılıyor ?emrahk yazdı:ÖSYM yerleştirme yaparken kişinin ne okuduğuna bakmıyor dediğimiz gibi. Hatta puanlar sisteme girilince yerleştirmeler sanırım bilgisayar programlarındaki algoritmalar sayesinde otomatik yapılıyor. İki öğrenci Boğaziçi'ni tercih ediyor, bu öğrencilerin puanlarına ve diğer önceliklerine (yaşına, ek puanı vs var mı diye) bakılıyor ve bu şekilde daha avantajlı olan yerleştiriliyor. Burada kişinin ne lisesinden mezun olduğu dikkate alınmaz. Eskiden meslek liselilere katsayı engeli olduğu için "meslek mi, düz mü?" diye ayrım vardı, o da kalkınca artık yerleştirme sırası baş etmen...
Bilişim okuyorum ama Ağ İşletmenliği diye geçiyor dal.. Programcılık var mı diye sordum yeterli talep yokmuş diye açmıyorlar.. Hocalarla konuştuğumda buradakilerin kafa basmıyor demişti benim basıyor amaemrahk yazdı:
Optimized yazdı:Son bir soru ben mesleki açık liseli olduğum için üniversitede farklı alanları da okumak istiyorum.. Mesela müzik-konservatuar bölümü yetenek sınavı ile alıyor aynı şekilde tiyatro bölümü de doğru değil mi? Ben 2 senelik yatay geçiş yapmak istemiyorum direk 4 Senelik Bilgisayar programcılığı okumak istiyorum.Peki atıyorum Ben hem tiyatro hem müzik-konservatuar bölümü hem de bilgisayar programcılığını aynı anda okuyabilir miyim? Yani alttan ders olarak.. Bunun yanında son olarak bir de televizyonculuk-spikerlik okumak istiyorum bu derslerin hepsini okuma,mezun olma hakkım var mı acaba ? Bir de alan değişimi yaparken sınav puanı hesaplamada puan kırılıyormuş bu yüzden çok fazla puanım kırılır mı atıyorum Boğaziçi gibi üniversitelere girebilmeme engel teşkil eder mi yoksa çok az bir şey mi kırılıyor ?emrahk yazdı:ÖSYM yerleştirme yaparken kişinin ne okuduğuna bakmıyor dediğimiz gibi. Hatta puanlar sisteme girilince yerleştirmeler sanırım bilgisayar programlarındaki algoritmalar sayesinde otomatik yapılıyor. İki öğrenci Boğaziçi'ni tercih ediyor, bu öğrencilerin puanlarına ve diğer önceliklerine (yaşına, ek puanı vs var mı diye) bakılıyor ve bu şekilde daha avantajlı olan yerleştiriliyor. Burada kişinin ne lisesinden mezun olduğu dikkate alınmaz. Eskiden meslek liselilere katsayı engeli olduğu için "meslek mi, düz mü?" diye ayrım vardı, o da kalkınca artık yerleştirme sırası baş etmen...
Tabi ki tam örgün liselerden mezun olacak yaşta olduğun için bir kaybın yok. Senin hedef büyük, millet bir üniversite bulamazken 3 tane birden okumak istiyorsun...Şaka bir yana, Konservatuvar ve Güzel Sanatlar Fakülteleri yetenek sınavıyla alır genelde, bazı istisnalar sınavla da alabiliyorlar. İlk önce gitmek istediğin üniversitenin araştırmasını internetten yaparsan aranan şartları bulabilirsin. Hem Bilgisayar Programcılığı, hem de Konservatuvarı aynı anda okuyamazsın. YÖK'ün "4 yıllık iki program aynı anda okunamaz" diye bir yönetmeliği var. Zaten böyle bir şey için zaman bulamazsın, dersler çakışır vs.. İnsanın gücü de kalmaz buna.. Ama yaşın çok genç olduğu için ilk birini bitir, sonra diğerini de okursun, kendine güven yeter.
Meslek liselilerin alanı dışında tercih yaptıklarında puanı düşmesi geçen sene itibariyle tarihe karıştı. İstediğin bölümü puanın yettiği dahilinde katsayı uygulanmadan seçebilirsin. Ama örneğin meslekte okuduğun bölümle ilgili 4 yıllık bir fakülteye hem diploma puanından gelecek OBP, hem de ek puan avantajıyla yerleşme şansın var. Tabi dediğim gibi ek puan almak için hedefin Bilgisayar Programcılığı ise, şuan lisede de Bilişim okuman gerekiyor...