Bu iki kelimeyi hayatınızdan silin!

Herşey serbest...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Doçent
Forum Moderatörü
Mesajlar: 3303
Kayıt: 29 Nis 2011, 07:57

Bu iki kelimeyi hayatınızdan silin!

Mesaj gönderen Doçent » 18 Oca 2015, 18:16

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü de olan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gündelik hayatta sık kullanılan ve şahsi gelişimi etkileyen “keşke” ile “acaba” gibi kelimelerin yanı sıra, “Ben mükemmel olmalıyım” şeklindeki düşüncenin, ruh sıhhatini negatif etkileyen kavramlar olduğunu bildirdi.

Tarhan, bir takım kavramların farkına varmadan kişinin ruh sıhhatini negatif etkilediğini belirterek, bu kelimelerin kişinin motivasyonunu kırdığını, hayatla alakalı özgüvenini yaraladığını, kaygılarını arttırdığını, saygısını da azalttığını bildirdi.

“Bunlardan biri de gündelik hayatta en çok kullanılan ‘keşke’ kelimesidir” diyen Tarhan, şöyle devam etti:

“Kişi, geçmişte yaşadıklarıyla alakalı değiştiremeyeceği veya kontrol edemeyeceği konularda ‘keşke’ şeklinde düşünürse bugünkü psikolojik enerjisi tükenebilir. Entelektüel enerjisi azalır. Bugünkü olaylara ve vaziyetlere karşı dayanma gücü olumsuz etkilenir. Aynı şekilde gelecekle alakalı gücünün yetmediği ve kontrol edemediği sorunlarda ‘acaba böyle mi olsa, acaba şunu mu yapsam?’ şekilinde aşırı kemirgen ve takıntılı düşünceler, kişinin entelektüel enerjisini zayıflatır. Bir bakıma arabanın aküsündeki enerjiyi boşaltmış olur. Bunun üzerine o günkü isteksiz, durgunsuzluk, kararsızlık, neşesizlik ve kötümserlik gibi vaziyetler ortaya çıkar. O yüzden terapilerimizde insanın zihnindeki bu düşünceleri, zihinsel enerjileri ve kapasitelerini, bunu derinlikli kullanıp kullanamadığını araştırırız.”

“BEN MÜKEMMEL OLMALIYIM” HEDEFİ

Çağdaş dünyanın getirdiği zorluklarla ortaya çıkan “Ben mükemmel olmalıyım” istikametindeki düşünce tarzının da zarar veren olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tarhan, “Bu düşünce de aynı şekilde kişinin kendine güvenini zayıflatıyor. Yaptığı her işte sıfır hatalı olmayı istemek gibi bir psikolojiye ferdi yönlendiriyor. Bunların sebepleri de bir takım psikolojik testlerle araştırılıyor. Testlerin neticelerine göre kişinin negatif düşüncelerini atmasına çalışılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“KEŞKE” VE “ACABALARI” ÇOK KULLANANLAR BİLGİSAYAR EKRANINA “BUGÜN” YAZSIN

Tarhan, daha önceki çağlarda yaşayan bir takım feylesofların mermer levhaların üzerine “bugün” kelimesini yazdıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Zira o feylesoflar, ‘acaba ve keşke’ kelimeleri akıllarına geldiği zaman mermerin üstüne o kelimeyi yazarak, onu her gördüğünde hemen bugüne dönüyor. Sözgelimi ‘keşke’ ve ‘acabaları’ çok kullanan bir kişi, hayatında bazı takıntıları varsa bilgisayarının ekranına bugün şeklinde notlar yazsın. Böylelikle şimdiki zamana dönebilir. Kişi bugüne dönerek, zaman idareninde yapılabileceklerine ehemmiyet verirse zati psikolojisini düzeltmiş olur. Başka bir deyişle geçmişi unutamazsa dahi ‘geçmişi bugüne taşımamış’ olur. Onun için bugün odaklı düşünmek önemlidir. Bunu yaparken fertlerin gelecekle alakalı tasarılarının olması başka bir şeydir. Bu ‘acaba’ ile ‘keşke’ demekle aynı şey değildir. Gelecekle alakalı tasarınız olsun ama bugün öncelikli yaşarsanız daha mutlu olabilirsiniz”

Prof. Dr. Tarhan, bir insanın gelecekle alakalı hayal kurma sürecinin bir saati geçmemesi gerektiğini kaydederek, “Bir kişi geçmiş ve gelecekle alakalı bir saatten fazla hayal kurarsa kendine zarar veriyor demektir” diye konuştu.


Hayat seni güldürmüyorsa espriyi anlamadın demektir.

Cevapla

“Serbest Kürsü” sayfasına dön