YARDIM EDERSENİZ SEVİNİRİM

Yukarıdaki Başlıkların Dışında Kalan Her Türlü Soru ve Cevaplarınızı Bu bölümde Paylaşabilirsiniz
Cevapla
halilA
Mesajlar: 1
Kayıt: 18 Haz 2008, 19:17

YARDIM EDERSENİZ SEVİNİRİM

Mesaj gönderen halilA » 18 Haz 2008, 19:22

mrb arkadaşlar ben açık ögretim lisesine yeni kayıt oldum ve hemen hemen hiç bilgim yok şuan birinci sınıf bitti genel kültür bölümündeyim bu seneki kredim 53 ama ortak dersler ve seçmeli dersler toplamı bu yani ortak derslerin hepsini vermek zorundamıyım yoksa seçmeli derslerle krediyi tamamlayabilirmiyim? 3 yıllık sistemdeyim kaç kredi ile mezun olmam gerekiyo sanırım sınıf tekrarı yok burda:) genel kültür bölümünü sizce degiştirmelimiyim? kredi doldugunda 3 seneden önce mezun olabiliyormuyum? çok soru sordum farkındayım ama lütfen yardım edin hiç bişiy bilmiyorummmm:(



Kullanıcı avatarı
MeteHAN
Site Admin
Mesajlar: 266
Kayıt: 16 Kas 2006, 21:13

Re: YARDIM EDERSENİZ SEVİNİRİM

Mesaj gönderen MeteHAN » 19 Haz 2008, 14:57

ÖĞRETİM SİSTEMİ ve DERS SEÇİMİ



1). Öğretim Sistemi ve Ders Seçimi

a. Açık Öğretim Lisesinde ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Program; ortak, alan ve seçmeli derslerden, öğretim yılı ise birbirinden bağımsız iki dönemden oluşur. Öğrenciler, yapılan sınavlarda, başarılı oldukları derslerin kredisini kazanırlar.

b. Açık Öğretim Lisesinde 2005–2006 eğitim öğretim yılından itibaren 4 yıllık eğitim sistemine geçilmiştir.

c. İlköğretim okulu/ ortaokul mezunu olarak kayıt yaptıranlar 4 yıllık sisteme dahildir.

d. Ara sınıf öğrencisi olarak kayıt yaptıracak öğrencilerin getirmiş oldukları tasdiknamelerinde yazan eğitim sistemine göre kayıtları alınacaktır. Tasdiknamesi 3 yıllık sistemde kesilen öğrenci Açık Öğretim lisesinde 3 yıllık sisteme tabi, tasdiknamesinde 4 yıllık sistemde kesilen öğrenci ise Açık Öğretim Lisesinde 4 yıllık siteme tabi olacaktır.

e. Denklik belgesi ile kayıt yaptıracak öğrencilerin getirmiş oldukları denklik belgesinde dönemi 5 ve üzeri olan öğrenciler 3 yıllık sisteme tabi olacaktır. Denklik belgesindeki dönemi 1, 2, 3ve 4 olan öğrenciler 4 yıllık sisteme tabi olacaktır.

Tasdiknameli öğrenciler için dikkat edilecekler konular:

· 1990–1991 eğitim öğretim yılına kadar (1990–1991 eğitim öğretim yılı dahil) tasdikname alan öğrenciler SINIF SİTEMİNDE okumuştur.

· 1991–1992 ve 1994–1995 eğitim öğretim yılları arasında tasdikname alan öğrenciler KREDİLİ SİSTEMDE okumuştur.

· 1995–1996 eğitim öğretim yılından itibaren tasdikname alan öğrenciler ALAN SEÇMELİ SINIF SİSTEMİNDE okumuştur.

f. Açık Öğretim Lisesi ders programında, ortak, seçmeli ve alan dersleri bulunmaktadır. Öğrenciler, kayıtlı oldukları okul türüne göre gerekli alan mezuniyet kredisine erişmeleri gerekmektedir

g. Açık Öğretim Lisesi Genel Lise Programında; Genel Kültür, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Türkçe-Matematik ve Yabancı Dil alanları bulunmaktadır. Öğrenciler, İstedikleri takdirde, kayıt yenileme dönemlerinde alanlarını değiştirebilmektedirler.

h. Açık Öğretim Liselerine İlköğretim Okulu/ortaokul mezunu olanlar yeni kayıt yaptıran öğrenciler sadece bu dönem ders seçmeyeceklerdir. Bu öğrencilerin dersleri sistem tarafından atanacaktır.

i. Ara sınıf öğrencisi olarak Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin sınavına girecekleri derslerin nasıl belirleneceği http://www.aciklise.net adresinde duyurulacaktır. Öğrenciler yapacakları iş ve işlemleri http://www.aciklise.net adresinden takip edeceklerdir.



2). Ortak Dersler:



Ortak Dersler, Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için alınması gereken derslerdir. Bu dersler başarılamazsa tekrar alınması gerekir.

a. 3 yıllık siteme tabi olan öğrencilerde;

— Üç kez sınava girilerek başarısız olunan ortak dersten muaf olunur. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, sadece başarma zorunluluğu ortadan kalkar. Muaf olunan ortak ders, istenirse tekrar alınabilir.

b. 4 yıllık siteme tabi olan öğrencilerde;

— Üç kez sınava girilerek başarısız olunan ortak dersten muaf olunur. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, sadece başarma zorunluluğu ortadan kalkar. Muaf olunan ortak ders, istenirse tekrar alınabilir.

— Dil ve Anlatım Dersi başarılması zorunlu olan derstir. Bu dersten muaf olunmaz.





3). Seçmeli Dersler:

Seçmeli Dersler, gerekli alan ve mezuniyet kredisini tamamlamak için, ortak ve alan derslerinin yanında alınan derslerdir. Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenci o dersi istediği takdirde tekrar alabilir veya onun yerine başka seçmeli ders seçebilir.



4). Alan Dersleri:

a. 3 yıllık siteme tabi olan öğrencilerde;

Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin öğrenim gördükleri alan/daldan mezun olabilmeleri için alan derslerinden gerekli olan alan kredisini tamamlamaları gerekmektedir.

b. 4 yıllık siteme tabi olan öğrencilerde;

Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin öğrenim gördükleri alan/daldan mezun olabilmeleri için alan derslerinin tamamından sınavlara girmeleri ve mezuniyeti için gerekli alan kredilerini tamamlamaları gerekmektedir.



5). Kredi:

Dersin Kredisi, Müfredat programında belirtilen derslerin haftalık ders saati sayısı o dersin kredisidir.

a. Açık Öğretim Liselerinde ders geçme ve kredili sistem uygulanmaktadır.

b. Öğrenciler, başardıkları derslerin kredilerini kazanırlar.

c. Daha önce sınıf sisteminde öğrenim görmüş öğrencilerin başarılı oldukları derslerin haftalık ders saati sayısı, Açık Öğretim Liselerinde o dersin kredisi olarak değerlendirilir.



6). Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Alanları:

· Sosyal Bilimler Alanı

· Türkçe-Matematik Alanı

· Fen Bilimleri Alanı

· Yabancı Dil Alanı

· Genel Kültür Alanı



7). Alan Tercihinin Yapılması



a. Açık Öğretim Lisesinden mezun olduktan sonra, öğrenimini devam ettirecek olan öğrencilerin yüksek öğrenim programı tercihlerinde, orta öğretimdeki mezuniyet alanı önemli rol oynamaktadır.

b. Açık Öğretim Lisesi öğrencileri alan tercihlerini sadece kayıt yenileme döneminde internet üzerinden değiştirebilirler. Bunun dışında dilekçe ile alan değişikliği istekleri kabul edilmez.

c. Bu nedenle alan tercihlerinizi seçerken dikkatli olunuz.



8). Açık Öğretim Lisesi için Mezuniyet Şartları



· Bu öğrenciler 4 (dört) yıllık sisteme tabi olup,

1. Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,

2. Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,

3. Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması (ortak derslerden 3 kez sınava girdiği halde başarılı olunamamışsa bunun yerine seçmeli derslerden gerekli kredi miktarında ders seçilir). Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması gerekmektedir.

4. Alan kredisinin 80 veya üzerinde olması (Genel Kültür hariç),

5. Alan derslerinin tamamının sınavına girilmiş olunması,

· Bu öğrenciler 3 (üç) sisteme tabi olup

1. Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava katılmış olması,

2. Toplam dönemlerinin en az 5 olması,

3. Bu öğrencilerin, toplam kredilerin en az 144 veya üzeri, Alan kredisinin 64 veya üzerinde olması (Genel Kültür hariç)gerekir.

Cevapla

“Diğer Konular Hakkında Sorularınız” sayfasına dön