I. DÖNEM KAYIT YENİLEME İŞLEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Her Konuda Tartışabilirsiniz
Cevapla
Gimp
Acemi
Mesajlar: 46
Kayıt: 28 Kas 2008, 14:04

I. DÖNEM KAYIT YENİLEME İŞLEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Mesaj gönderen Gimp » 02 Eki 2010, 18:02

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ 2010–2011 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI
I. DÖNEM KAYIT YENİLEME İŞLEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR


2010–2011 Eğitim-Öğretim Yılı I. Döneminde Açık Öğretim Lisesinde öğrenimlerine devam etmek üzere, kayıt yenileme başvurusunda bulunacak öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri, 27 Eylül – 08 Ekim 2010 tarihleri arasında Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerinde yapılacaktır. Kayıt yenilemelere ilişkin işlemler, aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda yapılacaktır.
KİMLER KAYIT YENİLEME İŞLEMİ YAPTIRACAK?
Açık Öğretim Lisesine kayıtlı ve öğrencilik durumu aktif, donuk veya silik olan öğrencilerimiz kayıt yenileme işlemini yaptırabilirler.
KAYIT YENİLEME KATILIM BEDELİ
Katılım Bedelinin Yatırılması:
Açık Öğretim Lisesinde kayıt yenileme katılım bedeli 45 TL’dir. Bunun;
· 40.00TL.’yi Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası veya Halk Bankasının herhangi bir şubesine T.C. Kimlik numaralarını bildirerek Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü hesabına yatıracak.
· 5.00TL’yi ise kayıt yenileme işlemini yaptıracağı Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünün okul aile birliğinin vereceği banka hesap numarasına veya Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü okul aile birliğinin makbuzu karşılığında Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne teslim edecektir.
· Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu öğrencilerimizden T.C. kimlik numarası olmayanların kayıt yenileme işlemlerini yaptırabilmeleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinden yabancı uyruklular için verilen vatandaşlık numarasını almaları gerekmektedir.
· “Yabancı uyruklu olup ta vatandaşlık numarasını almak zorunda olmayanlar (Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikamet etmeyen veya ikamet zorunluluğu olmayanlar) katılım bedellerini yatırabilmek için bölgelerinde bulunan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Sorunun çözülebilmesi için Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleri de Açık öğretim Lisesi Müdürlüğü ile irtibata geçeceklerdir.
Kayıt yenileme işleminde yatırılan katılım bedeli online olarak Açık Öğretim Lisesi sistemine aktarıldığı için süresi dışında/yanlış yatırılan katılım bedelinin Banka dekontları kesinlikle kabul edilmeyecektir. (16 Ağustos – 24 Eylül 2010 tarihleri asasında kayıt yenileme ücreti yatıranların kayıt yenileme işlemleri yapılacaktır. Tekrar ücret yatırmalarına gerek yoktur.)
Kayıt yenileyecek öğrenci, kayıt yenileme katılım bedeli olarak bankaya yatırdığı paranın dekontunun bir nüshasını Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine teslim edecek, diğer nüshasını kendisi muhafaza edecektir. (Dekontlar gerektiğinde Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne ibraz edilecektir.)
Kayıt Yenileme Katılım Bedeli Alınmayacak Öğrenciler
· 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında yaralanan gazilerimizin ile bu mücadelede şehit düşenlerin eş ve çocuklarından,
· Terörle mücadele görevini yaparken yaralanan gazilerimiz ile şehit düşenlerin eş ve çocuklarından,
· İstiklal madalyası verilmiş, Vatani hizmet tertibinden şeref aylığı bağlananlar;
· Mahkeme kararıyla eğitim tedbiri verilenler,
Yukarıdaki şatlardan birini taşıyan öğrencilerimiz durumlarını belgelendirmek şartıyla kayıt yenileme katılım bedelinden muaf olacaklardır. (şehit ve gazilerimizin eş ve çocuklarından evlenenler katılım bedeli muafiyetinden yararlanamaz.)
Daha önceki dönemlerde söz konusu belgelerle ücret muafiyetinden yararlanarak sistem üzerinde ücret muafiyeti görünen öğrencilerin aynı belgeleri tekrar getirmelerine gerek yoktur.
DİKKAT:
Katılım bedeli muafiyeti butonların yanında “ıslah evi ve ceza evi “ seçenekleri de vardır. Bu seçenekler sadece Açık Öğretim Lisesini istatistikî olarak bilgilendirmek için konulmuştur. İşaretlenmiş olması öğrenciye katılım bedeli muafiyeti sağlamaz.
III. KAYIT YENİLEME İŞ VE İŞLEMLERİ
Kayıt yenileme işlemi iki bölümden oluşmaktadır.
Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce yapılacak iş ve işlemler
Öğrencinin yapacağı iş ve işlemler.
1-HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNCE YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER.
a) Kayıt yenileme işlemini yapacak Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, kayıt yenileme işlemine başlamadan önce öğrencinin kayıt yenileme katılım bedelini yatırdığını gösteren banka dekontunu kontrol edecek ve dekontun bir nüshasını öğrenciden alarak gerektiğinde Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne ibraz etmek üzere muhafaza edecektir.
b) Kayıt yenileme iş ve işlemleriyle ilgili olarak Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleri Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne sadece katılım bedeli muafiyeti yaptığı öğrencilerin listesini ve bu listenin ekinde öğrencinin katılım bedelinden muaf olmak için sunmuş olduğu yeni belgeleri göndereceklerdir.
c) Katılım bedeli muafiyeti yapılmış, listede ismi var ancak listenin ekinde veya dosyasında muaf olmak için belgesi olmayanların kayıt yenilemeleri Açık Öğretim Lisesi tarafından iptal edilecektir.
d) Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu öğrencilerimizden sistemde T.C. kimlik numarası olmayanların kayıt yenileme işlemlerini yaptırabilmeleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinden yabancı uyruklular için verilen vatandaşlık numarasını almaları gerekmektedir. Sistemde T.C. numarası olmayan öğrencilerin T.C numaraları ‘Kayıt yenileme işlemleri Bilgi Girişi’ ekranından sisteme kaydı yapılacaktır.
e) Yabancı uyruklu olup ta vatandaşlık numarasını almak zorunda olmayanlar (Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikamet etmeyen veya ikamet zorunluluğu olmayanlar) katılım bedellerini yatırabilmek için Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Sorunun çözülebilmesi için Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleri de Açık öğretim Lisesi Müdürlüğü ile irtibata geçeceklerdir.
f) Kayıt yenileme işlemi yapan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü yetkilisi kayıt yenileme esnasında öğrencinin “kimlik sorgulaması” butonundan kimlik sorgulama işlemini yaparak bilgilerini güncelleyecektir. Daha sonra dilekçeyle kimlik bilgileri değişikliği isteğinde bulunan öğrencilerin bilgi değişikliği Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğünce yapılmayacaktır.
2-ÖĞRENCİNİN YAPACAĞI İŞ VE İŞLEMLER
Kayıt yenileme yapan öğrencilerimiz http://www.aol.meb.gov.tr adreslerinde yer alan ÖĞRENCİ GİRİŞİ butonuna tıklayarak, öğrenci numarası ve öğrenci şifresi ile sisteme gireceklerdir.
Ders seçme işlemine geçmeden önce genel ders durumunuzu ve kredi bilgilerinizi Öğrenci Genel Bilgiler menüsü altından kontrol etmeniz faydanıza olacaktır.
Alan değiştirmek isteyen Açık Öğretim Lisesi öğrencilerimiz sınava yaklaşık 40 gün kalıncaya kadar Bilgi Düzenleme menüsü altındaki Alan Bölüm Değiştirme ekranından alanlarını değiştirebilirler. Alan değiştiren öğrencilerimizin daha önceden seçmiş olduğu dersleri silindiğinden dolayı mutlaka yeniden ders seçmeleri gerekmektedir.
Alan değişikliği yapan öğrencilerimiz, ders seçme işlemini alan değişikliği yapıldıktan sonra yapmalıdırlar.
Ders Seçme İşlemini sınav tarihine yaklaşık 40 gün kalıncaya kadar yapabilirsiniz. Ders Seçme İşlemini Kayıt Yenileme İşlemleri altındaki Ders Seçme İşlemi butonuna basarak; açılan ekranda derslerin yanındaki mavi butonlara tıklayarak yapmanız gerekmektedir.
Adres Bilgilerinizi güncellemek ve/veya değiştirmek için Bilgi Düzenleme menüsü altındaki Adres Bilgileri bölümünden, Sınav Giriş Yerinizi değiştirmek için yine Bilgi Düzenleme menüsü altındaki Sınav Bölgesi İrtibat Merkezi bölümünden sınava girmek istediğiniz Sınav Bölgenizi, sınava yaklaşık 40 gün kalıncaya kadar değiştirebilirsiniz. Yanlış bir ilde sınava girmek istemiyorsanız, sınav ilinizi seçtikten sonra çıktı almadan tekrar kontrol etmeyi unutmayın.
Kayıt yenileme işlemini tamamlayan öğrencilerimiz istenildiğinde dekontlarının bir nüshasını Açık Öğretim Liselerine ibraz etmek zorundadır. Bu nedenle kayıt yenileme ücreti yatırdığına dair dekontlarınızı saklayınız.
Sınavda mağdur duruma düşmemek için mutlaka kayıt yenileme işlemini tamamladıktan sonra sisteme girerek ders seçme işlemini yapmanız gerektiğini unutmayınız.
İhtiyacınız olan her türlü bilgiyi http://www.aol.meb.gov.tr sitesinden, 0312 444 83 83 numaralı çağrı merkezinden veya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz.
Öğrencilere sınav giriş yeri ve sınav sonuç bilgileri posta ile gönderilmeyecektir. Öğrencilerimiz sınav giriş yeri bilgileri için sisteme giriş yaparak Öğrenci Genel Bilgiler menüsü içerisinde bulunan Sınav Giriş Bilgileri ekranından sınav giriş yeri bilgilerinin çıktısını alıp bu belge ve nüfus cüzdanı veya geçerli kimlik belgesiyle sınava girebilirler. Öğrencilerimiz sınav giriş yeri bilgilerini sınav tarihinden yaklaşık 2 hafta öncesinde sistemden alabilirler.
DİKKAT: Alan değiştirdiğinizde yeni alnınızdan mezun olabilmeniz için gerekli krediyi sağlamış olsanız bile mezun olabilmeniz için en az bir kez alan değişikliğinden sonra sınava girmeniz gerekmektedir. Unutmayınız.


Ders Seçme İşlemiyle İlgili Tavsiyeler:
1. Ders Seçme işlemine geçmeden önce mezuniyet şartlarını mutlaka okuyunuz.
2. Genel Ders durumunuzu (başardığınız, muaf olduğunuz dersleri) kontrol ediniz.
3. Kategori bölümünde “Ortak” ve “Alan” yazan dersler sizin öncelikle seçmeniz gereken derslerdir. Öğrenim döneminize uygun olarak Ortak ve Alan derslerini bitirdikten sonra “Seçmeli” derslerden ders seçmelisiniz.
4. Seçilmiş olan alana ait alan derslerinin hepsinden (Genel Kültür hariç) en az bir defa sınava girmek zorunlu olduğundan alan dersleri özellikle seçilmelidir.
5. Alanı “Genel Kültür” olan öğrencilerimiz öğrenim dönemlerine uygun olarak öncelikle “Ortak” dersleri geriye kalan kredilerini tamamlamak için “Seçmeli” dersleri seçmelidirler.
6. Açık Öğretim Lisesi öğrencileri muaf oldukları dersleri tekrar seçebilirler. Seçilen dersten başarısız olunursa dersin muafiyeti devam eder.
7. Kayıt yenilediğinde dönemi 1, 2, 3, ve 4 olan öğrencilerimiz (alansız olanlar) öncelikle ortak derslerini seçmelidir.
8. Seçmek istediğiniz dersi, o dersin sol tarafında yer alan “mavi” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Eğer seçtiğiniz dersi silmek istiyorsanız o dersin solunda yer alan “kırmızı” butonuna tıklamanız gerekecektir.
Kayıt yenileme işleminizi tamamladıktan sonra sistem üzerinden bir daha kontrol etmeniz yaranınıza olacaktır.

Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Alanları:
Açık Öğretim Lisesine halen kayıtlı olup kayıt yenilediğinde dönemi 5 ve üzerinde olanlar için mezuniyet alanları ve şartları:
Sosyal Bilimler Alanı
Türkçe-Matematik Alanı
Fen Bilimleri Alanı
Yabancı Dil Alanı
Genel Kültür Alanı
Mezuniyet Şartları:
Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,
Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması (ortak derslerden 3 kez sınava girdiği halde başarılı olunamamışsa bunun yerine seçmeli derslerden gerekli kredi miktarında ders seçilir). Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması gerekmektedir.
Alan kredisinin 80 veya üzerinde olması (Genel Kültür hariç),
Alan derslerinin tamamından en az bir defa sınava girilmiş olunması,
Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava katılmış olması,
Genel Kültür alanındaki öğrencilerin ortak derslerden 80 veya üzerinde kredi almaları,
Açık Öğretim Lisesine halen kayıtlı olup kayıt yenilediklerinde dönemi 1, 2, 3 ve 4 olanlar için mezuniyet alanları ve şartları:
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 20/07/2010 tarih ve 76 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Orta öğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesine göre tüm orta öğretim kurumlarında olduğu gibi Açık Öğretim Lisesinde de 2010–2011 eğitim öğretim yılından itibaren alan dersleri kademeli olarak kaldırılmıştır. Bundan dolayı Açık Öğretim Lisesine halen kayıtlı olup kayıt yenilediğinde 1, 2, 3, ve 4. dönem öğrencisi olanlar alan seçmeyeceklerdir.
Not: Sistem üzerinde alansız Açık Öğretim Lisesi Genel Lise Programı dersleri tanımlanıncaya değin yukarıdaki şartları taşıyan öğrenciler kayıt yenileme işlemlerinde alan seçeceklerdir. Sistem üzerindeki tanımlama işlemi tamamlandıktan sonra söz konusu öğrencilerin seçmiş oldukları alanlar Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü tarafından sistem üzerinden silinecektir.
Mezuniyet Şartları:
Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,
Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması (ortak derslerden 3 kez sınava girdiği halde başarılı olunamamışsa, seçmeli derslerden gerekli kredi miktarında ders alınabilir.) Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması gerekmektedir.
Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava katılmış olmak,

Yukarıda ki mezuniyet şartlarının tamamını yerine getiren öğrencilerimiz Açık Öğretim Lisesinden mezun olma hakkını kazanırlar.


Kaynak : AOL



Kullanıcı avatarı
intrepid25
Doçent
Mesajlar: 1003
Kayıt: 21 Oca 2009, 14:35

Re: I. DÖNEM KAYIT YENİLEME İŞLEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Mesaj gönderen intrepid25 » 02 Eki 2010, 18:55

7. Kayıt yenilediğinde dönemi 1, 2, 3, ve 4 olan öğrencilerimiz (alansız olanlar) öncelikle ortak derslerini seçmelidir.

Demekki yeni sistem 4 ve yukarısını etkilemeyecek gibi görünüyor :D

NewAqePrince
Uzman
Mesajlar: 150
Kayıt: 13 Oca 2009, 23:58

Re: I. DÖNEM KAYIT YENİLEME İŞLEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Mesaj gönderen NewAqePrince » 02 Eki 2010, 22:29

INşallah donemı 4 uzerı olanları etkılemez... Geometriyi acımadan dayadılar ortak derslere.. Sütten ağzı yanan yoğurdu ufleyerek yıyor:(

Cevapla

“Tartışma Bölümü” sayfasına dön