forumla alakalı değil ama duyulması gereken bir çığlık

Her Konuda Tartışabilirsiniz
Cevapla
hala_bir_umut_var
Mesajlar: 1
Kayıt: 13 Oca 2011, 07:13

forumla alakalı değil ama duyulması gereken bir çığlık

Mesaj gönderen hala_bir_umut_var » 13 Oca 2011, 07:15

ŞEFKAT-DER
tam adı "evsizlere güçsüzlere açlara cinsel kurbanlara şiddet mağdurlarına şefkat kapısı yoksullukla mücadele ve ötekilere de insan hakları derneği" olan dernektir.

http://www.sefkatder.org/ adresinde yayın yapan bir internet sayf...ası vardır.

internet sayfalarının acemiliğine, eğer bu derneği ve başkanı hayrettin bulan'ı basından takip ediyorsanız başkanının o heyecanlı tavırlarına aldırmayın lütfen. bu dernek gerçekten de bu uzun ismine ve amacına uygun olarak faaliyet gösteren bir dernektir ve o heyecanlı başkanı da her gün karşılaştığı o insan dramlarının ağırlığına dayanabilecek, dahası tüm imkansızlıklar içinde onlar için bir şeyler yapabilecek nadir insandan biridir.

zamanında konya'da faaliyetine başlayan bu dernek gelen istek üzerine 2005 yılında istanbul'da da bir şube (sığınma evi) açmış ve daha sonra merkezini de istanbul'a taşımış.

şu an hem konya'da, hem de istanbul'da kadın ve erkek sığınma evleri mevcut. buralara devlete ait kurumlarda ( shçek, huzurevleri vb.) yer bulamamış veya buralara kabul edilmeyen sokakta kalmış, kimsesiz, şiddet mağduru, cinsel istismara uğramış, fuhuşa zorlanmış, ailesi tarafından terk edilmiş, hayati tehlikesi bulunan, kısacası başka gidecek bir yeri olmayan herkese kapılarını açıyorlar.

sokakta yürürken karşımıza çıkan ama görmediğimiz, kimse yardım etmezse belki bir zaman sonra gazetede 3. sayfa haberi olarak rastlayacağımız insan dramlarına onlar sahip çıkmaya çalışıyorlar.

ve bunu da arkalarında herhangi bir siyasi grup, bir cemaat, bir şirket, belediye vb. destek olmadan, tamamen dernek yöneticilerinin özverisi, çalışan az sayıdaki gönüllü ve yardımseverlerin desteğiyle yapıyorlar.

konya'yı gezenler belki fark etmiştir. büyük bir şehir olmasına rağmen bu şehirde gece vakti kuytu köşelere sinmiş sokakta yatan insanlar göremezsiniz. bunun tek sebebi işte bu dernektir. çünkü bu şekildeki kişileri alır, yardımcı olmaya çalışır. (eğer yeterince güçlü olsaydı bu durum istanbul'da da aynı olurdu.)

konya polisi de kolayını bulmuştur işin. şehir içinde sokakta kalan bir evsiz, veya akli dengesi yerinde olmayan, kendini idare edemeyecek durumda birini bulduğunda başka devlet kurumlarına müracat etmeden hemen bu derneğe ait sığınma evine getirir. dernektekiler hergün bu şekilde gelen kişilerin varsa aileleriyle irtibat kurmaya çalışır. eğer irtibat kuramazlarsa kendi sığınma evleri zaten kapasitesinin çok üzerinde dolu olduğundan bu kişiyi devlete ait hastane, huzurevi vb. tesislere yerleştirmeye çalışır. eğer bu da olmazsa gelen evsiz ve muhtaç kişi sığınma evine yerleştirilir. ne olursa olsun kimse geri çevrilmez.

gerek istanbul, gerekse konya'da sığınma evleri kadın ve erkek sığınma evleri olarak ayrı ayrı düzenlenmiştir. her ikisinde de farklı farklı insan dramları kendine yer bulur. evsizler, kendini idare edemeyecek şekilde hastalar, türkiye'ye mülteci olarak gelenler, cinsel istismara uğrayanlar, fuhuş mafyasının elinde hayatları elinden alınmış kadınlar, töre cinayetinden kaçanlar, aileleri tarafından terk edilip sokağa bırakılanlar vs.

ve tüm bunları da gerçekten arkasında hiçbir siyasi yapı, belediye, cemaat vb. kurum desteği olmadan yapıyor. olmasını istemediğinden değil; herkesin desteğine açık. ama türkiye'de her kesimin kendine ait bir kuruluşu var neredeyse. eğer siz bu kesimlerden birine bir şekilde bağlanmamışsanız malesef destek bulmanız çok zor.

derneğin tek geliri hayırseverlerden gelen gelir. en büyük gideri ise malesef kira, elektrik ve su gideri. dernek başkanı hayrettin bulan'ın ifadesine göre vatandaş bir şekilde derneğe erzak yardımı yapıyor. ama kimse bu derneğin elektrik, kira ve su gibi giderlerinin de olacağını düşünmek istemiyor. malesef para yardımı çok az.

bunun haricinde çalışanlara para verilmiyor. az sayıdaki bütün çalışanlar gönüllü. ayrıca sığınma evlerinde kalanlar içinde sorumluluk alabilecek durumda olanlar burada kaldıkları müddetçe evlerinin idaresi ile ilgili çeşitli görevleri yapıyorlar. ayrıca evlerde temizlik, yemek, yapımı, hastaların bakımı gibi işler de sığınma evi sakinleri tarafından işbölümü halinde yapılıyor.

ve malesef bu derneğin internet sayfasının başında bir süredir şöyle bir ibare var, arada sırada sayfalarına girdiğim zaman gözüme çarpan:

"şefkat-der in çalışmalarını yürütebilmesi için çok acil maddi desteğe ve gönüllülere ihtiyacı var."

ve durumun gerçekten vahim olduğunu gösteren başka bir haber:

http://www.stargazete.com/...bagis-yapildi-127139.htm

http://www.memleket.com.tr/...2650&uniq_id=1222562293

malesef dernek son günlerde iyice zora düşmüş. elektrik ve su borcunu dahi ödeyemez duruma gelmiş. bunun için valilikten izin alarak başlattıkları yardım kampanyası hesabına ise 6 ayda sadece 100 ytl yatırılmış.

dediğim gibi bu dernek hiçbir kurum, siyasi grup, cemaat tarafından desteklenmeden bu faaliyetlerini sürdürüyor. daha doğrusu sürdürmeye, muhtaçlara, kimsesizlere, sokağa atılmış, barınacak bir yere ihtiyacı olanlara, kendi ailesinin bile terk ettiği insanlara sığınacakları bir çatı olmaya çalışıyor.

eğer imkanı olanlardan yardım etmek isteyen olursa derneğe ait hesap numaraları http://www.sefkatder.org/ adresinde mevcut.

sokaktaki dilenciye para vermek çözüm değil. yardım yaparak bu sayede gerçekten muhtaçların, kimsesizlerin, şiddete uğramışların, cinsel istismar mağdurlarının hayatlarına olumlu bir yönde dokunabileceğiniz bir dernek bu.

not: derneğin internet sayfasında yine şöyle bir ibare var: "şefkat-der'i biraz daha tanımak için lütfen www.google.com.tr den "şefkat-der" yazarak haber taraması yapınız."

gerçekten de yardım yapmayı düşünenler bu sayede biraz daha fazla bilgi edinebilirler.



Cevapla

“Tartışma Bölümü” sayfasına dön