MAÖL Hakkında Genel Bilgiler

Yukarıdaki Başlıkların Dışında Kalan Her Türlü Soru ve Cevaplarınızı Bu bölümde Paylaşabilirsiniz
Cevapla
emrahk
Onursal Üye
Mesajlar: 4871
Kayıt: 26 May 2009, 12:26
Konum: İstanbul

MAÖL Hakkında Genel Bilgiler

Mesaj gönderen emrahk » 24 Eyl 2011, 15:48

Açık Öğretim Lisesi hakkında merak edilenleri yazmışken, benim de mezun olduğum Mesleki Açık Öğretim Lisesi'ni es geçmem ayıp olurdu.

Mesleki Açık Öğretim Lisesi'de tıpkı AÖL gibi 4 yıllık eğitim sistemine tabidir. Dolayısıyla eğitimde modüler sisteme geçilen 2005 yılından önce 3 yıl okuyan öğrenciler, sistemdeğişikliği nedeniyle 4 yıllık olarak okuyorlar. Ve çoğu önceden lise 2 veya 3'ten de ayrılsalar, yeni sistemde lise 1'den başlıyorlar.

MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ MEZUNİYET ŞARTLARI

Mesleki Açık Öğretim Lisesi'nden mezun olmak için;

Toplam kredinin: 240 veya daha fazla,
Ortak kredinin: 120 veya fazlası
Alan (yüz yüze eğitim) kredisinin: 120 olması gerekir.

YÜZ YÜZE EĞİTİM NEDİR?

Mesleki Açık Öğretim Lisesi'nde AÖL'den farklı olarak, yüzyüze eğitim denen ve örgün okularda bizzat öğretmenlerden meslek derslerini almak gerekir. Kültür (yani ortak) dersleri içinse tıpkı AÖL'de olduğu gibi yılda 3 kez sınava girilir.

Yüzyüze eğitim MAÖL'ün alan kredisini tamamlamak için gereklidir. Örneğin bir öğrenci sadece dışardan sınavlara girip, meslek derslerini almazsa mezun olamaz. Meslek derserli okuldan okuladeğişmekle birlikte, genelde haftasonları Cumartesi ve Pazar alınır. Bazı okullar, gece veya yaz tatilinde ders verebiliyor.

İlkokul diplomasıyla ilk defa MAÖL'e kaydolan bir öğrenci, yüzyüze eğitimini yazıldığı seneden bir sonraki yıl alırken, liselerin herhangi bir sınıfından tasdikname ile ayrılanlar eğitime yazıldıkları yıl başlarlar. Lise 1'ler alansız olarak tüm liselerde ortakokutulduğu için eğitim lise 2'den yani 10. sınıftan başlar. Yüzyüze eğitim ders saatleri şöyledir;

10. sınıf: İlk dönem: 9 İkinci dönem: 9 ders
11. sınıf: İlk dönem 14 (veya 16 ders) İkinci dönem: 14 (veya 16) ders
12. sınıf Haftanın 3 günü staj = 24 saat eder. + okulda yine ders görerek alınan dönem başı 4 veya 6 ders.

Bu derslerin hepsinden istisnasız geçmek mezuniyet için şart. Bu yüzden okula devam zorunluluğu olduğunu ve devamsızlık uygulamasının tıpkı örgün okullarla aynı olduğunu unutmayın. Bir dersin yıl boyu toplamının 5'e bölünmüş hali devamsızlık yapma hakkını çıkartır.

Yüzyüze eğitim için fedakarlık yapmak gerekliliğini de söylemeden edemem. Örneğin okula binbir umutlarla başlayıp, iş veya özel nedenlerle eğitimini yarıda bırakan birçok arkadaşım var. Bu yüzden özel sektörde çalışma günü olan Cumartesi günü okula gidilmesi gerektiğini ve bunun işverenlerin hiç hoşuna gitmediğini unutmayın.

STAJ NASIL YAPILIR?

Meslek lisesi öğrencilerinin yapması gereken stajı MAÖL öğrencileri de yapmak zorundadır. Son sınıf yani 12. sınıfta yapılan staj genelde haftanın 3 günü, tolam 24 saattir. Bazı okulların stajı yazın yaptırdığına da şahit oldum. Ve staj yapan öğrenciler her ay devamsızlık çizelgesini bölüm şefine teslim ederler. Dönem sonu ise işletme sahibi öğrenciye not verir ve okulda da ''dönem sonu beceri sınavı'' yapılır. Tabi staj defteri de verilen öğrenci, stajda yaptıklarını bu deftere bir bir yazmak zorundadır. Ve staj defterine de not verilir. Tüm bunların ortalaması ise ''İşletmelerde Beceri Eğitimi'' asıl adlı ders olan staj dersinin notunu belirler. Ve bu dersi geçen öğrenci dönem başı 24 kredi alır.

DERSLER ve DERS SEÇİMİ

MAÖL'de de AÖL'de olduğu gibi ''ortak'' ve ''alan'' dersleri bulunur. Yalnız bir fark olarak alan kredisi olan 130 kredinin okuldan yüzyüze eğitimle alınması gerekliliği. 110 kredi olan ortak kredi ise dışardan sınavlarla alınabilir. Yılda 3 kere sınavagirilir ve bunlar sırasıyla, Ocak, Mayıs ve Temmuz sınavlarıdır.

Bir farkta MAÖL'de dönembaşı alınabilecek kredi miktarıdır. AÖL'de dönem başı 30 kredilik ders seçilebilirkeni, Mesleki Açık Öğretim Lisesi'nde;

Ocak ve Mayıs sınavı için: 20'şer, Temmuz sınavı için ise 40 kredilik ders seçimi yapılabilir. (Tabi Temmuz sınavına girmek için 18 ve üstü yaşında olak gereklidir)

Ders seçiminde ise öğrenci girişinde bulunan ''zorunlu dersler'' sekmesinde yazılı olan ve yanında ''ortak'' yazan derslerin sınavına girilmesi gereklidir. Ders seçim ekranında bulunan ve yanında ''seçmeli'' yazan dersleri ise, ''zorunlu dersler'' kısmında, ''öğrencinin zorunlu dersi bulunmamaktadır'' yazısını görünce seçmelisiniz. Aksi halde zorunlu dersi bulunan bir öğrencinin kat'iyen 20 kredilik ders seçim hakkının ''hepsini'' ''ortak'' derslerden seçip, sınavına girmelidir. Aksi halde kolay olan seçmeli derslerden alınan 500 kredi bile mezun olmanızı sağlamayacaktır.

SNAVLARIN UYGULANMASI

Sınavlar MAÖL iş takviminde yazan tarihlerde, haftasonları Cumartesi ve Pazar günleri 4 oturumda yapılır. Cumartesi sabah 10:00 ve 14:00 saatlerinde, Pazar'da aynı şekilde yapılan sınavların süresi ise 2.5 saattir. Tek oturumda sistem en fazla 6 dersten sınava girmenize izin verecektir.

Her ders için 20 soru soruluyor ve 100 üzerinden değerlendirildiği için soru başı 5 puan ediyor. Ve bir dersi geçmek için 20 sorudan 9'unu doğru çözüp, 45 almak yeterli. Örneğin Matematik 1 dersinin kredisi 4'tür ve öğrenci bu dersin sınavında 45'te alsa, tüm soruları doğru yapıp 100'de alsa alacağı kredi 4'tür. Tabi ne kadar yüksek puan o kadar iyi bir diploma puanı edeceği için, üniversite düşünenler, 45 alarak geçmekten ziyade yüksek notla geçmeyi hedeflemelidir.

ASKERLİK TECİLİ

Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencileri, AÖL öğrencilerinin aksine yüzyüze eğitim aldıkları için askerliklerini tecil ettirebilirler. Askerlik çağı gelen öğrenci yüzyüze eğitim aldığı okuldan alacağı ''yüzyüze eğitim aldığına dair belge''yi, Halk Eğitim Merkezi'ne götürür ve Halk Eğitim tecil belgesini hazırlar. Sonra bunu öğrenci ya elle, ya da uzaksa postayla kütüğünün bağlı olduğu askerlik şubesine gönderir. Askerlik tecili en fazla 6 yıl yapılır ve ''toplam dönemi 12'yi aşanbir öğreninin askerlik tecil hakkı sona erer''

MAÖL MEZUNLARI DA SEINAVSIZ GEÇİŞLE MYO'LARA YERLEŞEBİLİR Mİ?

Evet bu hak bu seneye kadar MAÖL öğrencilerine de vardı. Ancak söylentiler bu hakkın meslek lisesi mezunlarına kaldıracağı yönünde. Tabi resmi bir açıklama yok. Ama ben şahsen önümüzdeki birkaç yıl bu hakkın kalkacağı görüşünde değilim.

MEZUN OLANLAR ÖRGÜN LİSE MEZUNLARIYLA AYNI HAKLARA SAHİP OLACAK MI?

Mesleki Açık Öğretim Lisesi, diğer tüm ortaöğretim kurumları ile aynı statüdedir ve mezunları aynı haklara sahiptir. Mezun olanlardan, üniversiteye gitmek isteyenler ÖSYS sınavlarına girebilir, yaşı 20'yi geçmeyen erkekler diplomalarıyla 3 sene askerliği tecil etme hakları vardır.

MEZUN OLMADAN ÜNİVERSİTE SINAVLARINA GİRİLEBİLİR Mİ?

ÖSYM'nin düzenlediği üniversite sınavlarına son sınıfta giren örgün lise öğrencileri gibi, MAÖL öğrencileri de, başvurmak istedikleri senenin ilk dönemi itibariyle (yani Ocak sınavına girmeden) Dönemi 6 veya üzeri, yüzyüze eğitimde 12. sınıfta okuyor olup, stajına devam ediyorsa ve sınavlar sonucu ''ortak'' ders kredilerini tamamlayabilecekse sınavlara katılabilir. Yalnız bir üniversiteye yerleşip diploma alamayan öğrencinin sorumluluğu kendine ait oluyor.

MAÖL'DEN AÖL'E, ve AÖL'DEN MAÖL'E GEÇİŞİ KİMLER YAPABİLİR?

Mesleki Açık Öğretim Lisesi'nden, Açık Öğretim Lisesi'ne geçişlerde geçen yıla kadar ''3. dönemi geçmemiş olmak'' şartı varken, Haziran 2011'deçıkarılan yeni bir yönetmelikle bu şart kaldırılmıştır. Artık isteyen öğrenci dönem durumuna bakılmaksızın geçiş yapabilir. Aynı şekilde zaten önceden de var olduğu gibi, AÖL'den, Mesleki Açık Öğretim'e geçişte de dönem engeli yoktur.

Ancak MAÖL'den AÖL'e geçen bir öğrencinin yüzyüze eğimle aldığı krediler ''sıfırlanır'' ve Açık Öğretim Lisesi'ne 0 alan kredisi ile başlar. Aynı şekilde tersi geçişlerde, yani AÖL'den MAÖL'e geçen bir öğrencinin alan kredisi de sıfırlanır. Ancak öğrencinin iki geçiştede önceki okulda kazandığı ''ortak'' krediler aynı kalır ve eksilme olmaz.


..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."


Mustafa Kemal Atatürk

Cevapla

“Diğer Konular Hakkında Sorularınız” sayfasına dön