Soru yeni egitim sistemi

Her Konuda Tartışabilirsiniz
Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye

Re: Soru yeni egitim sistemi

Mesaj gönderen kripton » 28 Şub 2012, 12:14

emrahk yazdı:Benim imam hatipler ile ilgili bir takıntım yok. Ama 10 yaşında bir çocuğu bu okullara gönderirlerse, kimse kusura bakmasın geleceğimden endişelenirim. Burada dinle ilgili bir yorum yapmıyorum, kimse başka yöne çekmesin. Ama laik bir ülkeyiz ve yöneticilerimizin amacı ortada. Siyaset forumu değil burası ve üyesi olduğum çeşitli forumlarda konuşsak sonuna kadar tartışırım ama burası yeri değil.

Anaokulu çok farklı bir kavram ve her çocuğa en geç 5 yaşında, ücretsiz anaokulları okutulmalı, ki o yaşta İngilizce öğretilirse, çabucak öğnenir çocuklar...
Ben biraz farklı düşünüyorum bu konuda tamamen siyaset dışı bir yorum yapmaya çalışacağım. Zaten şu an mevcut olan siyasi partilerin hiçbirini desteklemiyorum.

Yurt dışında öğrencileri erken yaşta meslek eğitimine yönlendirdiklerini ve bunun faydalı olduğunu bu konuları bilen birinden dinlemiştim. Kesintisiz eğitimi, yüzlerce ülke içinde uygulayan 19- 20 ülkeden biri Türkiye maalesefki.

Ben dünya görüşü ne olursa olsun (sağcı solcu vs..) demokrasinin hayatın her alanında olmasından yanayım. Yani eğer bu sistem ülkemiz için iyi olacaksa bunu kimin getirdiğine takılmam. 8 yıllık kesintisiz eğitimin ne belalar açtığını gördük yıllarca. Hem eğitime hem ekonomiye büyük darbeler vurdu. Evet şu an farklı bir uygulamaya geçilecek ve her değişim gibi bizleri tedirgin ediyor ama bence asıl eleştirilmesi gereken nokta 13-14 yıl önce eğitime vurulan büyük darbedir. Bu düzeltilmeli bir şekilde. Ha bu sistemin hataları olursa onu da eleştiririm.

Evet emrahk laik bir ülkedeyiz ve herkes çocuğunu istediği yere göndermeli. İsteyen imam hatibe isteyen başka okullara. Buna aile karar verecektir elbette. Devlet dini de dinsizliği de dayatamaz. Seçimi halka bırakır.

Ben 5. sınıfı bitirdiğim zaman ( o zaman 8 yıllık eğitim daha çıkmamıştı ) hem ailemin isteği üzerine hem de kendi isteğim üzerine imam hatip e gittim. Ama o zaman imam hatibi istemesem istemezdim o bilinç vardı yani. Ama kardeşim 5. sınıfı bitirdiğinde anadolu lisesine gitti. Aradan yıllar geçti ve kararımızdan ikimizde pişman değiliz.

Neden küçük yaşta bir kısım insanların imam hatip e gitmesinden endişe duyuyorsun anlamadım kardeş. Ben o ortamı bizzat yaşadım. Diğer okullarda okutulan fen, matematik, türkçe, ingilizce, beden, müzik vs... tüm dersleri öğrendik. Bunlara ilave olarak ikinci yabancı dil olarak arapça ve Kur'an eğitimi aldık. İsteyen insanların din eğitimi alması nasıl bir zarar verecek topluma? Ben şu an ülkemi seviyorum, ülkemin insanlarını seviyorum, dinimi seviyorum. Cumhuriyet ve demokrasinin tam manası ile yaşanacağı günlerin gelmesini umut ediyorum. Bu hissettiklerimi eminim hepimiz hissediyoruz. O zaman neden birbirimizden endişe edelim ki. Bize orada bölücülük, darbe, ülke yıkma teknikleri öğretmediler kardeş. Herkes gibi eğitimimizi aldık. Ha her okul gibi imam hatip lerin de yanlışı vardır. Bunları tartışır ve düzelmesi için gayret ederiz o başka.

Eğer bir eğitim yanlış ise bunun tümden yasaklanması gerekir. Yani islamiyeti öğrenmek kişiye topluma zararlı ise sadece küçüklere değil büyüklere de verilmemesi gereli. Ama eğer vatan millet için fert ve toplum için faydalı ise bu eğitimin küçük yaşlarda verilmesinde hiç bir sakınca yoktur.

Ben hem yabancı dil eğitiminin yoğun bir şekilde küçük yaşlarda öğretilmesini savunuyorum. Hem de isteyen, talep edenlere kesinlikle fen ilimleri ile birlikte din eğitiminin de verilmesini savunuyorum.

Her çocuk ayrı bir bireydir fakat o çocuk üzerinde devletten çok aile nin hakkı vardır. Elbette ailenin de yönlendirmesi olacak. Her aile kendi değerleri doğrultusunda bir eğitimi devletten talep etme hakkına sahiptir.

Bu kız çocuklarının eve kapatılması meselesi ise bana çok saçma geldi. Eğitim sisteminin düzelmesini istemeyenlerin topluma yaydığı bir sanal korkudur bu. Çağdaş ve ileri bir toplum olmamamız için yıllardır yapılmadık sanal korku kalmadı. Toplumda bunlara inanıp gerçek sandı maalesef.

Resim

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 28 Şub 2012, 14:05

Ben siyasete girmesin diye imam hatipleri kastettim. Yani imam hatip konuşulan bir ortamda, illa ki işin içine din de dolayısıyla siyasette giriyor. Aksi halde imam hatip dışında yeni sistemle ilgili tüm düşüncelerinizi yazabilirsiniz tabi ki.

Kripton, şu an ki iktidarı biliyoruz hepimz, amaçları da ortada. 10 yaşındaki bir çocuğun kendi iradesiyle imam hatip veya meslek lisesi veya düz lisesi seçimi yapmasını ülkemiz çocukları göz önüne alınırsa pek samimi bulmuyorum. Amaç yeni nesli kendi istekleri doğrultusunda yetiştirmek, burası aşikar. Yurtdışında çocuklar 10 yaşında, inanın ülkemizdeki 20 yaşındaki bir gençten daha olgun düşünecek kadar donanımlı olurlar. Doğal olarak, onlara erken yaşta becerilerine yönelik meslek seçimlerini erken yaşta kazandırmayı ve seçim yaptırmayı normal bulurum. Ama ülkemiz her ne kadar "gelişmekte olan" bir ülke olarak lanse edilse dahi, gerçeği "geri kalmış" bir ülkedir. Toplumsal olarakta, her gün haberlerde buna bir kere daha şahit oluruz. Dolayısıyla, katı kurallı ailelerin, çocukları daha 10 yaşında, istedikleri veya "bir yerlere yaranma çabasıyla" hangi okullara yollayacağını az çok tahmin edersiniz. Dünyada ki en güzel şey özgürlüktür, o çocuk 10 yaşında gönderildiği okulla ilgili birşey anlamayabilir ama ilerde kişiliği oturunca yönlendirildiği sistemden memnun olmama olasılığı yüksek. Tabi sadece imam hatip için değil, düz lise, açık öğretim veya meslek lisesinin herhangi bir programına 10 yaşında geçen öğrenci için de geçerli bir durum bu. Laik bir ülkeyiz dememin sebebine gelirsek, açıkça görüldüğü gibi, yaptıkları her uygulama yavaş yavaş ülkenin geleceğini istedikleri gibi yetiştirme çabalarını gösteriyor, bundandır bu söylemim. Kısacası, ben kesinlikle ama kesinlikle bu 4+4+4 uygulamasının masumane bir uygulama olduğuna inanmıyorum. Herkes dinini, inançlarını özgürce yaşasın ve yaşıyor da. Ama bunu bize sağlayan Atatürk'e ve kurduğu Cumhuriyet rejimine kimse göz dikmesin, oyarlar o gözü. Bu görüşe sahip bireyler yetişsin bana yeter...
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

Kullanıcı avatarı
Doçent
Forum Moderatörü

Mesaj gönderen Doçent » 28 Şub 2012, 16:03

(Ama ülkemiz her ne kadar "gelişmekte olan" bir ülke olarak lanse edilse dahi, gerçeği "geri kalmış" bir ülkedir.)

buna katılmıyorum ayrıca siyaset vari konuşmalarınada katılmıyorum emrah :mrgreen:

yeni sistemi imam hatiplere dayandırıyorsun ve ayrıca yabancı ülkelerde oluyor çünkü onlar ileri biz geri diye kendimizi inkara gidiyorsun...ben geri kalmışlık görmüyorum madem sistem kötü o kadar akdemisyen var bu zorlu şartlardan geçip profösör olmuş ünilerde dünyanın maaşını alıp neden bu sistem için çare üretmiyorlar hep neden siyasetçileri suçluyoruz bunu biri bana anlatsın...çözümü bilip yapamayaşımız neden :?:
Gerek yok her sözü laf ile beyana. Bir bakış bin söz eder, bakıştan anlayana.

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 28 Şub 2012, 16:36

Evet malesef Türkiye geri kalmış bir ülke. Ve diğer gelişmiş ülkeler hakkında yukarıda yazdığım, kendi ülkemi aşağılamak için değil, aksine gerçeği söylemek içindir. "Ülkede herşey çok güzel, ekonomi rayında, insanlar çok mutlu" diyen Pollyannalara diyeceğim şu ki, kan ağlayan esnafı, işsiz binlerce öğretmeni, üniversite okumak için yıllarca yarış atı gibi koşuşturan öğrencileri, lise çağına gelip adını soyadını yazmaktan aciz gençleri görsünler ve bu ülke gelişiyor mu vicdanlarıyla karar versinler. Benim kendi kararım "Türkiye geri kalmış bir ülkedir."

Siyaset bu konu tartışılırken olmazsa olmaz bir durum malesef. Ve yukarıda yazdığım herşeyin sonuna kadar arkasındayım...
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

Kullanıcı avatarı
efecan
Asistan

Mesaj gönderen efecan » 28 Şub 2012, 16:42

Kısacası şu eğitim sistemini bozdular.
Mezun

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 28 Şub 2012, 16:43

efecan yazdı:Kısacası şu eğitim sistemini bozdular.
İşin özü budur aslında +1 :wink:

Mustafa Kemal Atatürk

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 28 Şub 2012, 16:46

KashmiriaN yazdı:Daha biz burada bu şekilde tartışmalara giriyorsak yandık.. Kızların dizini kırıp evde oturma gıbı bı durum söz konusu bile olmayacagını anlıyorum ben ki özellikle yakın zamanda kız çoçuklarının okula gitmesi için birçok altp yapı hazırlandı birçok proje hayata geçirildi kampanyalar yapıldı. Eğitimin 12 yıl olması çok çok güzel birşey, 8 yıllık bir eğitimde öğrenci ne kadar eğitim alabiliyor? bence yeterli eğitim verilemiyordu. Geleceğimiz için güzel olmuş bence tebrik etmek lazım......
Tam tersi konuşuluyor. Kızları aileleri okuldan alıp, 4. sınıftan sonra açıktan okutabilecek. (Sonradan 8. sınıftan sonra okuldan alabilecek aileler olarak değiştirdiler tepkiler üzerine.)

Vah yeni nesillere yani...

Mustafa Kemal Atatürk

Kullanıcı avatarı
Ceros
Doçent

Mesaj gönderen Ceros » 28 Şub 2012, 17:25

Sistem zaten siyasetle direk bağlantılı pskolog sistemi değiştirenlerde siyasetten. Siyaset zaten bu işin içinde karıştırmamamız mümkün değil.
10yaşındaki bir çocuk bu kararı kendi veremiyecek malum ailesi vericek ve onun buna itiraz etme hakkı bile olmayacak konumda. Aile çocugunun geleceğine işine yapacaklarına karar verecek olan taraf olucak. Belki de bu kimi zaman doğru kararlar olmuyacak. Birçok çocugun hayatının başlamadan bittiğini görmek bu.
Arkadasların söylediği gibi biz mezun olana kadar 3-5 değişiklik daha getirirler. Sistemi geliştirmek değil resmen batırmak bu.

Kadınlar hiç de karmaşık değil, sadece aşk istiyorlar, bir de ilgi, bir de şefkat, bir de çiçek, bir de anlayamadığınız bir kaç şey daha..

Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye

Mesaj gönderen kripton » 28 Şub 2012, 19:29

Neden din konuşulan yerde siyaset olmak zorunda. Ben bunu kabul etmiyorum.

Bu siyasetçilerde siyaset de umurumda değil. Al birini vur ötekine.

Ben senin, benim, onun özgürlüğünü savunuyorum. Baskı rejiminin her türlüsüne, dayatmacı eğitime sonuna kadar karşıyım. DEVLET HALKINA DİN DE DAYATAMAZ BAŞKA ŞEYLER DE DAYATAMAZ. Bizim çocuklarımızda aynı yabancı ülke çocuklarının seviyesine çıkabilir. Ki yukarıda da bahsettiğim gibi biz küçücük çocukken çok olgun kararlar alabiliyorduk. Herkez de alabilir. Geriye dönüp baktığımda hiç yaptıklarıma aldığım kararlarıma pişman değilim. Bu kararlarımı alırken de ölçüm hiç bir zaman siyaset olmadı.

Benim savunduğum zaten şu anki siyaset hiç değil lütfen yanlış anlamayın arkadaşlar. Ben hakikat bildiğimi inandığım şeyleri savunuyorum.

Bu 4+4+4 sisteminin artısını eksisini göreceğiz zamanla.

Bu sistem çıkmadan da ben mesleki eğitime taraftardım. Yarın bu adamlar bu yoldan dönse ben yine mesleki eğitimi savunacağım. Bu mesele iktidar vs.. meselesi değil benim için. İktidar değişir ben yine bu fikrimi savunur muhafaza ederim. Bu 4+4+4 değil de başka birşey olur. Önemli olan yeni neslin heba edilmemesi. Eğitimin pedagojiye uygun olması. Eğitimden en üst seviyede nasıl performans alınacaksa ve bunu kim getirirse ben O.K derim. Her türlü ideolojiden uzak, bilime, akla, mantığa uygun eğitim. Yalnız birşeye karşı çıkacaksak mantıklı açıklamalarımız olmalı. Basma kalıp laflardan usandık ve ülkemizi geri bırakan da basmakalıp sözler ve kelimeler.
Resim

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 28 Şub 2012, 21:30

"Her türlü ideolojiden uzak, bilime, akla, mantığa uygun eğitim."

Bu söylediğin cümlenin tam tersi bir nesil yetiştirme amacındalar. Üstte de arkadaşlarla birlikte yazdık. 10 yaşındaki çocuk kendi isteğiyle bir eğitim programı tercih edemez bu ülkede. Aileleri, onu kendi ideolojileri doğrultusunda "yönlendirecekler." Amaç ayan beyan ortada değil mi Kripton? Hedef laiklik değil de ne?..

Mustafa Kemal Atatürk

Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye

Mesaj gönderen kripton » 28 Şub 2012, 22:47

Arkadaşlar herkesin görüşüne saygı duyuyorum.

Ben o yaşlarda tercih yapılabileceğini söylüyorum. Ülkemiz ailelerinin de bir tercih yapma konusunda cahilce davranacağını zannetmiyorum. Türk halkı içinde hatırı sayılır bir kesim gayet bilinçli. Evet cehaletten kurtulamayan bir kısım da var. Ama ben şahsen o kısmın çok az olduğu kanaatindeyim. Belki bu forumda birçok kişinin yaşı küçük ama bizim yaşlardakiler, eğitim kalitesinin son 15 yılda nasıl düşüşe geçtiğini yaşayarak gördü bir çok olayla.

Bir gün eğitim sisteminin düzeleceği umudumu hiç kaybetmeyeceğim. Bu bugün olmazsa yarın olur.

Ve ülkeyi, iktidarda olanlardan çok, bilinçli ve çok okuyan bir halkın düzelteceğini umanlardanım. O yüzden siyasetle de işim olmaz. Rabbim bulaştırmasın.

Bu konuda ümitliyim. Çünkü yanlış işlerin, safsataların ve yalanların akıl, mantık, hakikat ve bilim karşısında mağlup olacağını biliyorum.

Biz bilinçli bir toplum olup, inandığımız değerlere sahip çıkarsak kimse kendi şahsi ideolojisini kimseye dayatamaz.

Evet yapılanları kısmen takip etmeye çalışıyorum. Bu konuda yapılan ciddi yanlışları var iktidarın ama burası bir eğitim forumu ve eleştirilerimi buraya yazmayacağım.

Umarım hepimiz için iyisi güzeli olur. Zaten yaşadığımız çağın gereği ve zorunlulukları, bizi de meslek eğitimini tekrar hayata geçirmeye mecbur edecektir.
Resim

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 29 Şub 2012, 20:16

Kripton, zaten seni tanıyorum ve düşüncelerinin samimiyetinden kuşkum yok, yazdıklarında da sonuna kadar haklısın. Ama varsa pedagojik sorunlarının çözümü için 10 yıl gibi bir süre geliştirilmesi gereken bir kararı (yani 4x3 sistemini) pat diye, kimseye danışmadan çıkartan MEB'in samimiyetine kesinlikle inanmıyorum. Tepkiler üzerine açık liseye geçmeyi 8. sınıftan sonraya ertelemişler. Ama "meslek seçimi (!)" için yine 10 yaşındaki çocuklara bırakmışlar kararı...

Mustafa Kemal Atatürk

“Tartışma Bölümü” sayfasına dön