Mesleki Açık Lise mezunu Boğaziçi türü ünilere girebilir mi?

Her Konuda Tartışabilirsiniz
Optimized
Acemi

Mesleki Açık Lise mezunu Boğaziçi türü ünilere girebilir mi?

Mesaj gönderen Optimized » 26 May 2013, 19:57

Merhabalar ben mesleki açık lise öğrencisiyim 2.sınıfa geçtim fakat bugün okulda konuştuğum bir arkadaş dedi ki çok başarılı bir öğrenci bile olsan çok iyi puan bile alsan boğaziçine felan almıyorlar niye senin açık liseli olduğunu görüyorlar ha bu sorunlu diyorlar.. Şimdi böyle bir ayrımcılık var mı ? Elimde olmayan sebeplerden dolayı okulu dondurmuştum 1 sene (örgün) sonra 1 sene de mecburi devamsızlık yaptım ama rapor alamamamıştım.Bu yüzden örgün öğretim hakkın bitmiş demişlerdi ben de mecburen önce açık sonra mesleki açık liseye geçiş yaptım.Sorun çıkaran bir öğrenci değilim bilgisayara olan ilgim ve bilgim yüzünden mesleki açık liseyi seçtim.. Asıl ilgi alanım ise müzik,tiyatro,televizyonculuk ve spikerlik.Yeteneğimin olduğunun farkındayım bu alanlara dahi,Yabancı dilim var İngilizce,Rusça,İspanyolca genel kültür sınavlarında da başarılıyım yüzyüze eğitimde de fakat mezun olduktan sonra gerçekten böyle bir ayrım var mı ? Gerçekten hiçbir yolu yok mu girebilmek için yani bir önyargı ile herşey biter mi? Arızalı bir öğrenci felan değildim ya da liseden de atılmadım sicilime işlenen de bir şey yok sadece elimde olmayan sebeplerden dolayı şanssızım görseniz bir sürü kişi ders bile çalışmıyor meslek lisesinde ama ben harıl harıl çalışıyorum şimdi şansızlık olduysa benim kabahatim ne? Ben de kötü gözle bakılan statüye mi giriyorum? Devamsızlık dahi yapmadığım halde devamsızlık işlenmişti sonra müdür yardımcısına gittim dedim böyle böyle bana dedi ki yalan söylüyorsan hakkında işlem yaparım felan ben de dedim ki ben kendimi biliyorum felan neyse üstüne gitmedim 1.dönemde oluyor bu olay beni telefonla aradı durakta otobüs beklerken oğlum gelebilir misin dedi gittim hata bizdeymiş kusura bakma 0 devamsızlık dedi,diğerleri gelip yalan söylüyor devamsızlığını sildirmeye çalıştığı için o statüde oldun dedi ve sitede yanlış işlenmiş dedi sorumlu öğrenci olduğumu anladığını ve gördüğünü söyledi beni tanımadan önce bu tabii ki bu senenin 1.döneminde oldu bu olay, şimdi diğerlerinde arızalık varsa ben bu statüde niye görülüyorum kendimi kanıtlamanın bir yolu yok mu bu ?

Üniversitede de böyle önyargılarla öğrenci alınıyorsa çok kötü ne yapacağım ben :(

Cevaplarınızı bekliyorum,teşekkürler.

Kullanıcı avatarı
Doçent
Forum Moderatörü

Re: Mesleki Açık Lise mezunu Boğaziçi türü ünilere girebilir

Mesaj gönderen Doçent » 26 May 2013, 21:25

böyle bir ayrımcılık olacağını sanmıyorum o arkadaşın abrtmış bence :D sen normal şartlarda ygs ve lys sınavlarına girip o istediğin üniler için puan aldıktan sonra seni almamaları gibi birşey olamaz sen yeterki o puanları tuttur :wink: için rahat olsun
Gerek yok her sözü laf ile beyana. Bir bakış bin söz eder, bakıştan anlayana.

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 27 May 2013, 01:45

Örgün lise, açık lise ve akşam liselerinin üniversite yerleştirmelerinde hiçbir ayrım yoktur. Yani aynı puana sahip örgün ve açık liseli iki öğrenci de Boğaziçi'ne yerleşebilir. Maalesef senin arkadaşın gibi toplumda "AÖL'ye ayrım yapılır, adam yerine konulmazlar" gibi kalıplaşmış inanışlar var. Gidip bir dersaneye, sıkı çalışan biri Tıp da okur, Mühendislik de, bunları görmemezlikten gel, çünkü hepsi asılsız iddia...
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

Optimized
Acemi

Mesaj gönderen Optimized » 27 May 2013, 06:23

pskolog yazdı:böyle bir ayrımcılık olacağını sanmıyorum o arkadaşın abrtmış bence :D sen normal şartlarda ygs ve lys sınavlarına girip o istediğin üniler için puan aldıktan sonra seni almamaları gibi birşey olamaz sen yeterki o puanları tuttur :wink: için rahat olsun
emrahk yazdı:Örgün lise, açık lise ve akşam liselerinin üniversite yerleştirmelerinde hiçbir ayrım yoktur. Yani aynı puana sahip örgün ve açık liseli iki öğrenci de Boğaziçi'ne yerleşebilir. Maalesef senin arkadaşın gibi toplumda "AÖL'ye ayrım yapılır, adam yerine konulmazlar" gibi kalıplaşmış inanışlar var. Gidip bir dersaneye, sıkı çalışan biri Tıp da okur, Mühendislik de, bunları görmemezlikten gel, çünkü hepsi asılsız iddia...
Çok teşekkür ederim sizlere içim tam olarak rahatladı şimdi emin olunca,vallahi bir an korktum demiyim de gerçekten bana saçma geldi ilk başta,hatta bana sen devlet memurluğuna yönel felan dedi belli ki arkadaş ya şehir efsanelerine inanıyor ya da birileri yanıltmaktan keyif alıyor hani öyle yakın arkadaşım felan da değil.. Çok teşekkür ederim iyi ki cevapladınız her ikinize de tekrar,iyi geceler... :):)

Optimized
Acemi

Mesaj gönderen Optimized » 27 May 2013, 22:58

emrahk yazdı:Örgün lise, açık lise ve akşam liselerinin üniversite yerleştirmelerinde hiçbir ayrım yoktur. Yani aynı puana sahip örgün ve açık liseli iki öğrenci de Boğaziçi'ne yerleşebilir. Maalesef senin arkadaşın gibi toplumda "AÖL'ye ayrım yapılır, adam yerine konulmazlar" gibi kalıplaşmış inanışlar var. Gidip bir dersaneye, sıkı çalışan biri Tıp da okur, Mühendislik de, bunları görmemezlikten gel, çünkü hepsi asılsız iddia...
Daha doğrusu bana şöyle demişti mesela örgün öğretimli de açık liseli de aynı puanı tutturdu ama senin dosyana bakıyor sonra diğerinin örgün öğretimliyle onu alıyor (örgün öğretim mezununu) seni almıyor neymiş seni sorunlu görüyor dedi hiçbir şekilde örgün öğretimliyle öncelik tanıyan böyle bir ayrım da yok değil mi ?

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 27 May 2013, 23:34

ÖSYM yerleştirme yaparken kişinin ne okuduğuna bakmıyor dediğimiz gibi. Hatta puanlar sisteme girilince yerleştirmeler sanırım bilgisayar programlarındaki algoritmalar sayesinde otomatik yapılıyor. İki öğrenci Boğaziçi'ni tercih ediyor, bu öğrencilerin puanlarına ve diğer önceliklerine (yaşına, ek puanı vs var mı diye) bakılıyor ve bu şekilde daha avantajlı olan yerleştiriliyor. Burada kişinin ne lisesinden mezun olduğu dikkate alınmaz. Eskiden meslek liselilere katsayı engeli olduğu için "meslek mi, düz mü?" diye ayrım vardı, o da kalkınca artık yerleştirme sırası baş etmen...
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

Optimized
Acemi

Mesaj gönderen Optimized » 28 May 2013, 05:35

emrahk yazdı:ÖSYM yerleştirme yaparken kişinin ne okuduğuna bakmıyor dediğimiz gibi. Hatta puanlar sisteme girilince yerleştirmeler sanırım bilgisayar programlarındaki algoritmalar sayesinde otomatik yapılıyor. İki öğrenci Boğaziçi'ni tercih ediyor, bu öğrencilerin puanlarına ve diğer önceliklerine (yaşına, ek puanı vs var mı diye) bakılıyor ve bu şekilde daha avantajlı olan yerleştiriliyor. Burada kişinin ne lisesinden mezun olduğu dikkate alınmaz. Eskiden meslek liselilere katsayı engeli olduğu için "meslek mi, düz mü?" diye ayrım vardı, o da kalkınca artık yerleştirme sırası baş etmen...
Aydınlatmanız için çok teşekkür ederim yaşımda fazla bir kayıp yok değil mi ? 17 yaşındayım da.. (18 e girdim ama daha bitirmedim)

Optimized
Acemi

Mesaj gönderen Optimized » 28 May 2013, 21:55

emrahk yazdı:ÖSYM yerleştirme yaparken kişinin ne okuduğuna bakmıyor dediğimiz gibi. Hatta puanlar sisteme girilince yerleştirmeler sanırım bilgisayar programlarındaki algoritmalar sayesinde otomatik yapılıyor. İki öğrenci Boğaziçi'ni tercih ediyor, bu öğrencilerin puanlarına ve diğer önceliklerine (yaşına, ek puanı vs var mı diye) bakılıyor ve bu şekilde daha avantajlı olan yerleştiriliyor. Burada kişinin ne lisesinden mezun olduğu dikkate alınmaz. Eskiden meslek liselilere katsayı engeli olduğu için "meslek mi, düz mü?" diye ayrım vardı, o da kalkınca artık yerleştirme sırası baş etmen...
Son bir soru ben mesleki açık liseli olduğum için üniversitede farklı alanları da okumak istiyorum.. Mesela müzik-konservatuar bölümü yetenek sınavı ile alıyor aynı şekilde tiyatro bölümü de doğru değil mi? Ben 2 senelik yatay geçiş yapmak istemiyorum direk 4 Senelik Bilgisayar programcılığı okumak istiyorum.Peki atıyorum Ben hem tiyatro hem müzik-konservatuar bölümü hem de bilgisayar programcılığını aynı anda okuyabilir miyim? Yani alttan ders olarak.. Bunun yanında son olarak bir de televizyonculuk-spikerlik okumak istiyorum bu derslerin hepsini okuma,mezun olma hakkım var mı acaba ? Bir de alan değişimi yaparken sınav puanı hesaplamada puan kırılıyormuş bu yüzden çok fazla puanım kırılır mı atıyorum Boğaziçi gibi üniversitelere girebilmeme engel teşkil eder mi yoksa çok az bir şey mi kırılıyor ?

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 29 May 2013, 01:54

:)
Optimized yazdı:
Son bir soru ben mesleki açık liseli olduğum için üniversitede farklı alanları da okumak istiyorum.. Mesela müzik-konservatuar bölümü yetenek sınavı ile alıyor aynı şekilde tiyatro bölümü de doğru değil mi? Ben 2 senelik yatay geçiş yapmak istemiyorum direk 4 Senelik Bilgisayar programcılığı okumak istiyorum.Peki atıyorum Ben hem tiyatro hem müzik-konservatuar bölümü hem de bilgisayar programcılığını aynı anda okuyabilir miyim? Yani alttan ders olarak.. Bunun yanında son olarak bir de televizyonculuk-spikerlik okumak istiyorum bu derslerin hepsini okuma,mezun olma hakkım var mı acaba ? Bir de alan değişimi yaparken sınav puanı hesaplamada puan kırılıyormuş bu yüzden çok fazla puanım kırılır mı atıyorum Boğaziçi gibi üniversitelere girebilmeme engel teşkil eder mi yoksa çok az bir şey mi kırılıyor ?

Tabi ki tam örgün liselerden mezun olacak yaşta olduğun için bir kaybın yok. Senin hedef büyük, millet bir üniversite bulamazken 3 tane birden okumak istiyorsun... :) Şaka bir yana, Konservatuvar ve Güzel Sanatlar Fakülteleri yetenek sınavıyla alır genelde, bazı istisnalar sınavla da alabiliyorlar. İlk önce gitmek istediğin üniversitenin araştırmasını internetten yaparsan aranan şartları bulabilirsin. Hem Bilgisayar Programcılığı, hem de Konservatuvarı aynı anda okuyamazsın. YÖK'ün "4 yıllık iki program aynı anda okunamaz" diye bir yönetmeliği var. Zaten böyle bir şey için zaman bulamazsın, dersler çakışır vs.. İnsanın gücü de kalmaz buna.. Ama yaşın çok genç olduğu için ilk birini bitir, sonra diğerini de okursun, kendine güven yeter.

Meslek liselilerin alanı dışında tercih yaptıklarında puanı düşmesi geçen sene itibariyle tarihe karıştı. İstediğin bölümü puanın yettiği dahilinde katsayı uygulanmadan seçebilirsin. Ama örneğin meslekte okuduğun bölümle ilgili 4 yıllık bir fakülteye hem diploma puanından gelecek OBP, hem de ek puan avantajıyla yerleşme şansın var. Tabi dediğim gibi ek puan almak için hedefin Bilgisayar Programcılığı ise, şuan lisede de Bilişim okuman gerekiyor...

Mustafa Kemal Atatürk

Optimized
Acemi

Mesaj gönderen Optimized » 29 May 2013, 02:38

emrahk yazdı::)
Optimized yazdı:

Tabi ki tam örgün liselerden mezun olacak yaşta olduğun için bir kaybın yok. Senin hedef büyük, millet bir üniversite bulamazken 3 tane birden okumak istiyorsun... :) Şaka bir yana, Konservatuvar ve Güzel Sanatlar Fakülteleri yetenek sınavıyla alır genelde, bazı istisnalar sınavla da alabiliyorlar. İlk önce gitmek istediğin üniversitenin araştırmasını internetten yaparsan aranan şartları bulabilirsin. Hem Bilgisayar Programcılığı, hem de Konservatuvarı aynı anda okuyamazsın. YÖK'ün "4 yıllık iki program aynı anda okunamaz" diye bir yönetmeliği var. Zaten böyle bir şey için zaman bulamazsın, dersler çakışır vs.. İnsanın gücü de kalmaz buna.. Ama yaşın çok genç olduğu için ilk birini bitir, sonra diğerini de okursun, kendine güven yeter.

Meslek liselilerin alanı dışında tercih yaptıklarında puanı düşmesi geçen sene itibariyle tarihe karıştı. İstediğin bölümü puanın yettiği dahilinde katsayı uygulanmadan seçebilirsin. Ama örneğin meslekte okuduğun bölümle ilgili 4 yıllık bir fakülteye hem diploma puanından gelecek OBP, hem de ek puan avantajıyla yerleşme şansın var. Tabi dediğim gibi ek puan almak için hedefin Bilgisayar Programcılığı ise, şuan lisede de Bilişim okuman gerekiyor...
Bilişim okuyorum ama Ağ İşletmenliği diye geçiyor dal.. Programcılık var mı diye sordum yeterli talep yokmuş diye açmıyorlar.. Hocalarla konuştuğumda buradakilerin kafa basmıyor demişti benim basıyor ama :) Herneyse dalım Ağ İşletmenliği olsa bile Bilgisayar programcılığı okuyabilirim değil mi? Bir de Konservatuar-Müzik,Tiyatro bölümünü + televizyonculuk-spikerlik de okumak istiyorum siz dediniz ki "yaşın daha genç birini bitir diğerini okursun sonra diye" o nasıl oluyor acaba ? Atıyorum daha önce Tiyatro-Müzik Konservatuar okudum daha sonra tekrar Bilgisayar Programcılığı okuyabilir miyim? Müzik-Konservatuar ile Tiyatro bölümünü birlikte okuyabilir miyim peki?

Şöyle söyleyim benim müzik ve tiyatroya yeteneğim aşırı var fakat bir o kadar da bilgisayar programcılığına.. İlk okula erken başladığımdan beynim gelişimini tamamlayamamıştı,kreşe dahi gitmedim.. Pek bir haylazdım bu yüzden ilkokul geçmişim not ve başarı olarak pek parlak değil yani fakat ilkokulun sonlarına doğru sayısalda zayıfken birden sayısal olarak ilkokulda yapamadıklarımı + lisedekileri yapmaya başladım sözel'e ilgim vardı daha çok ilkokulda tarih felan ama benim hem sayısalım var hem sözelim sadece ilkokuldan birkaç eksiğim var onu da gidermeye çoktan başladım bile eskiden parayı dahi sayamazdım o derece yani şimdi para vız gelip tırıs gidiyor :)

Ayrıca çenem çok düşük olduğu için kesinlikle spikerlik de var kafamda,yabancı dilim zaten var İngilizce,Rusça ayrıca İspanyolca,Almanca,İtalyanca,Fransızca,Portekizce vb gittiği yere kadar pek çok dil de öğreneceğim dile de yatkınlığım var..

Benim tek eksiğim sizin gibi iyi bilememem :( Belki size bunlar uçuk gelecek ama ne yapıyım ben böyle çok yönlüyüm işte.. Güzel Sanatlar lisesi sınavına girdim sesim daha yeni değişime uğruyordu ve daha o zamanlar bir şeyler çalamıyordum müzik aletiyle felan ve sınav heyecanı daha küçüktüm gece uyuyamamıştım.. O yüzden kontenjan 2.yedeği oldum ama benden önceki girince beni almadılar (benden önceki torpilliydi çünkü) ama suç bendeydi.. Yeterince çalışmam lazımdı ve de tabii o gece uyumam.. Bir zamanlar ön yargım vardı bayağı küçüktüm müzik opera karı mesleği felan diye saçma sapan düşüncelerim vardı ama şuan yok,sınav stresi deseniz hiç yok çok rahatım.. Ayrıca sen çalışıp çabalar en yüksek puanı alırsan,torpil morpil fayda etmez senin rakibine pek fazla yani her daim iş sende! En iyisini yapcaksın..

Şimdi benim bu kadar eğilimim varken ben bir tek meslekle okuyup mezun olmak istemiyorum.. Varsın zamanım hiç olmasın da ben hem Tiyatro-Konservatuar(müzik) hem bilgisayar programcılığı hem televizyonculuk(spikerlik) okuyum ve mezun oluyum...

Ama eğer bunlarda hiç şansım yoksa benim önceliğim tabii ki Müzik(Konservatuar),Tiyatro(Sinemacılık-Oyunculuk)
Ama ben hepsinden mezun olmak istiyorum bu çağda iş bulmak çok zor ve ne kadar mesleğin ve bilgin-kariyerin varsa o kadar bilezik sahibisin ve değerlisindir haksız mıyım ?

Ben kendime güveniyorum ve şunu da biliyorum "İnsan istese herşeyi başarabilir,yeter ki potansiyelini bilsin"
Çiğnemeden yutulmaz o yüzden çok emek harcıyım ama yeterki hedeflediklerimi gerçekleştirebileyim!

Açık lisedekiler bana "sen neden okuyamadım,bu çocuğun açık liseye nasıl düştüğü aklım almıyor ya da prof,einstein gibi lakaplar taktılar bana :)" Yani ben okuldaki yüzyüze eğitimlerde bile boş durmuyor programlama ile ilgili kodlarla uğraşıyorum artı matematiksel işlemler yapıp duruyorum zihinsel hesaplamam gelişsin diye (gelişti artık yapa yapa)

Durum böyle yani,herkes şaşırıyor ben nasıl açık lisede okuyorum bir de meslek lisesinde diye.. Çünkü benim potansiyelim daha yüksek ama ben ilkokulda bunun farkında değildim.. Hocalar felan da doğru yönlendirmiyorlardı bizi. İlkokulda kendime güvenim yoktu açıkçası üstelik bizim bir Fen ve Teknoloji hocamız vardı ve benim için şöyle diyordu o zamanlar ilkokuldayken "Süper zeki çocuk ama zekasını kullanmıyor" fakat zaman içerisinde kendime güvenim arttı şuanda ilkokuldaki halimle aramda dağlar kadar fark var..
Çünkü ilkokulun ilk sınıflarında kreşe gitmediğimden oyun dönemini tamamlayamamışım sanırım.. Haylazlık da bundan olmuş,daha sonraki yıllarda da 8.sınıfa kadar ilk sınıflarda derslerle fazla haşır neşir olmadığımdan eksiklerim oldu.. Bu yüzden anca özel ders alıp Matematiğimi bir nevbe olsa geliştirdim ve sayısal'a - geometriye ilgim artmaya başladı ilkokulun son sınıfların doğru..
Olay böyleydi maalesef,şuan pişmanım keşke aklım başıma gelseydi de ilkokulda çalışsaydım diye ama işte insanın ve ruhunun gelişimiyle ilgili bir şey bu:(

Eğer hepsini okuyabilme şansım varsa onu da bir anlatırsanız,sizi şu bir kaç gün çok yoruyorum mazur görün,bağışlayın :)

Dediğim gibi Bilişim okuyorum 4 yıllık gözüküyor sistemde ama Ağ İşletmenliği gözüküyor okulda dal olarak,sistemde gözükmüyor..
Ben en iyisi önce Bişime girip yerleşiyim ek puancıklar da gelsin bu bölümü bitiriyim sonra tiyatro ve müzik ile ilgili bölümleri okuyum sonra da darısı televizyonculuk spikerliğe artık ama eğer tiyatro,müzik ve spikerlik(televizyonculuk) için yaşın genç olması gerekiyor bilişimde böyle bir kural yoksa önce güzel sanatlar ve spikerlik ile ilgili bölümlere yöneliyim sonra programcılık ile ilgili okuyum hangisi daha avantajlıysa onu yapıyım yani bir akıl verirseniz.. :)

Belki bunu 100000 kere duydunuz ama ben yinede içim rahatlasın diye soruyorum
Şimdi ben mesleki açık öğretim lisesinden mezun olduğumda üniversiteyi örgün olarak okuyabilecek miyim yoksa açık öğretim fakultesi olarak mı okuyacağım? Araştırdığımda söylenenlere göre açık liseden mezun olan örgün okuyabilir,açık fakulteden okuyacak diye bir kural yok deniyor yani örgün üniversite okuyabilirim değil mi ?

Teşekkürler..

“Tartışma Bölümü” sayfasına dön