Atatürk'ün öğretmeni sığınacak yer arıyor

Dünya'dan ve Türkiye'den en son haberler...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
simala
Asistan
Mesajlar: 102
Kayıt: 06 Oca 2007, 14:41

Atatürk'ün öğretmeni sığınacak yer arıyor

Mesaj gönderen simala » 04 Şub 2007, 10:19

Atatürk'ün öğretmeni sığınacak yer arıyor
Konaklamak için başvurduğu öğretmenevi tarafından reddedilen Cumhuriyet'in ilk kadın öğretmenlerinden Angın, "Evden çıkarılırsam yapacak bir şeyim yok" diyor
Refet Angın, Cumhuriyet tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden biri. Bugün 92 yaşında ve hâlâ Milli Eğitim Bakanlığı Danışmanı olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çalışmaya devam ediyor. Angın, geçtiğimiz aylarda rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. İki ay hastanede kalan ünlü öğretmen, "Ölümüme kadar öğretmenler evinde kalmak istiyorum" diyerek İstanbul'daki Sabancı Öğretmenevi'ne başvurdu. Fakat talebi reddedildi. O da çaresiz, taburcu olduktan sonra 30 yıla yakın zamandır kirada oturduğu evine geri döndü.

'BANA BAKILSIN' DEMİYORDUM
Evinde ziyaret ettiğimiz Refet Angın, neden Sabancı Öğretmen Evi'nde kalmak isteğini anlatırken, gözleri doluyordu: "Emekli sandığından bin 350 YTL alıyorum. 600 YTL kira, 250 YTL evin genel masrafı, 150 YTL de telefon, elektrik... Bin lira gitti bile. Milli Eğitim Vakfı sağ olsun, bana ayrı bir maaş gibi para verir. Ama 30 yıldır bu evde oturduğum için kiram bu kadar düşük. Ev sahibim beni çıkarmaya kalksa, yapacak bir şeyim yok. Benim için Sabancı Öğretmenevi, işe gidip gelebilmem için en uygunu. Orada bana bakılsın istemiyorum. Kendi çayımı, yemeğimi hazırlayayım, kalayım istiyorum."

BİR YILDIR HABER BEKLİYOR
Öğretmenevinde konaklama isteğini Milli Eğitim Bakanı'na bir yıl önce ilettiğini söyleyen Angın, "Hüseyin Çelik'in katıldığı bir toplantıda durumu bakana söyledim. Konuyla ilgileneceğini söylemişti. Ama aradan neredeyse bir yıl geçti" dedi. Refet Angın konuşurken Bakan Hüseyin Çelik'in kararına son derece saygılı çünkü bunun kendisine Mustafa Kemal Atatürk tarafından öğütlendiğini söyledi: "Atatürk'ün bana emri 'Senin amirin Milli Eğitim Bakanlığı. Onların sözünden çıkmayacaksın. Onlara hep saygılı olacaksın' dedi. Ben bunları hiç unutmadım. Kararlarına saygılıyım" diye konuştu. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Refet Angın'ın sürekli konaklamak için başvurduğu öğretmen evinin yataklı hizmet vermediği; lokal, restoran ve çay bahçesi olarak hizmet veren mekânda gece saat 12'den sonra sadece bir bekçinin kaldığı ifade edildi.

SONAT BAHAR HABER MERKEZİ
kaynak:sabah gazetesi



Cevapla

“Genel ve Güncel Konular, Son Dakika Haberlerleri” sayfasına dön