Sınavlara Psikolojik Hazırlık

Forumumuzda yer almayan konu ve başlıkları burada oluşturabilirsiniz.

Cevapla
Kullanıcı avatarı
jade
Acemi
Mesajlar: 59
Kayıt: 04 Mar 2009, 10:24
Konum: Sosyal Bilimler

Sınavlara Psikolojik Hazırlık

Mesaj gönderen jade » 27 Mar 2009, 14:18

STRES

İçinde yaşadığımız çağın bizi getirip bıraktığı yerde stres, koca bir duvar gibi karşımıza çıkmakta. Hepimiz hayatimizin belirli dönemlerinde yoğun stres altında kalmaktayız. Stres, eğitim hayatimizin da önemli bir parçasını oluşturuyor. Bizler bazı zamanlar bu stresi kontrol altına alabilsek de çoğu zaman kontrolümüzü kaybediyoruz ve bu nedenle de stresin yan etkileri ile karşılaşıyoruz. Başlangıçta psikolojik olan bu yan etkiler, zamanında dikkate alınmazsa fiziksel hale dönülebilmektedirler. O zaman;

Stres altında olduğumuz dönemlerde neler yapmalıyız?

Stresle nasıl basa çıkmalıyız?

Stresin kaynağı olarak gördüğünüz şeylerin bir listesini yapın. Ancak bu liste sadece bir isim listesi olmasın. Stresi oluşturan problemlerin yapısından ve özelliklerinden de mutlaka bahsedin. Bu işlem ilk basta can sikici olarak görülebilir. Fakat bu işlem sayesinde, olayı ve kaynaklarını daha net olarak görecek ve daha iyi anlayacaksınız.
Sınırlarınızı biliyor musunuz? Makul hedefler ve islerle mi ilgileniyorsunuz? Yapabileceklerinizden fazlasını mı düşünüyorsunuz? Belki de stresin nedeni, sizin olaylar karşısındaki tepkilerinizdir.
Stres altında olduğunuzu düşündüğünüz bu dönemde yalnız olmamaya çalışmalısınız. Çevrenizde sıkıntılarınızı anlatabilecek birileri mutlaka olmalı. Unutmayın göz kendini göremez. Dışarıdan bir bakisin -ki bu annenizde olabilir, yakın bir arkadaşınızda- bizlere sağlayacağı artılar oldukça fazladır. Fakat isin uzmanlarından alınacak profesyonel yardımlar, kısa sürede geribildirim sağlayacaktır. Rehberlik Servisleri size en yakın profesyoneller demektir.
Unutmayın “kendinize en büyük yardımı, yine kendiniz yapabilirsiniz”. Buna göre size en uygun stresle mücadele programını yine kendiniz hazırlamalısınız.

LÜTFEN SON BİR KEZ DAHA DÜSÜNÜN;
SİZDE STRESE NEDEN OLAN ŞEYLER, BELKİ DE ZANNETTİĞİNİZ KADAR ÖNEMLİ ŞEYLER DEĞİLDİR.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


5 ADIMDA STRES YÖNETİMİ (STRESLE BAŞETMENİN YOLLARI)

I. ADIM: Karar Vermek
Her şeyden önce sizde strese neden olan şeyleri ortadan kaldırmak istediğinizi ortaya koymanız gerekiyor. Yani kararlılığınız sergilemek oldukça önemli. Unutmayın; Karar vermek atılacak en önemli adımdır.
Kararınızı verdikten sonra kendiniz motive etmelisiniz. Kendi kendinize söyleyeceğiniz cesaret sözleri veya okuyacağınız başarı öyküleri soruna odaklanmanızda yardımcı olacaktır.

II. ADIM: Sorunu Ortaya Koymak
Sorunu ortaya koymanın en kolay yolu kendinize yönelteceğiniz soruların cevaplarıdır. Örneğin şu sorular, stresin kaynağını bulmada size yardımcı olacaktır.

Ben neden stresteyim?
Beni rahatsız eden şeyler nelerdir?
Beni rahatsız eden şeyler neden bir problem halini aldı?
Bu problemin büyümesine ben mi sebep oldum, yoksa çevremdekilerde sorunun bu hali almasında sebep oldular mı?
Bu durum yalnız benim için mi problem, yoksa başkaları içinde bir problem mi?
Bunu şimdi kontrol altına alabilir miyim?
Nasıl bir sonuç elde etmek istiyorum?
Bunu kontrol altında tutabilmek için bir plan hazırlayabilir miyim?
Her şeyin sonunda olabilecek en kötü senaryo nedir?
III. ADIM: Seçenekleri Ortaya Koymak
Sorunlar karşısında ortaya koyacağımız seçenekler ilk başlarda bize oldukça komik görünecektir. Ancak bu çabamızdan kesinlikle vazgeçmemeliyiz. Hazırlayacağımız küçük bir liste işimizi oldukça kolaylaştıracağı gibi yaratıcılığımızı da geliştirecektir.
Hazırlayacağınız seçenekler sizin eylem planınızdır. Bu plan sizin kararlılığınızı kendinize ispatlayabilmeniz için büyük bir fırsattır. Eğer bunu başarabilirseniz, karşınızdaki en büyük engeli aşmışsınız demektir.
Seçeneklerinize bağlı olarak geliştirdiğiniz eylem planı, seçeneklerin birbirleriyle uyumunu ve bunun da sizin karakterinize olan uygunluğunu göstermeli ve değerlendirme tarzımızı da ortaya koymalıdır

IV. ADIM: Harekete Geçmek
Eylem planını hazırlamaktan daha önemli bir şey varsa o da bu eylem planını harekete geçirmektir.
Hareket aşamasında kararlı ve sabırlı olmalı, ümitsizliğe düşmemeli ve yılmamalıyız. Bu noktada önemli olan şey sınırlılıklarımızı bilmektir. Ne için, neyi yapmamız gerektiğini, zaman sınırımızı ve bize yardımcı olabilecek kaynaklarımızı bilmek, hareket esnasında bize çok büyük avantaj sağlayacaktır.
Bu aşamada hemen sonuca ulaşmayı beklemek doğru değildir. Bu nedenle yavaş ama emin adımlarla ilerlemeliyiz.

V.ADIM: Değerlendirme
Hareketimizin içindeki çözüm yollarının sağlıklı ve doğru işleyip işlemediğini kontrol etmek, ne zaman ne aşamada olduğumuzu gösterecektir. Herhangi bir sorunun ortadan kalkması zaman alabilir. Ancak bu zamanın hacmi, değerlendirme süreciyle ortaya çıkacaktır.

Özellikle şu soruya vereceğiniz yanıt, yönteminizin ne derece doğru olduğunu ortaya çıkaracaktır: Bende strese ve zaman kaybına neden olan şey, eskiye oranla şimdi ne kadar zamanımı, enerjimi, dikkatimi alıyor? Hedefime ulaşmama kaç adım kaldı?

YÖNTEMİNİZ DOĞRU VE HEDEFE ULAŞMANIZI KOLAYLAŞTIRIYORSA MUTLAKA KENDİNİZİ ÖDÜLLENDİRİN


Düşünebiliyorum!
Öyle ise Varım ;)

Cevapla

“Yeni Forum Konuları Oluşturun” sayfasına dön