Öğretmen Olabilmek İçin Pedagojik Formasyon Nasıl Alınır?

Yükseköğretim / YKS (TYT, AYT, YDT) Hakkında Herşey
Cevapla
emrahk
Onursal Üye
Mesajlar: 4871
Kayıt: 26 May 2009, 12:26
Konum: İstanbul

Öğretmen Olabilmek İçin Pedagojik Formasyon Nasıl Alınır?

Mesaj gönderen emrahk » 26 Ağu 2011, 09:12

Pedagojik Formasyon 2010

Yeni Yönetmelik: Formasyon Yüksek Lisans Programları Kaldırıldı !

Bu sıralar en sık sorulan soru Formasyon Kalktı mı? Evet, “Formasyon Kaldırıldı!” YÖK’ün yeni yönetmeliği herkesi şaşırttığı gibi bazı kişilerin mutluluğu ve bazılarının da hüsranına sebep oldu.

Yeni yönetmeliğe göre,formasyon eğitiminde köklü değişiklikler yapıldı:

Öncelikle, bundan böyle formasyon eğitimi tezsiz yüksek lisans programları ile değil “sertifika programı” şeklinde verilecek. Yönetmeliğin en köklü değişikliği bu.

Artık sadece fen-edebiyat fakültelerinin mezunları değil, bütün fakültelerin ve bütün bölümlerin mezunları “öğretmenlik eğitimi” alıp devlet okullarında öğretmen olarak atanabilme hakkı kazanacaklar. Bu durum, fen-edebiyat mezunu olmayıp öğretmen olabilme şansı tanınan kişilerin elbette mutluluğuna sebep oldu. Diğer yandan ise yoğunluktan dolayı zaten atanamayan binlerce eğitim fakültesi mezunu durumdan rahatsızlık duyuyor.

Bunun dışında eskiden sadece mezun olduktan sonra alınabilen bu eğitim, bundan sonra öğrenci iken de alınabilecektir. Her üniversitenin “formasyon sertifikası” eğitimi veremeyecek olması, okuyan öğrencilerin eğer kendi üniversitelerinde bu eğitim verilmiyorsa ne yapacakları konusu da henüz netleşmiş değil. Formasyon veren üniversiteler her yıl YÖK onayı ile ilan edilecek ve bu durumda her yıl formasyon veren üniversiteler değişiklik gösterecek. 2010 yılında bu eğitimi verecek üniversiteler henüz açıklanmadı ancak eğitim fakültesi ya da eğitim bilimleri bölümleri bulunan birçok üniversitenin verebileceği belirtiliyor.

Yeni yönetmeliğin en çok tartışılan maddesi ise “en az 2.5/4.0” not ortalaması şartı konulması olarak belirtiliyor. Bu şarta göre geçmişte mezun olmuş ve ortalaması 2.5 altında olanlar hiçbir şekilde bu eğitimi alamıyorlar. Yani geçmişte kazanılmış hakları olan bazı fen-edebiyat mezunları da burada bir hüsranla karşı karşıyalar.

YÖK, yapacağı düzenlemelerle belki de mağduriyetleri giderecek bir hale sokacaktır bu yönetmeliği.

Şimdilik YÖK tarafından detaylar ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Öğretim görevlileri ile irtibatlarımız sürüyor. Detaylar belli olduktan sonra sitemizde yayınlanacaktır.


Pedagojik Formasyon Nedir?

Pedagoji, İngilizce “Pedagogy” kelimesinden gelen "eğitim bilim ve teorisi" anlamını taşıyan bir kelimedir. (bkz: TDK Sözlük)

Formasyon ise İngilizce “Formation” kelimesinin Türkçesi olan “biçimlenme” olarak çevirebileceğimiz bir kelimedir. (bkz: TDK Sözlük)

Kelime anlamlarıyla bakıldığında “Pedagojik Formasyon” eğitim, öğretim verebilmek için sahip olunması gereken biçimlenme, oluşum olarak düşünülebilir. Diğer bir deyişle öğretmen olabilmek için sahip olunması gereken bir eğitimdir “Pedagojik Formasyon” eğitimi. Öğretim metodlarının doğru bir şekilde kullanılması olarak da açıklanabilir. Bu eğitime kısaca “Formasyon” da denilmektedir.

Nasıl Pedagojik Formasyon Alınır?

Ülkemizde eğitim fakültesi mezunları, üniversite eğitimleri esnasında pedagoji dersleri alarak öğretmen olabilecek durumda mezun olurlarken, diğer fakültelerin mezunları isterlerse ayrıca “Pedagojik Formasyon” eğitimi alabiliyorlar.

Önceki yıllarda üniversitelerde açılan 1 ya da 1,5 yıl süren tezsiz yüksek lisans programları ile bu eğitimi alıyorlarken YÖK’ün aldığı bir kararla 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren pedagojik formasyon, yüksek lisans eğitimi ile değil, sertifika eğitimi ile verilecektir.

2010-2011 eğitim öğretim yılına kadar fen-edebiyat fakülteleri mezunları bu eğitimi alabiliyorlardı. 28.01.2010 tarihli T.C. YÖK kararı gereği, hangi fakülteden ya da bölümden olduğuna bakılmaksızın öğrenci iken ya da mezuniyet sonrası gerekli koşulları sağlayan tüm fakültelerin ve tüm bölümlerin öğrencileri pedagojik formasyon eğitimi alabilecekler.

Geçmiş yıllarda sadece mezuniyetten sonra alınabilen bu eğitim, 28.01.2010 tarihli karar gereği bundan sonra öğrencilik devam ederken alınan ek dersler ile de alınabilecek.

Kısaca Özetlemek Gerekirse:

Eskiden Pedagojik Formasyon Şu Şekilde Alınıyordu:

Lisans eğitimini tamamlayan fen-edebiyat fakültesi mezunları, ALES sınavına girerler ve aldıkları puan yeterliyse üniversitelerin Ortaöğretim Alan Öğretmenlikleri olarak adlandırılan tezsiz yüksek lisans programlarına başvurur ve kabul edilirlerse 1 ya da 1,5 yıl süren bir tezsiz yüksek lisans eğitiminin ardından pedagojik formasyona sahip olup öğretmen olarak atanabilme hakkı kazanırlardı.

2010-2011 Eğitim Öğretim Yılından İtibaren Formasyon Eğitimi Aşağıdaki Gibi Alınacaktır:

Eğer öğrenci iseniz; ağırlıklı not ortalamanız en az 2,5/4 ve alttan başarısız ders sayınız en fazla 2 ise, 5. Yarıyıldan itibaren başlayarak ve toplamda 4 yarıyıla yayılacak şekilde ek dersler (formasyon dersleri) alarak öğrenciliğiniz sırasında aynı zamanda formasyon eğitimi alabileceksiniz.

Eğer mezun iseniz ve lisans mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 ise doğrudan bu eğitimi verebilecek üniversitelere başvurarak mezuniyetinizden sonra da formasyon eğitimi alabileceksiniz.

YÖK, hangi üniversitelerin “Formasyon Eğitimi Sertifikası” verebileceğini her yıl yapacağı kontroller ile belirleyecek ve bu durumda formasyon sertifikası eğitimi verebilecek üniversiteler her yıl değişiklik gösterebilecektir.

Alıntıdır.


..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."


Mustafa Kemal Atatürk

Cevapla

“Yükseköğretim / YKS (TYT, AYT, YDT)” sayfasına dön