Açık Öğretim Lisesi Sistemi Hakkında Genel Bilgiler

Yukarıdaki Başlıkların Dışında Kalan Her Türlü Soru ve Cevaplarınızı Bu bölümde Paylaşabilirsiniz
emrahk
Onursal Üye
Mesajlar: 4871
Kayıt: 26 May 2009, 12:26
Konum: İstanbul

Açık Öğretim Lisesi Sistemi Hakkında Genel Bilgiler

Mesaj gönderen emrahk » 22 Eyl 2011, 13:49

Arkadaşlar, öncelikle yeni kayıt olan öğrencilere hoşgeldiniz diyeyim.

Açık Öğretim Lisesi hakkında resmi web sitesinde sınırlı ve yeni başlayanların anlamasından uzak bilgiler var ve öğrencilerin kafası karışabiliyor.


Açık Öğretim Lisesi nedir ne değildir, dersler nasıl seçilir anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle eğitim herkes için 4 yıllıktır. 2005 itibariyle liselerin 4 yıla çıkarılmasıyla önce örgün liselerde, 2008-2009 itibariyle de Açık Öğretim Lisesi'nde eğitim tamamen 4 yıla çıkarılmıştır. Dolayısıyla eskiden Açık Lise'de veya örgün okullarda 3 yıllık okuyan bir öğrenci Açık Lise'de 4 yıllık sisteme tabi olacaktır.

Açık Öğretim Lisesi 2009-2010 eğitim yılına kadar normal liseler gibi 4 senede bitirilebilirken, bakanlığın o dönem çıkardığı bir yönetmelikle Ocak ve Mayıs sınavına ek olarak 3. bir sınav yapılmaya başlanmış ve Temmuz ayında yapılan bu sınavlarla birlikte, yeni başlayan bir öğrenciye liseyi 2.5 yılda bitirebilme şansı doğmuştur.

Açık Öğretim Lisesi'nde yılda 3 sınav yapılıyor ve bu sınavlar sırasıyla, Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında yapılıyor. (Yalnız 3. dönem yani Temmuz sınavına bakanlığın kararıyla sadece 17 yaş ve üstü öğrenciler katılabiliyor)

Liselerde eğitim öğretim 2 tür yapılır. Ders geçmeli olan ''sınıflı'' sistem ve belli bir toplam krediye ulaşılması gereken ve dönemlik okunan ''kredili'' sistem. Açık Öğretim Lisesi, ikinci yazdığıma yani kredili sisteme tabi olduğu için, sınıf kavramı yoktur. Dönem olarak okunur. Dolayısıyla, ''ben kaçıncı sınıfım'' olayı yoktur. Örneğin ''ben lise 2 okuyorum değil'', ''ben 5. dönemdeyim'' demek daha doğrudur..

Açık Öğretim Lisesi'nde müfredat yani ders programı olarak örgün liselerle aynı derslerin döneme yayılmış hali vardır. Örneğin örgün bir lisede lise 1 Matematik dersi AÖL'de, Matematik 1 ve Matematik 2 olarak ''2'' döneme ayrılır. Yani örgün liselerdeki sınıfların Açık Lise'deki karşılıkları şöyledir;

Lise 1: AÖL: 1. ve 2. dönem
Lise 2: AÖL: 3. ve 4. dönem
Lise 3: AÖL: 5 ve 6. dönem
Lise 4: AÖL: 7. ve 8. dönem


2010-2011 eğitim öğretim döneminden itibaren MEB liselerde ''alan'' uygulamasını kaldırdı. Dolayısıyla AÖL'de de alanlar kalkmış oldu. Ancak şuan yeni öğrenciler için bu durum ve kademeli olarak tüm öğrenciler alansız okuyacak ve ''Sosyal Bilimler, Türkçe Matematik'' gibi alanlar tarihe karışacak. Yalnız şuan sadece ''İlkokul diplomasıyla ilk defa Açık Lise'ye kaydolanlar ile örgün bir lisede lise 1'den tasdikname alıp AÖL'ye kaydolanlar alansız okuyacak''. Bunlar dışında diyelim yıllar önce lise 2'de alanlı olarak okuyan bir öğrenci için alan uygulaması devam edecek. Şuan yeni kayıtların tümünde sistemde ''alansız'' yazar. Ancak yukarıda yazdığım şartlara göre alanlı okuması gerekenler önümüzdeki günlerde alan seçecekken. Şartları alansız olarak okumaya müsait kişiler mezun oluncaya kadar ''alansız'' ibaresi ile okuyacak..

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ'NDEN MEZUN OLMAK İÇİN;

Toplam Dönemin: en az 8 ve üzeri,
Toplam Kredinin: 192 ve üzeri,
Alan Kredisinin (alanlı okuyanlar için): 80 ve üzeri olması gerekir. Bunların öğrencilik durumlarına göre dağılımı şöyle;

Alanlılar için: 112 kredi ''ortak'', 80 kredi ise ''alan'' kredisi olması,
Alansızlar için: 120 kredi ''ortak'', 72 kredi ise ''seçmeli'' derslerden tamamlanması gerekiyor.Tabi bunlar mezun olmak için gerekli kredilerin alt limiti, daha fazla bir kredi ile de mezun olabilirsiniz.

KAYIT YENİLEME NE DEMEKTİR?

Açık lisede öğretim dönemliktir. Dolayısıyla her sene 3 dönem ayrı ayrı kayıt yenilemek gerekir. Bir öğrenci 1 dönem kayıt yenilemezse "donuk", 2 dönem üst üste kayıt yenilemezse "silik" öğrenci durumuna düşer. Bu öğrenciler kayıt yenilemedikleri için ders seçemez ve sınavlara giremez. Bu yüzden ilk defa kayıt olan bir öğrenci, AÖL web sitesinde "iş takviminde" duyurulan "kayıt yenileme" tarihlerinde kaydını yenileyip, ders seçimi yapmak zorundadır. Kayıt yenilemeler, bankaya ücreti yatırdıktan sonra bulunduğunuz semtteki görevli düz lisede yapılmaktadır.

ZORUNLU DERSLER NEDİR? MEZUN OLMAK İÇİN BUNLARI GEÇMEM Mİ GEREKİYOR?

Zorunlu dersler, "AÖL öğrenci girişi"nde sol köşede bulunan "zorunlu dersler" butonunda görünen derslerdir. Bu dersler adı üzerinde, öğrencinin mezun olmak için sınavına girip, başarması veya muaf olup zorunluluğundan kurtulması gereken dersleridir. Bir öğrenci, bu kısımda bulunan tüm dersleri dönem dönem seçip, geçebildiğini geçmeli, geçemediklerini de 3 kez sınavına girip muaf olmalıdır. Bu dersler seçilmeden veya bu kısımda 1 ders bile kalınca toplam krediler 500 bile olsa öğrenci mezun olamıyor. Bu yüzden, öğrenciler ilk önce öğrenci girişinde bulunan "zorunlu dersler" kısmına odaklanıp, ders seçimlerini bu dersler arasından seçmelidirler. Alanlı öğrenciler için zorunlu dersler kısmında "alan" dersleri de görünür. Bu öğrenciler bu dersleri de alan kredisi biriktirmek için seçmelidirler. Alan dersleri, ortak derslerin aksine 1 sınavda da kalınsa "muaf" derslere eklenir. Ve artık başarılma zorunluluğu ortadan kalkar.

MUAF OLMAK NEDİR?

Açık Öğretim Lisesi'nde sınavına girilen bir ders başarılamadıysa, ertesi dönem tekrar seçilip yine sınava girilmelidir. Ancak bir türlü başarılamıyorsa 3. kez girildikten sonra o ders ''muaf'' olur. Artık ders seçme dönemlerinde o dersi seçme zorunluluğu kalkar. Tabi muaf derslerin kredisi alınmış olmaz. Örneğin Geometri ve Matematik gibi sayısal dersleri başaramayanlar için muaf olmak imdada yetişir. Yalnız istisna olarak Dil ve Anlatım dersinin 1-8 arası tüm dersleri ''kesin geçilmelidir ve 3 kez kalınsa da muaf olunulamaz.''

ÖRGÜN LİSEDE OKUYUP AYRILANLARIN GEÇTİĞİ SINIFLAR NE OLACAK?

Açık Öğretim Lisesi'ne örgün bir liseden ayrılıp tasdiknamesi ile gelen bir öğrenci, örneğin lise 1'den ayrılıp geldiyse, lise 1'in geçtiği tüm dersleri AÖL sistemine göre krediye çevrilip eksiksiz sisteme yansıtılır. Ve lise 1'de hiçbir derse sorumluğa kalmadan geçen ve lise 2'ye hiç başlamadan Açık Lise'ye geçen bir öğrenci 54 kredi ile AÖL macerasına başlamış olur.

DERS SEÇME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yeni kayıt olan öğrenciler ve kayıt yenileyenler için ders seçmenin çok önemli kuralları vardır. Bu da ders seçerken;

İlk önce ''öğrenci girişi''nizde bulunan ''zorunlu dersler'' sekmesinde bulunan derslere bakmanız gerekiyor. Ve ders seçim ekranınızda yazan derslere göz gezdirmelisiniz. Ders seçim ekranında dersleriniz ve numaralarıyla birlikte ''ortak'', ''alan (alanlı okuyacaklar için)'' ve ''seçmeli'' ibareleri bulunur. Öncelikle şunu aklınızda bulundurun. ''zorunlu dersler'' kısmında ders oldukça ders seçerken ''seçmeli'' ibareli dersleri görmezden gelin, sakın seçmeyin.

Her dönem kayıt yenileyen öğrencilere sistem 30 kredilik ders seçme hakkı verir. Ve o dönem kaçıncı döneminizse, o ve alt numaralı dersler seçebilirsiniz. Yani örneğin 3. döneminizse 1-2 ve 3. dönem dersi seçebilirken, 4 ve yukarısı dersi seçemezsiniz. Her kayıt yenilemede döneminiz arttıkça ders seçebileceğiniz numara da artacaktır. Döneminize bakarken, ''AÖL'de okuduğu dönemi'' değil, ''Toplam dönemi'' dikkate almanız gerekiyor.

ALANLI OKUYANLAR NASIL DERS SEÇMELİ?

İlk önce alanlı okuyan öğrenciler, ders seçimini yanında ''ortak'' yazan derslerden 20, ''alan'' yazan derslerden ise 10 kredilik seçmesini tavsiye ederim her dönem.

ALANSIZ OKUYANLAR NASIL DERS SEÇMELİ?

Alansız okuyanlar için adı üstünde alan olmadığı için zorunlu derslerinde ''alan'' ibareli dersler olmayacaktır. Dolayısıyla her dönem ders seçerken ders seçme hakkınız olan 30 kredinin tamamını ''ortak'' yazılı derslerden seçmelisiniz. Eğer "ortak" dersleri seçtiğinizde, o dönem alabileceğiniz ortak ders kredisi 30'a ulaşamıyorsa (örneğin o dönem 25 kredilik ortak ders seçip, daha fazla ortak ders seçemiyorsanız) geri kalan krediyi "seçmeli" derslerden seçip tamamlamalısınız.

SEÇMELİ DERSLER NEDİR?

Açık Öğretim Lisesi'ni okuyan birçok öğrencinin mezuniyetini geciktiren bir yanlış anlamadır aslında seçmeli ders. Örneğin bir öğrenci ders seçerken, karşısına çıkan ''Matematik (ortak) ve Turizm (seçmeli) ibareli derslerden doğal olarak kolay olanı seçip ''hem rahat geçerim, hem kredimi alırım'' düşüncesiyle seçmeli ders olan Turizm'i tercih edebilir. AMA BU SON DERECE YANLIŞTIR. Seçmeli dersin sisteme koyulma amacı ''zorunlu dersler'' kısmından yazan tüm ''ortak'' ve (alanlı okuyanlar için) ''alan'' yazan derslerin bitmesi üzerine mezuniyet kredisinin 192'ye ulaşamadığı durumlarda bu krediye ulaşmak için başvurmaktır. Örneğin ders seçerken ''zorunlu dersler'' butonuna bakan bir öğrenci burada ''öğrencinin hiç zorunlu dersi bulunmamaktadır'' ibaresini görürse ve kredisi henüz 192'ye ulaşmamışsa seçmeli dersler adı altındaki dersleri işte o zaman seçmesi gerekir.

Yani unutmamanız gereken en önemli püf noktası budur. Sistemde zorunlu dersi olan bir öğrenci ders seçiminde ''seçmeli
dersler''den uzak durmalı, zorda olsa kolayda olsa yanında ''ortak'' ve ''alan'' yazan dersleri seçmelidir...

KİTAPLAR NEREDEN ALINIR, DERSLER ZOR MU?

Kitaplar geçtiğimiz seneden itibaren yönetmelik değişikliğiyle Halk Eğitim Merkezlerinden değil, semtinizde bulunan yetkili örgün liselerden alınıyor. Ve herhangi bir ücret ödenmiyor. Kitaplarınızı almaya gitmeden önce ünitelerini, şu adresten kontrol ederseniz eski basım kitapları alıp, sınavda hüsrana uğraşmak zorunda kalmazsınız;

http://egitek.meb.gov.tr/aok/Aok_Kitapl ... ar_Aol.htm

Dersler zor değil, tabi ki çalışana. Örneğin ilk başta garipseseniz de özellikle sözel dersleri bir-iki sınav sonra soru sisteminin verdiği tanımışlıkla çok kolay geçersiniz. Tabi Matematik ve Geometri gibi sayısal dersleri, başınızda öğretmen olmadan anlamak zor. Bu yüzden ek materyaller, Internetten ders anlatım videoları vs.. yardımcı olabilir. Sitede arkadaşların önerdiği bir ders anlatım sitesi var: http://www.ekolhoca.com Buradan da faydalanabilirsiniz..

SINAVLAR NASIL YAPILIYOR?

Öncelikle AÖL sınavları merkezi sınav sistemi usulüyle tüm illerde yapılıyor ve sürekli yeni sınav merkezleri de ekleniyor var olan sınav yerlerine. Sınavlar çoktan seçmeli yani test usulüyle yapılıyor ve 4 şıktan oluşuyor (ÖSYM sınavları gibi 5 şık değil.) Ve çok saçma bir uygulama olan 3-4 yanlışın 1 doğruyu götürme durumu AÖL sınavlarında bulunmuyor.

Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün, dört oturumda yapılıyor. Yani ilk oturum saat sabah 10.00'da, ikinci oturum öğleden sonra 14:00'te yapılıyor. Ve öğrencilere oturum başı 2.5 saat soru çözme zamanı veriyorlar.

30 kredilik ders seçim hakkımız var demiştim her dönem. Ve bu da aşağı yukarı 11-15 arası ders yapar ve sınavlarda oturum başı en fazla 6 dersten sınava girilebilir. Tabi genelde en fazla 4 ders oluyor oturum başı sınava girilen ders sayısı. (Örneğin, Cumartesi saba 10:00'da 4 dersten, öğlen 14:00'de 3 dersten sınava girmek gibi).

Her ders için 20 soru soruluyor ve 100 üzerinden değerlendirildiği için soru başı 5 puan ediyor. Ve bir dersi geçmek için 20 sorudan 9'unu doğru çözüp, 45 almak yeterli. Örneğin Matematik 1 dersinin kredisi 4'tür ve öğrenci bu dersin sınavında 45'te alsa, tüm soruları doğru yapıp 100'de alsa alacağı kredi 4'tür. Tabi ne kadar yüksek puan o kadar iyi bir diploma puanı edeceği için, üniversite düşünenler, 45 alarak geçmekten ziyade yüksek notla geçmeyi hedeflemelidir.

DERSLERDEN KALININCA OKULDAN ATILMA VAR MIDIR?

Açık Öğretim Lisesi'nde okuma hakkı sınırsızdır. Siz tasdikname almayı istemediğiniz sürece okuldan atılamazsınız. Yalnız 12 dönem üstüne çıkan bir öğrencinin lise öğrencisi olarak faydalanabileceği haklar elinden alınır. (Örneğin indirimli ulaşım kartı almak gibi, İstanbul'da Açık Liselilerin zaten böyle bir hakkı yok, diğer bazı iller için geçerli). Her dönem kayıt yenileme tarihlerinde ''kayıt yenileme'' yapmak gerekir. Bir dönem kayıt yenilemeyen bir öğrencinin durumu '' donuk'' iki dönem üst üste kayıt yenilemeyenler ise ''silik'' öğrenci durumunua düşer ve sınavlara giremez. Ancak istedikleri zaman kayıt yenileme döneminde tekrar ''aktif'' öğrenci olmak hakları saklıdır.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ÖĞRENCİLERİ, İNDİRİMLİ ULAŞIM KARTI ALABİLİR Mİ?

AÖL öğrenciler, birçok ilde öğrencilere verilen indirimli seyehat kartı alabilmektedir. Paso da denen bu kartı İstanbul ilinde oturan öğrencilere nedense vermiyorlar. Ancak diğer birçok ilde bu hak tanınıyor. Bulunduğunuz ilin ulaşımla ilgili web sitesinden veya belediyelerinden sizlerin de bu hakka sahip olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu kartlara sahip olmak için yaş sınırı bulunmazken, "toplam dönemi 12 veya üzerine ulaşan öğrenciler, indirimli seyehat kartı alma şansını" kaybetmektedirler.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ÖĞRENCİLERİ, OKURKEN ASKERLİĞİNİ TECİL ETTİREBİLİR Mİ?

2012 yılında değişen Askerlik Kanunu gereği, Açık Öğretim Lisesi düz lise programında okuyan öğrenciler de askerliklerini tecil ettirebilecekler. Durumu aktif olan öğrenciler, toplam 12 döneme kadar tecillerini yaptırabiliyorlar. Bunun için koordinatör liselerde doldurulacak ek-c2 belgesini askerlik şubesine teslim etmek yeterli.

EK SINAV NEDİR, KİMLER EK SINAVA GİREBİLİR?

Ek sınav, adı üstünde, eğitim yılı boyunca yapılan 3 sınavın ardından, eğer bir öğrenci mezun olmak için bir miktar krediye ihtiyaç duyuyorsa, o öğrencinin mezun olması için AÖL Müdürlüğü'nün verdiği son sınav hakkıdır. Genelde Eylül ayında yapılan bu sınav, her sene resmi olarak yapılacak diye bir durum yoktur. Gelen talebe bağlı olarak, AÖL Müdürlüğü ek sınav kararı alıp almama kararını web sitesi üzerinden duyurur.

Ek sınav yapılırsa, kimler bu sınava başvurabilir?

- Toplam dönemi en az 8 ve üzeri olanlar,
- Toplam kredisi 162 ve üzeri olanlar

Ek sınava başvurabilirler.

MEZUN OLANLAR ÖRGÜN LİSE MEZUNLARIYLA AYNI HAKLARA SAHİP OLACAK MI?

Açık Öğretim Lisesi, diğer tüm ortaöğretim kurumları ile aynı statüdedir ve mezunları aynı haklara sahiptir. Mezun olanlardan, üniversiteye gitmek isteyenler ÖSYS sınavlarına girebilir, yaşı 20'yi geçmeyen erkekler diplomalarıyla 3 sene askerliği tecil etme hakları vardır.

AÖL MEZUNLARI, TIP, HUKUK, MÜHENDİSLİK VB.. BÖLÜMLERİ OKUYABİLİR Mİ?

Açık lise mezunları da, tıpkı örgün liselerde olduğu gibi, üniversite sınavlarında yeterli puanları alabilirlerse, örgün tüm üniversite bölümlerini okuyabilirler. Bu bölümler arasında Tıp, Hukuk ve Mühendislik bölümleri de mevcuttur.

MEZUN OLUNCA DİPLOMADA HANGİ OKUL İSMİ YAZACAK?

Açık Öğretim Lisesi mezunları, okuldan mezun oldukları zaman, diplomalarında "mezun oldukları okul" kısmına "Açık Öğretim Lisesi" yazacak.

Şu linkten bir arkadaşımızın AÖL diplomasının resmine bakabilirsiniz;

http://imageshack.us/photo/my-images/25 ... a.jpg/sr=1

MEZUN OLMADAN ÜNİVERSİTE SINAVLARINA GİRİLEBİLİR Mİ?

ÖSYM'nin düzenlediği üniversite sınavlarına son sınıfta giren örgün lise öğrencileri gibi, AÖL öğrencileri de, başvurmak istedikleri senenin ilk dönemi itibariyle (yani Ocak sınavına girmeden) kredileri 102 veya üzeri olup, dönemi ise en az (ilk dönem kayıt yenilemesi ile) 6 ise YGS sınavına başvurabilirler.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ MEZUNLARI, ÖRGÜN LİSELER GİBİ ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA AOBP (OKUL PUANI) ALACAKLAR MI?

Birçok spekülasyon yapılıyor ve "AÖL öğrencileri örgün mezunlar gibi AOBP okul puanı kazanamıyor." deniyor. Bu tamamen yanlıştır. Açık lise mezunları da, tıpkı herhangi bir örgün lise öğrencisi gibi AOBP puanı alıyor, üniversite sınavlarına eklenen bu puanlarıyla da, yerleştirme puanları ortaya çıkıyor.

AÖL'de de, tıpkı örgün liselerde olduğu gibi, AOBP puanı (2012 itibariyle) en az 15, en fazla 75 puan olarak hesaplanıyor. Ve AÖL öğrencileri genelde 82 civarı veya üstü diploma notu alınca, en yüksek AOBP olan 75 (yani 500) tam AOBP okul puanı kazanıyorlar.


..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."


Mustafa Kemal Atatürk

man
Yardımcı Asistan
Mesajlar: 81
Kayıt: 18 Eyl 2011, 23:41

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen man » 22 Eyl 2011, 18:18

yas 33 ..4 yillik lise alan yok bu yil ilk kez kayit oldum alansiz okuyacagim bir yilda kac kez sinava girecegim 1 donem 2 inci donem diyorlar bu neye gore donem ...nasil oluyor alan ogrencisi degilim hnagi dersleri secmem gerek ..lutven yardim
ingilizcem cok iyidir secmeli derslerde kredi okul bitirmemed emegzun olmamda bana faydasi olurmu tsk

Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye
Mesajlar: 3333
Kayıt: 24 Ara 2009, 20:15
Konum: MEZUN

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen kripton » 22 Eyl 2011, 20:27

emrahk çok çok faydalı bilgileri anlaşılır ve güzel yazmışsın. Yeni başlayan arkadaşlar için çook faydalı olacak bu bilgiler. Kalemine ( pardon klavyene :D ) sağlık. Rabbim kolaylıklar versin işlerinde.
Resim

Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye
Mesajlar: 3333
Kayıt: 24 Ara 2009, 20:15
Konum: MEZUN

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen kripton » 22 Eyl 2011, 20:32

man yazdı:yas 33 ..4 yillik lise alan yok bu yil ilk kez kayit oldum alansiz okuyacagim bir yilda kac kez sinava girecegim 1 donem 2 inci donem diyorlar bu neye gore donem ...nasil oluyor alan ogrencisi degilim hnagi dersleri secmem gerek ..lutven yardim
ingilizcem cok iyidir secmeli derslerde kredi okul bitirmemed emegzun olmamda bana faydasi olurmu tsk
Merak etme ders seçme ekranın açıldığında zaten sınırlı sayıda ders gelir ekrana ve ona göre seçersin. İlk kayıt olanların derslerini bazen sistem otomatik seçer zaten.

Bu dönem sıfırdan başlayacaklar:
ingilizce-1
Mat-1
geo-1
edebiyat-1
dil anlatım-1
sağlık-1
din-1
fizik-1
kimya-1
biyoloji-1 vs... görecekler.

Yılda 3 kez sınava gireceksin. Ocak-mayıs ve temmuz da.
Sen sıfırdan başladıysan ocak 2012 senin için 1. dönem mayıs 2012 2. dönem temmuz 2012 3. dönem ocak 2013 4. dönem ............ şeklinde devam edecek. Başlayınca sistemi daha iyi anlayacak ve aslında hiç zor olmadığını göreceksin.
Resim

man
Yardımcı Asistan
Mesajlar: 81
Kayıt: 18 Eyl 2011, 23:41

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen man » 22 Eyl 2011, 21:51

cok tsk ederim

emrahk
Onursal Üye
Mesajlar: 4871
Kayıt: 26 May 2009, 12:26
Konum: İstanbul

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen emrahk » 23 Eyl 2011, 09:52

Teşekkür ederim Kripton, yeni başlayanlar için güzel bir yazı olduğunu düşünüyorum. İlk anda aklıma gelmeyenleri zamanla bu yazıya ekleyeceğim....
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."


Mustafa Kemal Atatürk

emrahk
Onursal Üye
Mesajlar: 4871
Kayıt: 26 May 2009, 12:26
Konum: İstanbul

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen emrahk » 23 Eyl 2011, 10:12

Bu arada man, siz 3. dönemden başlayacaksınız. Çünkü lise 1'den tasdikname ile ayrılmışsınız...
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."


Mustafa Kemal Atatürk

Kullanıcı avatarı
gülbeyaz
Doçent
Mesajlar: 926
Kayıt: 24 Mar 2010, 16:14

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen gülbeyaz » 23 Eyl 2011, 15:19

Emeğine sağlık, keşke biz başladığımızda da böyle aydınlatıcı bilgiler bulabilseydik.

emrahk
Onursal Üye
Mesajlar: 4871
Kayıt: 26 May 2009, 12:26
Konum: İstanbul

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen emrahk » 23 Eyl 2011, 19:55

gülbeyaz yazdı:Emeğine sağlık, keşke biz başladığımızda da böyle aydınlatıcı bilgiler bulabilseydik.
Sağol Gülbeyaz, evet bize böyle sistemi açıklayanlar olmamıştı. Ama biz çektik başkaları çekmesin değil mi?.. :D
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."


Mustafa Kemal Atatürk

Kullanıcı avatarı
hackerandkoch
Uzman Doktor
Mesajlar: 400
Kayıt: 25 Oca 2012, 15:57
Konum: Mahkeme-i Kübra
İletişim:

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen hackerandkoch » 07 Şub 2012, 22:02

Emrah hocam toplam mı 120 olması lazım yani

Alansızlar için: 120 kredi ''ortak'', 72 kredi ise ''seçmeli'' derslerden tamamlanması gerekiyor.Tabi bunlar mezun olmak için gerekli kredilerin alt limiti, daha fazla bir kredi ile de mezun olabilirsiniz.Şimdi Benim alan kredim 0 normal kredim ise 70 yazıyor. ve ben alansız olarak okuyorum
yani nasıl olacak mantığını anlatırsanız ??

alansız sistem size göre zor mu?
Resim
MEZUN
Bir insanın başına gelebilecek en kötü iki şey câhil bırakılmak ve aptal yaradılışlı olmaktır. Bunların ikisi de bir araya gelmişse bırak ipini gitsin.

Kullanıcı avatarı
Ceros
Doçent
Mesajlar: 1251
Kayıt: 29 Ara 2011, 21:19
Konum: Amsterdam

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen Ceros » 07 Şub 2012, 22:15

Ben cevap vereyim istersen emrah'ın demek istediği alansızların vermek zorunda olduğu derslerin kredi toplamı 120 ediyor. Ama mezun olmamız için 72 kredi daha lazım. Bizde bu 72 krediyi seçmeli dersleri seçip geçerek temin ediyoruz örn; seçmeli din yada seçmeli yabancı dil vs. gibi.
Alansız okumanın tek farkı alan derslerinin olmaması.Geri herşey nerdeyse aynı diyebilirim. Ama öğrencilerin geneline göre tek zorluğu yabancı dilin 8 dönem mecburi olması.

Kadınlar hiç de karmaşık değil, sadece aşk istiyorlar, bir de ilgi, bir de şefkat, bir de çiçek, bir de anlayamadığınız bir kaç şey daha..

nur26
Mesajlar: 3
Kayıt: 24 Şub 2012, 22:11

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen nur26 » 24 Şub 2012, 22:17

muaf oldugumuz dersleri bu dönemde değilde ilerleyen dönemlerden birinde tekrr almak gibi bi şansım var mı? yoksa muaf dersleri bir kere seçmediğimiz zaman bi daha asla secemiyor muyuz? bn mat1 ing1 geo 1den muafım sizce tekrr almalı mıyım?

nur26
Mesajlar: 3
Kayıt: 24 Şub 2012, 22:11

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen nur26 » 24 Şub 2012, 22:20

muaf derslerim var. onları bu dönemde almazsam ilerleyen dönemlerde almak istediğim zaman alabilir miyim?

Kullanıcı avatarı
kripton
Onursal Üye
Mesajlar: 3333
Kayıt: 24 Ara 2009, 20:15
Konum: MEZUN

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen kripton » 25 Şub 2012, 00:20

Ben alınabilir diye biliyorum ama seni de yanıltmak istemem. Eksik kalan kredilerini seçmelilerden de tamamlayabilirsin.
Resim

zeybak
Mesajlar: 17
Kayıt: 05 Şub 2012, 14:53

Re: AÖL'ye Yeni Kayıt Olanlar İçin Genel Bilgiler

Mesaj gönderen zeybak » 25 Şub 2012, 01:55

arkadaşlar ben bugün aktif oldum:))ama şöyle bir sorunum var ki sayfam da zorunlu derslerim görünüyor bütün dönemlerimin...benim ne yapmam lazım anlayamadım?

Cevapla

“Diğer Konular Hakkında Sorularınız” sayfasına dön