YGS LYS tercih nedir?

Her Konuda Tartışabilirsiniz
Darkness

YGS LYS tercih nedir?

Mesaj gönderen Darkness » 24 Eyl 2012, 01:43

Merhaba ben Açık Liseden yeni mezun oldum ve üniversite sınavları konusunda çok bilgisizim. YGS ve LYS sınavları sonrasındaki tercih olayı nedir öğrenmek istiyorum.. Mesela şimdi birisi YGS sınavına girdi, LYS'ye barajı aşarak girmeye hak kazandı diyelim. Bu sınavlardan ne kadar puan aldıysa ona göre girebileceği üniversiteler belli oluyor, kişi bu üniversiteler arasından tercih mi yapıyor, yoksa diyelim sınavlar bitti, o sınavlardan bir puan aldı, sınavlar bittikten sonra tercihlerini yazıyor, nere tutarsa oraya mı gidiyor? Yani sınava girmeden önce herhangi bir tercih yada şu yer tutarsa buraya giderim şeklinde yazma olayı yok değil mi? Yani sınava giriliyor, LYS'ye hak kazanıldıysa LYS'ye de giriliyor, en son LYS sonuçları da açıklandıktan sonra bu tercih mevzusu gündeme mi geliyor? Yani sınavdan alınan puan ile şu şu okullar kazanıldı arasından tercih yapın şeklinde değilde puanın bu kadar, tercihlerini yaz biz seçtigin tercihlerden birine yerleştirelim şeklinde mi oluyor? Daha sınava falan girmedim doğal olarak hiçbir yeride kazanmış değilim şu anda sürekli çalısıyorum eğer hazır olursam seneye gireceğim... En azından şimdiden sınav hakkında bilgi sahibi olmak istedim.

emrahk
Onursal Üye

Re: YGS LYS tercih nedir?

Mesaj gönderen emrahk » 24 Eyl 2012, 01:56

İlk etap YGS'ye girilecek. Eğer 2 veya 4 yıllık bir AÖF bölümü ya da 2 yıllık bir meslek yüksekokulu istiyorsa bir öğrenci, LYS'ye başvurmasına gerek yok. YGS puanı yeterli. Ama örgün bir 4 yıllık lisans programı isterse, YGS'den de 180 barajını aşmışsa, başvuru tarihlerinde LYS'ye başvuracak. Şimdi Haziran'da yapılacak LYS'lerden sonra, Temmuz sonu tercihler başlayacak. Tercihler şöyle olacak; ÖSYM "ÖSYS Terch Kılavuzu" adı altında bir kılavuz yayınlayacak. Bu kılavuzda diyelim;

Mühendislik: 400
Mimarlık: 380
Tıp: 510

Gibi puanlar yazacak. Sen de diyelim Mühendislik istiyorsun, LYS sonucuna bakacaksın, eğer puanın 400'e yakınsa, 390 gibi veya 400'ü aşkınsa, kılavuzda tablolar halinde göreceğin üniversitlerin puanlarına bakacaksın ve istediğin üniversiteyi tercih edeceksin. Bazısı 400 ister, bazısı 450... Bu onlara kalmış, sen puanın yeteni ve kafana yatanı tercih edeceksin. Tabi sayısal veya sözel hangi LYS'ye girdiysen ona göre tercih yapacaksın. Mesela sözelci isen, Mühendislik tercih yapamazsın ama mesela Edebiyat tercihi yapabilirsin...
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

Darkness

Mesaj gönderen Darkness » 24 Eyl 2012, 02:01

Anladım çok sağolun. Birde istediğim tipte LYS sınavına sayısal vs. alanım dışında olsa bile girebilirim değil mi? Buna bir engel yok yani?. Birde bu liste halinde yapılıyormuş 1. tercih 2. tercih vs şeklinde. Diyelim puanım bir üniversiteye yetiyor ben orayı tercih ettim 2. tercih 3. tercih ne işe yarayacak bu durumda?

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 24 Eyl 2012, 20:32

Darkness yazdı:Anladım çok sağolun. Birde istediğim tipte LYS sınavına sayısal vs. alanım dışında olsa bile girebilirim değil mi? Buna bir engel yok yani?. Birde bu liste halinde yapılıyormuş 1. tercih 2. tercih vs şeklinde. Diyelim puanım bir üniversiteye yetiyor ben orayı tercih ettim 2. tercih 3. tercih ne işe yarayacak bu durumda?
İstediğin LYS'ye girebilirsin. Bir bölüme yerleşmek için en az iki LYS'ye başvurmalısın. 5 LYS sınavı var.

LYS-1 ve LYS-2: Sayısal
LYS-3 ve LYS-4: Sözel
LYS-1 ve LYS-3: Eşit Ağırlık
LYS-5: Yabancı Dil

Sen sözel istiyorsan LYS-3 ve LYS-4'e başvuracaksın. Tabi istersen hem sözele hem de sayılsala girebilirsin. Bunun için 4 sınava başvuracaksın...
..."iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."

Mustafa Kemal Atatürk

Darkness

Mesaj gönderen Darkness » 24 Eyl 2012, 21:49

Her ikisinden girme şansı güzelmiş. Ama her iki alanın dersleri fazla gelir. Ben TM ciyim sayısaldan da girip şansımı denemek isterdim açıkçası. Fizik Kimyadan falan az buçuk anlarım ama Matematik kadar bilmem o dersleri. Çünkü matematikten bir sürü ders aldım temelim var. En iyisi bir alana yoğunlaşıp oradan girmek.

Darkness

Mesaj gönderen Darkness » 25 Eyl 2012, 00:18

Ayrıca ilgilenip sorularımı cevapladığın için teşekkür ederim Emrahk.

emrahk
Onursal Üye

Mesaj gönderen emrahk » 25 Eyl 2012, 02:21

Darkness yazdı:Her ikisinden girme şansı güzelmiş. Ama her iki alanın dersleri fazla gelir. Ben TM ciyim sayısaldan da girip şansımı denemek isterdim açıkçası. Fizik Kimyadan falan az buçuk anlarım ama Matematik kadar bilmem o dersleri. Çünkü matematikten bir sürü ders aldım temelim var. En iyisi bir alana yoğunlaşıp oradan girmek.
Sen bilirsin, parasını yatırdığın sürece 5 sınava da girme hakkın var. İstersen sayısaldan da şansını denersin. Rica ederim bu arada...

Mustafa Kemal Atatürk

KGamze
Doçent

Mesaj gönderen KGamze » 25 Eyl 2012, 02:48

Bu yıl Lys 1 ve Lys 3 sınavlarına girdim seneye Lys 4 e de gireceğim nasıl böyle bir hata yaptım bilmiyorum Tarih yapabilen bir insan neden şansını Lys 4 ile denemesin ki değil mi!? Hem o zaman şansın daha da yükseliyor. Felsefe grubu o kadar da zor değilmiş güzel puanlar getirebilir. Sözelcilere şiddetle tavsiye ediyorum zaten YGS'de Matematik yapamıyoruz o yüzden Lys de tuttuğumuzu koparmalıyız.

“Tartışma Bölümü” sayfasına dön