AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ BATI AVRUPA PROGRAMI

Programa Kimler Başvurabilir?
a) İlköğretim Okulu/ortaokul mezunu olanlar
b) Lise ve meslek liselerinden ayrılanlar
c) Yurt dışında öğrenim görmüş olup, İl Milli Eğitim Müdürlükleri ya da yurt dışındaki Eğitim Ataşeliklerinden veya Eğitim Müşavirliklerinden yukarıdaki (a) ve (b) maddelerindeki şartlardan birini taşıyan Denklik Belgesi olanlar başvurabilir. Açık Öğretim Lisesine kayıtlarda yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

Batı Avrupa ve Balkanlar Programı nedir?
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereği, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaş, soydaş ve Türkçe bilen herkes için Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programı uygulanmaktadır. Bu program, yurtdışındaki Türk gençliğinin Türkçe dil düzeylerini ve Türk kültürü ile ilgili bilgilerini geliştirmesi, bulundukları ülkede eğitim düzeylerini yükseltmelerini sağlamaktır. Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programından alınan diploma ile Türkiye’deki diğer liselerden alınan lise diploması eş değerdir. Bu diploma, üniversite giriş sınavını kazanmaları halinde sahiplerine Üniversite eğitimine devam etme hakkı verir. Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programı öğretim sistemi, örgün eğitimde yürütülen öğretim programlarıyla aynı olup, programın uygulama şekli uzaktan eğitim teknikleri ile yapılmaktadır. Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programına kayıt yaptıran öğrencilerin intibakları, getirdikleri öğrenim belgelerine göre bilgi sistemine aktarılır. Bu intibak işlemine göre öğrencilerin dersleri belirlenir. Ders ataması belirlenen öğrenciler dönem sınavlarına katılır. Dönem sınavları sonucunda, sorumlu olunan ders/derslerden başarılı olunması durumunda ve mezuniyet koşullarını yerine getirdiğinde öğrenci mezun olur. Başarılı oldukları takdirde öğrenciler Açık Öğretim Lisesi diploması almaya hak kazanırlar.

  • Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programında ders geçme ve kredi sistemi uygulanmaktadır.
  • Program ortak (zorunlu) dersler ve seçmeli derslerden oluşmaktadır.- Bir öğretim yılı birbirinden bağımsız üç dönemden oluşmaktadır. 18 yaşından gün almış öğrenciler öğretim yılı içerisinde tüm sınavlara girebilirler. 3. Dönem sınav tarihinin ilk günü itibarıyla 18 yaşından gün almamış olan öğrenciler ise üçüncü dönem sınavına giremezler.
  • Her dönemde en fazla 35 kredilik ders seçilebilmektedir. Yeni kayıt yaptırmış öğrencilerin 1. Dönem ders atamaları Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Sonraki dönem derslerini öğrenciler kendileri seçmektedir.
  • Öğrenci, sınavlarda başarılı olduğu derslerin kredisini kazanır ve kazanılan kredi öğrencinin toplam kredisine eklenir.
  • Bir dersten başarılı olabilmek için o dersten 100(yüz) üzerinden 45 puan alınması gerekmektedir.

 

Başvuru Koşulları Nelerdir?
1. Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına yurtdışında geçerli bir ikamet izni olup1. Türkiye’de ortaokulu ya da ilköğretim okulunu bitirenler,
2. Türkiye’de bulunduğu dönemde lise veya dengi bir okula devam ederken öğrenimini yarıda bırakanlar,
3. Yurtdışında öğrenip görüp, denklik yaptırmış ve bu denklik sonucu ortaöğretim (lise veya dengi okul) mezunu olmadığı anlaşılan her yaş ve her meslek grubundaki vatandaşlar,
4. Avrupa ülkelerinde yerleşik olan veya en az altı ay süreli oturma iznine sahip olanlar, başvurabilirler.

 

ÖNEMLİ: Denkliğinde meslek lisesi yazan adaylar da başvuru yapabilirler. Ancak denkliklerin normal liselere göre yapılmış olması ve kaç kredi kazanıldığının belirtilmiş olması uygun olacaktır.

Başvuru Yerleri : Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımız Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programına kayıt yaptırmak için Anadolu Üniversitesi’nin Köln’de ve Balkanlar’da bulunan İrtibat Bürolarına dilekçe ile başvuracaklardır. Adaylar, ilk başvuru sırasında dilekçe dışında hiçbir belge göndermeyecektir. Kayıt tarihleri arasında kayıt kılavuzunda belirtilen şekilde programa kayıt işlemini yapacaklardır.

Başvuru Süresi : Programa ilgi duyan herkes her zaman gerekli başvuruyu yapabilir; yapılan tüm başvurular her yılın eylül ayı içinde toplu olarak cevaplandırılır ve adaylardan kesin kayıt için gerekli belgeler istenir. Öğrenciler tarafından büroya ulaştırılan belgeler eksiksiz ve doğruysa kabul edilir ve Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programı öğrencisi olarak kayıt yaptırmak üzere Ankara’ya Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü’ne gönderilir.

Öğretim Ücreti : Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına kayıt yaptıracak öğrencilerden, Anadolu Üniversitesi tarafından eğitim materyali ve sınav hizmetleri gibi giderleri karşılamak üzere belli bir katkı payı alınmaktadır.

 

Öğretim Sistemi nasıldır? Ders Seçimi nasıl yapılır?

Öğretim Sistemi
Açık Öğretim Lisesinde ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Program; ortak, alan ve seçmeli derslerden, öğretim yılı ise birbirinden bağımsız iki dönemden oluşur. Öğrenciler, yapılan sınavlarda, başarılı oldukları derslerin kredisini kazanırlar. Öğretim sistemi Açık Öğretim Lisesi Öğretim Sistemi ile aynıdır.
Ortak Dersler
a.  Ortak Dersler, Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için alınması gereken derslerdir. Bu dersler başarılamazsa tekrar alınması gerekir.
b. Üç kez sınava girilerek başarısız olunan ortak dersten muaf olunur. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, sadece başarma zorunluluğu ortadan kalkar. Muaf olunan ortak ders, istenirse tekrar alınabilir.
c. Açık Öğretim Lisesi ders programında yer alan dersler, ait oldukları döneminden önce alınamazlar. Bir birinin devamı olan bir dersin dönem sırasına göre alınması gerekir. Birbirinin devamı olan ortak derslerden birini başaramayan öğrenci, başaramadığı dersi (Tarih-1 gibi) bir sonraki dönemde, devamı olan dersle birlikte (Tarih-1, Tarih-2 gibi) alabilir.

 

Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
1. Başvuru Dilekçesi
2. Öğrenim Belgesi;
– Ortaokul mezunları için, ortaokul diplomasının aslı veya ilköğretimden mezun olanlar için ilköğretim diplomasının aslı (Ortaokul veya ilköğretim diplomasını kaybedenler için diploma kayıt belgelerinin aslı)
– Liselerden ayrılanlar için tasdiknamenin aslı (Tasdiknamesini kaybedenler için tasdikname kayıp belgesinin aslı) ve tüm notlarını gösteren öğrenim belgesi
– Yurtdışında öğrenim görenler için, dönemi, alanı ve kredileri kredili sisteme göre belirtilmiş onaylı Denklik Belgesinin aslı (Bu belge Eğitim Müşavirlikleri veya Ataşeliklerinden alınır)
3. Onaylı nüfus cüzdanı sureti
4. Bir adet fotoğraf
5. Öğrenim gideri ödeme makbuzu
6. Yurtdışında İkamet ettiğini gösteren İkametgâh belgesi

52 yorumlar

  1. Hasan YILDIRIM

    Merhaba,

    Sirbistan belgrad’da ikamet etmekteyim evlilikten dolayi oturum vizem var.Buradan Acikogretim lisesini tamamlamak istiyorum bu konuyla ilgili buradan basvurabilecegim bir birim varmidir?Ve eger varsa ne gibi evrak hazirlamam gereklidir?

    Saygilarimla,

    Hasan YILDIRIM

  2. blank

    merhabalar ben isvecte yasiyorum ve bu haktan ben ve esimde yararlanmak istiyoruz neden konsolosluk araciligi ile bir yöntem olusturularak her avrupa ulkesindeki turk konsolosluklarinda bir memur gözetiminde sinav yapmiyorsunuz almanya,belcika veya avusturya ya gidecek olan vatandas istanbulla daha ucuza gidip hem memlekette parasini harcar hemde sinavina girer avrupa ulkeleri cok pahaliya patlar. lutfen konsolosluklar yolu acilsin millet bulunduklari ulkenin konsolosluklarina sinava gitse cok daha avantajli olur saygilarimla

  3. blank

    Bu yil londra dada bu program basladimi acaba bilen var mi

  4. blank

    Merhaba,
    umarım sorumu görüp yanıtlarsınız zira yetkililerle konuşmama rağmen sanırım derdimi tam olarak anlatamadım, hepsi farklı bir şey söyleyerek kafamı daha çok karıştırdılar..
    Ben Almanyada okuyordum. 9-10 sınıfını normal lisede, 11. Sınıfı ise Türkiyede meslek lisesi olarak geçen bir lisede okudum, fakat 11. Sınıfın 2.döneminde sınıfta kaldım. Konsolosluktan denklik belgemi aldım ve belgede de meslek lisesinin 11 sınıfının ilk yarısını ve ikinci yarısını okumuş ancak sınıfta kalmıştır diye geçiyor. Bununla birlikte bu sene açık öğretim lisesine kaydımı yaptırdım.
    11. Sınıfın 2. dönemini sınıfta kaldığım için saymasak yine de 9. sınıftan itibaren 11. sınıf 1. döneme kadar toplam 5 dönemim olmuş oluyor, fakat öğrenci no ve şifreyle sisteme giriş yaptığımda 4 dönem olarak geçiyor. Burda bir yanlış yok mudur? Gereken krediyi bu önümüzdeki 3 dönem boyunca rahatlıkla kazanıp mezun olabilme ihtimalim varken sırf 1 dönemden mezuniyetim bir sonraki seneye kalacak. Ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.

  5. blank
    Mehtap kılıç

    İyi günler ben batı avrupa programına kayıt yaptırdım. Açık lise 7. Dönem ve 112 kredim var. Bu şartlarda almanyada ygs sınavına girebilirmiyim. Ve Almanyada ki başvuru tarihi nedir. Bu konuda bilgi verirmisiniz. Teşekkürler

  6. blank

    Merhaba
    Ben belcikada yasiyorum turkiyede lise bir hazirlik okudum ve liseyi bitirmek istiyorum belcikada mumkunmu nereye basvurmam ve neler yapmam gerekli tskler

  7. blank

    iyi günler almanyada yasiyorum ben lise 3 ve lise 4 ü türkiye üzerinden okudum ve mezun oldum bana lise diplomasi ve ösym giris belgesi gerekiyor bunlari nerden temin edebilirim. Lise yi 2009 ya da 2010 tarihinde bitirdim. bende belgeler vardi ama suan bulamiyorum ne yapmam gerekiyor nasil temin edebilirim tesekkürler

  8. blank

    Merhaba ben almanyada okuyorum realabschluss yaptım konsolosluğu aradigimda bana lise 3 ve 4ü okuycaksin dediler bana tam bir bilgi verebilirmisiniz?

  9. blank

    Merhaba ben Almanyada Mittlere Schulabschluss (Realschulabschluss) yapdim ve Turkiyede Lise olarak geçmiyor. bunun için BAP dan yararlanarak Liseyi acıkdan okuyabilirmiyim. Başvuru Turkiyeden yapabilirmiyim.

  10. blank

    Merhaba ben türkiyede yaşıyorum. Meslek lisesi elektrik elektronik mezunuyum. Abim senelerdir Viyana avusturya vatandaşı beni götürmek istiyor. Nasıl gidebilirim. Türkiyede açık öğretim lisesine kayıt yaptırıp gidebilir miyim şartları söyler misiniz teşekkürler.

  11. blank

    Mer hab ben fransa poitou éden mail atiyorum.ben fransadan nasil silik olan- kaydimi nasil yenilerim ve tekrar nasıl kayıt olurum sınavlara nerde girenklidir hiç bişey bilmiyorum lütfen yardım edin

    • blank

      Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımız Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına kayıt yaptırmak için Anadolu Üniversitesi’nin Köln’de bulunan Batı Avrupa İrtibat Bürosu’na bir dilekçe ile başvuracaklardır. Adaylar, ilk başvuru sırasında dilekçe dışında hiçbir belge göndermeyecektir. Kayıt tarihleri arasında kayıt kılavuzunda belirtilen şekilde programa kayıt işlemini yapacaklardır.

  12. blank

    hocam ben temmustaki sınavlara giremedim para yatirmayagittim yatiramadim sonra halk eğitime gittim orda bana yaş sınırı var dediler onun icin parayı yatiramiyosun dediler peki biz simdi ne yapmalıyız tekrar nezaman sınava gireceğim cevap verirseniz sevinirim tessekkurler

  13. blank

    415 öğrenim parası nedir acaba? Aöl lerin parasız olması gereklidir diye biliyorum ve bunu Alo 147 de onayladı?

    • blank

      Kimlerden Kayıt Ücreti Alınmaz?

      a) 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında yaralanan gazilerimiz ile bu mücadelede şehit düşenlerin eş ve çocuklarından,
      b) Terörle mücadele görevini yaparken yaralanan gazilerimiz ile şehit düşenlerin eş ve çocuklarından,
      c) İstiklal madalyası verilmiş, Vatani hizmet tertibinden şeref aylığı bağlananlar;
      d) Mahkeme kararıyla eğitim tedbiri verilenler,

      Yukarıdaki şartlardan birini taşıyan öğrenciler durumlarını belgelendirmek şartıyla diploma harcı dışında, yeni kayıt, kayıt yenileme ve eğitim giderleri alınmayacaktır

  14. blank

    Merhaba ben new york da yasiyorum burada her hangi bir programiniz mevcutmu degilse burada da avrupada oldugu gibi burada yasayan vatandaslar icin bir program acmayi dusunuyormusunuz. Benim acik ogretim lisesinde kaydim varken new yorka tasinmak zorunda kaldigim icin acik ogretim lisesini yarida birakmak zorunda kaldim ama simdi bitirmek istiyorum lutfen burdaki vatandaslar icinde bir program baslatabilirmisiniz tesekkurler

  15. blank

    Selamlar ben yaklaşık 8-9 yıl önce başvurmuştum liseye fakat hiç sınavlara girme şansım olmadı kaydım silinmişmidir yenilememmi gerekiyor? Bu seneki kayıtları kaçırmışmıyım başvurmam imkansızmı? Ve son olarak türkiyedekiler sadece 40 tl öderken yurt dışındakiler neden 415€ ödemek zorundalar anlamış değilim? Şuan da kayıt yapıp devam edebilirmiyim ve nasıl kayıt yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim !

    • blank

      Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına daha önceki dönemlerde kayıtlı olan öğrencilerin, 2017-2018 öğretim yılı kayıt yenileme işlemleri 02-13 Ekim 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.

  16. blank

    415 € ????? Bu çok… Ve taksit yok… imkansız… Vazgeçtim…

  17. blank

    Münih’te yaşıyorum. 10 yıl evvel Açık Öğretim Meslek Lisesinde tek bir uygulamalı dersim kalmıştı Türkiyede. Dersi Türkiyedeyken tamamlayamadan Almanyaya geldim. Burda kayıt yaptırıp bu uygulamalı dersimi vermem mümkün mü.

  18. blank

    Merhaba,

    Ankara numaranız yanlıştır. Köln’e de tatil dolayısıyla ulaşılamıyor. Size telefon aracılığıyla ulaşabileceğim bir numara verirseniz çok memnun olurum.

    Iyi günler

  19. blank

    Merhabalar. Ben kayıt olmak istiyorum bi sorum olucak. ilk sene 3 dönemdemi bitiyor kaç dönem sınava giricez ?

  20. blank

    ÖSYM’ye başvuru yaptım son 61 kredim kaldı mezun olurum dimi

  21. blank

    Ben Türkiyede lise bitirdim.Orada ÖSYM’nin yaptigi YKS (Üniversite sinavi)’na girdim ve sonucum aciklandi.Acik Ögretim Üniversitesine başvurmak istiyorum.Dilekçe yazmam gerekiyor, dilekçeye yazmam gereken önemli şeyler neler?

    • blank

      ÖSYM sitesinden tercih yapmanız gerekmektedir. 7 Ağustos 2018 tarihinde başlayan 2018-YKS tercih işlemleri, 14 Ağustos 2018 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Adaylar, yükseköğretim programları tercihlerini elektronik ortamda, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Adayların süresi içinde yükseköğretim programları tercihlerini belirleyerek ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar ve kılavuzda belirtilen kurallar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Bu süre uzatılmayacaktır. ÖSYM sistemine yükseköğretim programları tercihlerini kaydeden adaylar da belirtilen süre içinde tercihlerinde değişiklik yapabilecektir.

  22. blank

    Merhabalar,
    İngiltere’de yaşıyorum. Kızım şu anda -Türkiye dengi olarak düşünürsek- 10. sınıfta öğrenim görüyor. Öğrendiğim kadarıyla Batı Avrupa Programı Açık Lise sınavları Londra’da da yapılacak. Programa kayıt yaptırıp birkaç dönem sonra Türkiye’ye kesin dönüş yapmamız hâlinde sınavlara Türkiye’de de girebileceği ancak bir sonraki dönemde kaydını Türkiye’ye naklettirmemiz gerektiği anlaşılıyor.

    Bu durumda kızım, Batı Avrupa Programı’ndan mezun olmuş sayılabilecek mi?

    • blank

      Her ikisinde de mezun olduğu okul Açık Öğretim Lisesi olarak görünecektir.

      • blank

        Cevabınız için teşekkür ediyorum. Ancak şöyle bir sıkıntı var. Batı Avrupa Programından mezun olan öğrenciler, ortaöğretimi Avrupa’da tamamlamış sayılacakları için YÖS olarak tabir edilen sınava da girebileceklerini düşünüyordum, yanlış mı anlamışım acaba?

  23. blank

    Merhaba,

    benim bir sorum olacakti size, eger soruma cevap verirseniz cok sevinirim.
    Ben avusturyada yasiyorum, fakat nezamandir acik ögretim lisesine kayit olmak istiyorum, sadece daha fazla bilgi toplamak icin, nasil egitim almam gerekiyor ve geriye kalan dersleri uzaktan tamamlamam gerekiyor diye ögrenmek istiyorum, eger bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

    Iyi günler.

    • blank

      Batı Avrupa programına kaydınızı yaptırıp sınavlara gireceksiniz. Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımız Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programına kayıt yaptırmak için Anadolu Üniversitesi’nin Köln’de ve Balkanlar’da bulunan İrtibat Bürolarına dilekçe ile başvuracaklardır. Adaylar, ilk başvuru sırasında dilekçe dışında hiçbir belge göndermeyecektir. Kayıt tarihleri arasında kayıt kılavuzunda belirtilen şekilde programa kayıt işlemini yapacaklardır.

  24. blank

    Merhaba,

    10 yıldır suudi Arabistan’daki cidde uluslararası türk okulunda okuyorum 12. Sınıfa girdim fakat bu yıl Türk okulu kapatıldı ve açık liseninde olmama ihtimali var son yılımı yurtdışında bulunan bir okulda bitirmem gerekiyor yoksa yurt dışındaki öğrenciler için yapılan üniversite sınav hakkımı kaybedeceğim bununla ilgili açık liseye devam edebileceğim veya İstanbula yakın hangi ülkede okuyabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim

    • blank

      Açık Öğretim Lisesine, Yurtdışı Programlarını kapsayan Özbekistan (Taşkent), Türkmenistan (Aşkabat), Kırgızistan (Bişkek), Kazakistan (Almatı), Çin (Pekin), Kuveyt (Kuveyt), İran (Tahran), Suudi Arabistan (Medine, Riyad, Cidde), Katar (Doha), Azerbaycan (Bakü), Gürcistan (Batum) ve KKTC (Lefkoşa)’de bulunan Türk okullarında/Eğitim Müşavirliklerinde kayıt alınmaktadır. Bu ülkelerde bulunan ve Açık Öğretim Lisesine kayıt olmak isteyen kişiler web sayfamızda duyuru yapıldığı şekilde kayıt tarihleri arasında başvuru yapabileceklerdir. Başvuru için TC vatandaşı olma şartı yoktur. Kayıtların yapılacağı yerlerde bulunan Türk Okullarına / Eğitim Müşavirlikleri başvuru yapılabilecektir.

  25. blank

    Merhabalar ben batı avrupa belçika aöl öğrencisiyim. Sınavlara belçikadan giriyordum fakat bu önümüzde birinci dönem için belçikaya dönemicem ve türkiyede katılmam gerekiyor sınavlara dönemimin zayi olmaması için yani 09-20 aralık tarihleri arasında. Bunun için istisnai bir durum olarak naklimin türkiyeye alınmasını istiyorum fakat kimse bir dönüş yapmıyor. Almanya köln merkez ile görüştüğümde ise ankara bakanlıktan halledileceğini söylüyorlar ama kimse yardımcı olmuyor. Göz göre göre bir dönemim çöp olucak yardımcı olur musunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir